İnşaat sektörü büyüdü ama konut işi küçüldü’
Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, konut sektöründe geçtiğimiz iki yılda yaşanan negatif büyümenin üstesinden ancak bu yıl gelinebildiğini açıkladı.
2010 yılının ilk yarısında sayısal anlamda yüzde 9 büyüyen sektörün, konut alanında tersine bir gelişme gösterdiğinin altını çizen Boysanoğlu, “Genel anlamda bakıldığında inşaat sektörünün büyüdüğü görülüyor. Fakat bu kamu, altyapı, yol ve baraj gibi büyük ölçekli inşaatlarında bulunduğu bir hesaplama. Konut sektörünü özel olarak ele aldığımızda üretim yüzde 8 oranında azaldı” dedi.
Boysanoğlu, “Bu durum sektörün tasarım kararlarının doğru olduğunu yani konut adet/metrekaresinin küçüldüğünü ifade etmektedir. Türkiye gibi depremin en yoğun yaşandığı bir ülkede konut ihtiyacı şu anki üretimimizle karşılanamaz “diye konuştu.
Sorunun sadece konut üretiminde bitmediğini, bu kapasiteye ulaşılsa bile mortgage sistemi tamamlanmadığı için sorun olacağının altını çizen Boysanoğlu, “Finans sektörü satılan konutlara destek olsa bile bu seferde satışta üretim sayısını yakalayamazsınız” şeklinde konuştu.
Sektörde karne verme zamanı
Kısa bir süre içinde sektörde yaprak dökümünün başlayacağını belirten Boysanoğlu, “Önümüzdeki dönemlerde bence elenmeler başlayacak. Yeni girenlerin 5-6 yıl önce ürettikleri konutlar teslim edildi veya edilemiyor. artık firmaların karnesini konut sahipleri verecek ve bu medyadan daha etkili olacak” dedi.
Bu işlemin biraz zaman almasına rağmen etkili bir yöntem olduğunu belirten Boysanoğlu, müşteri memnuniyeti ve kaliteli konut kavramlarının firmalar tarafından değil, tüketiciler tarafından değerlendirileceğini kaydetti. Bu durumun çok etkili olacağını ifade eden Boysanoğlu, karnesi kırık olanların piyasadan çekileceğini öngördü.
Hasılat ihaleleri kâr marjını etkiledi
TOKİ ve Emlak GYO’nun Türkiye’de devreye girmesiyle arsaya dönük hasılat paylaşımlı işlerin ağırlığını arttığını vurgulayan Boysanoğlu, arsa değerlerinin çok yüksek tutulmasının kar marjlarını etkileyerek yüzde 10-12 civarına çektiğini belirtti. Sektörde tecrübesi az olanların da maliyet hesaplarında teslim sonrası harcamaları öngörmemelerinin önemli sorunlara yol açtığına vurgu yapan Boysanoğlu, “Bu harcamalar müşteri memnuniyetsizliğine ve işlerin devamına sekte vurabilir. Ayrıca düşük kar marjları satış kampanyalarında kullanacağınız indirimlerde işlerin sonuçlandırılmasına negatif etki yapar” diyerek yapılan kampanyalarda dikkatli olunmasını istedi.
Ankara’da ucuz konut açığı var
Ankara’da konut sektörü İstanbul’a göre oldukça yavaş seyrettiğini belirten Boysanoğlu, “Ankara’da belli kategorideki konutlarda arz fazlası olduğunu tahmin ediyorum. Burada ucuz konut ihtiyacı halen devam ediyor. Burada sorun mortgage sisteminin devreye girmemesidir” diye açıklama yaptı.
Yeni proje yerine yeni etaplar geliyor
“Yurtiçinde Ankara’da satışa sunabileceğimiz 1000 civarı konut potansiyelimiz var. İstanbul’da, Kartal, Kağıthane ve Kemerburgaz’da yeni projelere başlayacağız. Bahçeşehir’de TOKi arsası kalmadığı için artık biz mevcut projemize yeni etaplarla başlamak istiyoruz.
Bunun dışında Polonya Varşova’da konut projeleri hazırlığı içindeyiz.”
Fotoğrafçı Yalçınlar villa yapacak
1958 yılından beri fotoğrafçılık alanında faaliyet gösteren Yalçınlar Group, markalı konut üretimine Büyükçekmece Gölü’ne hakim 92 bin metrekarelik arsaya kuracakları 38 villa ile giriş yaptı.
Büyükçekmece Gölü kıyısında yer alan “Gölmahal” ismini taşıyan proje, Mimar Dara Kırmızıtoprak ve Gökhan Avcıoğlu imzasını taşırken çevre dostu ve enerji tasarrufu sağlayan uygulamalar ile ön plana çıkıyor.
‘Zaten inşaat yapıyorduk’
Yalçınlar Group Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yalçın, fotoğrafçılığın ana işleri olduğunu ve devam edeceklerini belirterek, başarılarını inşaatta da sürdürmek istediklerini ifade etti.
Bu zamana kadar farklı nedenlerle inşaatın içinde bulunduklarını söyleyen Yalçın, “2011 yılında inşaat sektöründe bir canlanma beklentisi var. 2012’de de çok daha iyi olacağını düşünürsek, böyle bir yatırım bizim için iyi olacaktır” dedi.
Arsanın kendi mülkleri olduğunu söyleyen Yalçın, proje yatırım maliyetinin 40 milyon dolar artı KDV olduğunu belirtti. Bu villaların birinde kendisinin oturacağını ifade eden Yalçın, “Villalar brüt 720 metrekare. 3 tip villanın ortalama metrekare fiyatı da 1.350 avro artı KDV. Villaların fiyatı 1 milyon 350 bin avro ile 1 milyon 550 bin avro arasında değişiyor” diye konuştu.
Projenin 24 ayda teslim edileceğini ifade eden Yalçın, temellerin geçen hafta atıldığını, her villanın altına 32, havuzların altına da 12 fore kazık yapılacağını kaydetti.
Yeniden komşuluk ilişkileri...
Sosyal tesislerin dışarıdan ziyaretçilere açık olacağını söyleyen Yalçın, “Sosyal tesisler genelde bu tip projede yaşamıyorlar. Amacımız bu sosyal tesisi yaşatmak. Bunun en güzel yolu da dışarıya açık yapmak. Orada tenis kulübü yapacağız. Bölgede su sporlarıyla ilgili kulüp var. Yakında at yetiştirme çiftliği bulunuyor. Onlarla işbirliği yapmayı düşünüyoruz ve görüşmelerimiz sürüyor” dedi.
0 yorum:
Yorum Gönder