25 Kasım 2008 Salı

CAM TUĞLA UYGULAMA ESASLARI

CAM TUĞLA UYGULAMA ESASLARI




Geleneksel uygulamalarda cam tuğla derzlerinde çimento+kum harcı kullanılır.· Cam tuğla duvar yatay yüklerin karşılanması amacıyla, yeterli dayanıma sahip karşılıklı en az iki mesnede düşey ve yatay, kayma ve genleşme derzleri yardımıyla bitiştirilerek tutturulmalıdır.Sadece tek taraftan tutturulan bağımsız duvarların yatay yüklere dayanımı mutlaka inşaat mühendisi tarafından kontrol edilmelidir. Kayma genleşme derzleri sıcaklık değişimleri, yükler v.s. durumlarda duvarın serbestçe hareket etmesini sağladığından yapıda kullanılacak elemanlar derzlerin işlevlerini asla engellememelidir.Kayma ve genleşme derzlerine nemin ulaşmasını engellemek için beton çerçeve ile cam birleşimleri enaz 10mm genişlikteki elastik dolgu malzemeyle sızdırmaz hale getirilmelidir. Cam tuğla duvarın yanları ile üstündeki genleşme derzlerine 10-20 mm kalınlığında sert genleşme köpüğü (Ö. PVC veya poliüretan levha), kayma derzlerine ise kumlanmamış bitümlü karton yerleştirilmelidir. Yatay genleşme derzlerinde yüksek dansiteli sert, düşeyde ise düşük dansiteli daha yumuşak genleşme köpüğü ile duvarın oturacağı tabanda yeterli taşıma gücüne sahip iki kat kumlanmamış bitümlü kartonla oluşturulmuş kayma derzi tavsiye edilmektedir.Yüksekliği veya uzunluğu 6,00 m'yi veya alanı 15 m2'yi aşan cam tuğla duvarlar taşıyıcı eleman ve/veya genleşme ve kayma derzleri ile sınırlandırılmalıdır.Duvar bütününün en görülen tasarım yüklerine karşı dayanıklılığı ayrıca irdelenmelidir.ÖLÇÜLENDİRMECam tuğla ile duvar örmek istendiğinde,öncelikli konu ölçülendirmedir.Bunun için de kullanılacak cam tuğlanın ebadının seçilmesi gerekir.Standart cam tuğla ebatları şöyledir;19 x 19 x 8 cm19 x 19 x 10 cm24 x 11,5 x 8 cm24 x 24 x 8 cm(Son rakamlar kalınlığı ifade eder.)19 x 19 x 8 cm ebatlı tuğlaları örnek alırsak; düşey ve yatay derzler 10 mm olacak şekilde plastik derz apartları yardımı ile, kolay ve çabuk örme işlemi sağlanabilmektedir. Ölçülendirme yapılarken, gerekli boşluğun 20 cm ve katları şeklinde bırakılması, son derz içinde 10 mm ilave edilmesi gerekir.




ÖLÇÜLENDİRME




Cam tuğla ile duvar örmek istendiğinde,öncelikli konu ölçülendirmedir.Bunun için de kullanılacak cam tuğlanın ebadının seçilmesi gerekir.Standart cam tuğla ebatları şöyledir;19 x 19 x 8 cm19 x 19 x 10 cm24 x 11,5 x 8 cm24 x 24 x 8 cm(Son rakamlar kalınlığı ifade eder.)19 x 19 x 8 cm ebatlı tuğlaları örnek alırsak; düşey ve yatay derzler 10 mm olacak şekilde plastik derz apartları yardımı ile, kolay ve çabuk örme işlemi sağlanabilmektedir. Ölçülendirme yapılarken, gerekli boşluğun 20 cm ve katları şeklinde bırakılması, son derz içinde 10 mm ilave edilmesi gerekir.


10 sıra cam tuğla örülecek bir duvar için gerekli boşluk:(10 x 20)+1 = 201 cm4 sıra cam tuğla örülecek bir duvar için gerekli boşluk: (4 x 20)+1 = 81 cm MONTAJ Gerekli Malzemeler:1. Cam tuğla2. Cam Tuğla Harcı( 10kg/m2)3.Plastik derz ayar apartları"spacer"( Cam tuğla sayısından 10 adet daha fazla)4. Derz dolgu malzemesi(3-4 kg/m2).5. Donatı demiri (4m/m2)
ÖRME
Yatay ve düşeyde cam tuğlalar tam bir düzlem oluşturacak bir şekilde, özenle, tuğla gibi örülür. Örüm ypılacak boşluğa yatay ve düşeyde her iki yada üç sırada bir donatı demirleriderzlerin içine yatırılarak ek mukavvemet sağlanır. Bu nervülü demirlerin, aynı zamanda zemine ve yanlardaki duvarlara birkaç santimetre saplanması gerekmektedir. Taşan fazla harçlar donmadan temizlenmelidir.
BİTİRME
Harç dondutan sonra ( İklim durumuna göre ortalama bir gün sonra ) plastik ayar apartlarının kulakçıkları kopartılarak derz boşlukları derz dolgu malzemesi ile doldurularak kapatılır. Bir sünger yardımı ile cam tuğlalara yapışan fazla malzemeler temizlenerek profesyonelce uygulanmış bir cam tuğla duvar elde edilir.

1 yorum:

mustahdem 31 Ağustos 2010 10:11  

Cam tuğla yapı malzemesi hakkında çok faydalı makaleniz için teşekkür ederim.İzin verirseniz makalenizi kaynak belirterek inşaat sitemizde yayınlamak istiyoruz.


İnşaatlar.com

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP