25 Kasım 2008 Salı

CAM TUĞLA UYGULAMA ESASLARI

CAM TUĞLA UYGULAMA ESASLARI




Geleneksel uygulamalarda cam tuğla derzlerinde çimento+kum harcı kullanılır.· Cam tuğla duvar yatay yüklerin karşılanması amacıyla, yeterli dayanıma sahip karşılıklı en az iki mesnede düşey ve yatay, kayma ve genleşme derzleri yardımıyla bitiştirilerek tutturulmalıdır.Sadece tek taraftan tutturulan bağımsız duvarların yatay yüklere dayanımı mutlaka inşaat mühendisi tarafından kontrol edilmelidir. Kayma genleşme derzleri sıcaklık değişimleri, yükler v.s. durumlarda duvarın serbestçe hareket etmesini sağladığından yapıda kullanılacak elemanlar derzlerin işlevlerini asla engellememelidir.Kayma ve genleşme derzlerine nemin ulaşmasını engellemek için beton çerçeve ile cam birleşimleri enaz 10mm genişlikteki elastik dolgu malzemeyle sızdırmaz hale getirilmelidir. Cam tuğla duvarın yanları ile üstündeki genleşme derzlerine 10-20 mm kalınlığında sert genleşme köpüğü (Ö. PVC veya poliüretan levha), kayma derzlerine ise kumlanmamış bitümlü karton yerleştirilmelidir. Yatay genleşme derzlerinde yüksek dansiteli sert, düşeyde ise düşük dansiteli daha yumuşak genleşme köpüğü ile duvarın oturacağı tabanda yeterli taşıma gücüne sahip iki kat kumlanmamış bitümlü kartonla oluşturulmuş kayma derzi tavsiye edilmektedir.Yüksekliği veya uzunluğu 6,00 m'yi veya alanı 15 m2'yi aşan cam tuğla duvarlar taşıyıcı eleman ve/veya genleşme ve kayma derzleri ile sınırlandırılmalıdır.Duvar bütününün en görülen tasarım yüklerine karşı dayanıklılığı ayrıca irdelenmelidir.ÖLÇÜLENDİRMECam tuğla ile duvar örmek istendiğinde,öncelikli konu ölçülendirmedir.Bunun için de kullanılacak cam tuğlanın ebadının seçilmesi gerekir.Standart cam tuğla ebatları şöyledir;19 x 19 x 8 cm19 x 19 x 10 cm24 x 11,5 x 8 cm24 x 24 x 8 cm(Son rakamlar kalınlığı ifade eder.)19 x 19 x 8 cm ebatlı tuğlaları örnek alırsak; düşey ve yatay derzler 10 mm olacak şekilde plastik derz apartları yardımı ile, kolay ve çabuk örme işlemi sağlanabilmektedir. Ölçülendirme yapılarken, gerekli boşluğun 20 cm ve katları şeklinde bırakılması, son derz içinde 10 mm ilave edilmesi gerekir.




ÖLÇÜLENDİRME




Cam tuğla ile duvar örmek istendiğinde,öncelikli konu ölçülendirmedir.Bunun için de kullanılacak cam tuğlanın ebadının seçilmesi gerekir.Standart cam tuğla ebatları şöyledir;19 x 19 x 8 cm19 x 19 x 10 cm24 x 11,5 x 8 cm24 x 24 x 8 cm(Son rakamlar kalınlığı ifade eder.)19 x 19 x 8 cm ebatlı tuğlaları örnek alırsak; düşey ve yatay derzler 10 mm olacak şekilde plastik derz apartları yardımı ile, kolay ve çabuk örme işlemi sağlanabilmektedir. Ölçülendirme yapılarken, gerekli boşluğun 20 cm ve katları şeklinde bırakılması, son derz içinde 10 mm ilave edilmesi gerekir.


10 sıra cam tuğla örülecek bir duvar için gerekli boşluk:(10 x 20)+1 = 201 cm4 sıra cam tuğla örülecek bir duvar için gerekli boşluk: (4 x 20)+1 = 81 cm MONTAJ Gerekli Malzemeler:1. Cam tuğla2. Cam Tuğla Harcı( 10kg/m2)3.Plastik derz ayar apartları"spacer"( Cam tuğla sayısından 10 adet daha fazla)4. Derz dolgu malzemesi(3-4 kg/m2).5. Donatı demiri (4m/m2)
ÖRME
Yatay ve düşeyde cam tuğlalar tam bir düzlem oluşturacak bir şekilde, özenle, tuğla gibi örülür. Örüm ypılacak boşluğa yatay ve düşeyde her iki yada üç sırada bir donatı demirleriderzlerin içine yatırılarak ek mukavvemet sağlanır. Bu nervülü demirlerin, aynı zamanda zemine ve yanlardaki duvarlara birkaç santimetre saplanması gerekmektedir. Taşan fazla harçlar donmadan temizlenmelidir.
BİTİRME
Harç dondutan sonra ( İklim durumuna göre ortalama bir gün sonra ) plastik ayar apartlarının kulakçıkları kopartılarak derz boşlukları derz dolgu malzemesi ile doldurularak kapatılır. Bir sünger yardımı ile cam tuğlalara yapışan fazla malzemeler temizlenerek profesyonelce uygulanmış bir cam tuğla duvar elde edilir.

Read more...

Cam Tuğla ve Uygulaması


Cam Tuğla Duvar Yapım Tekniği

- Cam tuğla duvarlar kendi yükleri dışında yük almamalıdır.
-Cam tuğla duvarlar yeterli taşıma gücüne sahip, eğilme ve bükülmeye direnci yüksek taban üzerinde oturmalıdır.
-Kiriş ve benzeri yapı elemanı üzerine oturtulan, uzun kenarı 1,5 m den fazla cam tuğla duvarlar için mutlaka betonarme alt çerçeve (2X6mm) oluşturulmalıdır.
-Cam tuğla duvarın daha da sağlam olabilmesi için çelik veya paslanmaya karşı önlem alınmış galvanizli metal U profilli beton çerçeve tercih edilmelidir.
-Cam tuğlalar sadece lastik çekiçle hafifçe vurularak hizalanmalıdır.
-Cam tuğla duvarın dışa bakan yüzündeki fuga harcı prizini aldıktan sonra üzerine su emmeyen malzeme sürülmelidir.
-Fuga harcı iyi yapışma sağlaması için derzlerin priz süresi tamamlanmadan önce uygulanmalıdır.
-Kenar ölçüleri 1,5 m'den küçük olan cam tuğla duvarlar donatısız yapılabilir,ancak bunlar 80 kg/m2 rüzgar yüküne kadar dayanıklıdır.

Read more...

21 Kasım 2008 Cuma

İnşaat Mühendisliğinin Genel Faaliyet Alanları Nelerdir_?

Bütün alt,üst,uzay ve su yapıları
Mühendislik yapıları, yani şehirleşmede altyapılar, köprü, karayolu, tünel, demiryolu, havalimanı, liman.
Su temini ve dağıtımı, kanalizasyon ağı, su arıtma istasyonu, su iletim hatları.
Elektrik enerjisi üretimi, sulama ve doğal afetlerden korunmak için baraj ve gölet.
Yapılarda hasar analizi, onarım ve güçlendirme.
Yapım ile ilgili her türlü konu
İnşaat mühendisleri, yapıların taşıyıcı sistemine ait hesaplamaları (tasarım ve dizayn) yapar (statik hesap). Bu hesaplamalara göre aks aralığı, kullanılacak malzemeye göre kolon, kiriş ölçü ve boyutları ile (betonarme ise) donatı yoğunluğu, (çelik yapı ise) profil tipi seçilir. Plan ve projeler, ölçeklere göre uygun uzunluk birimleri kullanılarak çizilir.

Sanılanın aksine inşaat mühendisleri, mekanları tasarlamazlar (baraj,yol, arıtma tesisleri vb. hariç), tasarım taşıyıcı sistemi direkt ilgilendirmiyorsa mimar tarafından yapılır. Taşıyıcı sistemi ilgilendiren tasarımlar mimar ve mühendis arasında birkaç kez gidip gelerek tamamlanır. Endüstri devrimi öncesi mimarlıkla birlikle yapılan meslek gelişen teknoloji ve hesaplamalarla mühendislik ve mimar olarak ayrılmıştır. Bir mimarın yapının taşıyıcı sistemi hakkında hiçbir sorumluluğu yoktur. Ancak yapıyı projelendiren mühendis tüm sorumlulukları üzerine almış kabul edilir.

Ülkemizde, Belediyeden bir projenin onay alabilmesi için lisanslı bir İnşaat Mühendisi tarafından yapıldığını belirten imzayı taşıması gerekir. Son yıllarda ülkemizde uygulamaya geçen "Yapı Denetimi Uygulama Usul ve Esasları Yönetmeliği" sayesinde her tür yapı inşaası eskiye nazaran daha sıkı bir biçimde denetlenmekte, özellikle yapının imal aşamasında yapılan yanlışlıklar ve hatalar önlenmektedir.

Modern ve donanımlı bir inşaat mühendisi olmak için; ileri düzeyde bilgisayar bilgisi (AutoCAD,SAP2000,ETABS,IDE,XSTEEL,VISUAL BASIC,İLERİ EXCEL,MATLAB vb. )yapı statiği (matris ve süperpzisyon ilkeleri) , deprem mekaniği (tdy,ts500,yapı cinsine göre zemin sınıfları,periyot,spektrumlar,eşdeğer deprem yükleri),malzeme (rijit malzeme,esnek,plastik ve elastik malzemeler) mukavemeti,yapı malzemesi (akıllı beton, dramix donatı, kalıp sistemleri,epoksi) ve her an geliştirilen binlerce yapı icadını çok iyi bilmesi, bilmiyorsa öğrenmesi gerekir.

Evrensel medeniyetimizin devam etmesi inşaat mühendislerinin var olmasıyla mümkündür.

Read more...

İnşaat Mühendisliği Nedir_?

İnşaat mühendisliği malzeme ve tekniği en iyi şekilde bir araya getiren, yapıların plan, proje, yapım ve denetlenmesiyle uğraşan temel mühendislik dalıdır. Medeniyetin temel taşlarını projelendiren ve uygulayan mühendislik türüdür. Mühendisliğin anası kabul edilir. İngilizcesi "Civil Engineering" olup, "Medeniyet Mühendisliği" olarak tanımlanmaktadır.

Read more...

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP