3 Aralık 2010 Cuma

En büyük ekolojik çatı

Metro Group Asset Management’ın, 128 bin metrekarelik bir alanda kurduğu, 70 bin metrekarelik alana konuşlanan 50 mağazası ve farklı tematik mağaza gruplarıyla Alışveriş Meydanı, giyimden spora, medyadan sinemaya, yiyecekten çok katlı mağazaya kadar yerli-yabancı onlarca markayı ziyaretçilerine bir arada sunuyor. İstanbul’da Anadolu yakasının yeni buluşma noktası. Ağustos 2007 uygulaması tamamlanan projenin Mimarisini Londra merkezli Foreign Office Architects (FOA) tasarladı. Alışveriş Meydanı'nın mimari açıdan benzerlerinde en farklı ve en çarpıcı özelliklerinden birisi, çimlendirilmiş binaların çatısından, geniş bir meydana akıcı bir şekilde geçişin sağlanması.
Modern yaşama ve ekolojik ortama uygun olarak tasarlanan Meydan, yeşilin ve toprak renginin hakim olduğu, açık alanlarında nefes alınan, kapalı alanlarında ise gün ışığından maksimum ölçüde fayda sağlanan yeni nesil bir alışveriş merkezi olması ile dikkat çekiyor.
Meydan’ın en büyük özelliklerinden birisi de çevreci olması. Meydan Alışveriş Merkezi, Metro Group’un kalorifer kazanı olmaksızın, jeotermi enerjisi ile kurulan ilk projesi. Meydan, geleceğin enerji kaynakları arasında doğal bir kaynak olan jeotermik enerji sistemiyle ısıtılıp soğutuluyor. Hesaplamalar; yer kabuğunun 3 kilometre içerisinde depolanmış olan enerjinin dünyayı yaklaşık 100 bin yıl enerjiyle beslemek için yeterli olduğunu gösteriyor. Bu olağanüstü potansiyeli erken fark eden METRO Group Asset Management, jeotermik enerjiyi ticari yapıların iklimlendirmesinde hayata geçirmeye başladı. Meydan, Metro Group’un jeotermik enerjiyle ısıtılan ve soğutulan ilk ticari yapısı oldu.
Ekolojik Çim Çatılar
Metro grubun Ümraniye de yaptırmakta olduğu M1 meydan alışveriş merkezinin çatı alanı yaklaşık 55.000 m2olup, üzeri tamamen bahçe çatı olarak projelendirilmiş. Proje dünyadaki en büyük tek alan yeşil çatı özelliğine sahiptir. Ekolojik Bahçe Çatı su ve ısı izolasyonu, peyzaj, çevre düzenlemelerini İCS firması tarafından gerçekleştirilmiş.
Çim çatıların ekonomik yararları; su yalıtımının ömrü uzatması. Çünkü güneşin UV ışınlarından daha iyi korunması, yüksek ve düşük sıcaklıklara daha mukavim olması. Bu nedenle sistem uzun yıllar dayanabiliyor ( 50 yıl) ve yenileme maliyetleri düşüyor. Bitki toprağı ısı yalıtımına katkıda bulunduğu için enerji maliyetlerine kayda değer katkıda bulunuyor.
Çim çatıların Ekolojik yaraları ;Bahçe çatılar şehir havasındaki toz ve zararlı maddeleri filtre etmesi. Bitkiler havadaki zararlı karbondioksiti emer ve havaya temiz oksijen verir. Bahçe çatılar da toprak katmanı ses yutuculuk sağlar ( yaklaşık 8 desibel ). Dünyadaki hava kirliliği ve küresel ısınmanın şiddetle arttığı şu dönemde bu tarz kompleks yapılarda bahçe çatı uygulamalarının yaygınlaşmalı. Ayrıca bu tip çatılara sahip binalar, daha az ısıtma ve soğutma enerjisi gereksinimi duyduğundan , küresel ısınmanın imdat sinyalleri verdiği şu zamanda, daha az enerji ihtiyacı gerektirecek ve daha az ısınmaya neden olacaktı.
Proje kapsamındaki genel görüntüde, alan kot farklılıkları da kullanılarak, alışveriş merkezi sanki yeşil bir tepenin altında olduğu görüntüsünü vermektedir. Kentlerde, halen beton yığını halinde yükselen bloklar düşünüldüğünde, böyle bir dönüşüm, yani çatı ile beraber mümkün olan her alanın yeşil olarak kullanılabilmesi, ekoloji ve ekonomiye katkı sağladığı kadar insan psikolojisine de faydası olacak.

0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP