2 Aralık 2010 Perşembe

İnşaat sektöründe küçük konuta yönelme başladı

MESA Mesken Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında bu yılın ilk altı ayında sektörde konut sayısı olarak yüzde 9 civarı bir büyüme olduğunu, fakat konut metrekaresinde yüzde 8 düşüş gerçekleştiğini bildirdi.

Boysanoğlu, küresel ekonomik krizin de etkisiyle 2008 ve 2009 yıllarında konut sektöründe negatif büyüme yaşandığını hatırlattı.

2010 yılının ilk altı ayında yüzde 9 civarı bir büyüme olduğunu kaydeden Boysanoğlu, “Çok enteresan; bu büyüme konut sayısı anlamında oldu. Ama konut metrekaresinde de tersine, yüzde 8 gibi bir düşüş oldu. Yani bu şu anlama geliyor; küçük konuta yönelme başladı. Bu da önemli ve doğru bir adım bence. Türkiye’de konutun küçülmesi gerekiyor” diye konuştu.

Türkiye’de A-B-C plus her sınıfta konuta ihtiyaç olduğunu anlatan Boysanoğlu, en çok ihtiyacın da ucuz konuta olduğunu kaydetti. Boysanoğlu, ucuz konut ise mortgage sistemi hala bütün dallarıyla devreye sokulmadığı için gerektiği kadar üretilmediğini ifade etti.

Arsa bedeli fiyatları artırıyor

İnşaat maliyetlerine göre konut fiyatlarının artış gösterdiğini belirten Boysanoğlu, enflasyon düştüğü için inşaat-konut maliyetlerinde yılda yüzde 6-7 civarında bir artış olduğunu söyledi.

Türkiye’de konut sektöründe arsa bedellerinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken ve satılan konutun yarı bedelinin arsa sahibine verildiğini kaydeden Boysanoğlu, şöyle konuştu:

“Sattığınız konutun yarı bedelini, götürüp arsa sahibine veriyorsunuz. Hatta satış rakamının bile. Yani bu böyle sürdüğü sürece, konut fiyatı artmayı sürdürecektir. Çünkü arsa yok. Arsa bedelleri yüksek olunca fiyatı rahatlatmak için nereye yükleniliyor bu sefer; inşa kısmına, yani işin esas reel kısmına. Bunda da kaliteyle oynanmaya başlanıyor. Bu hoş bir olay değil. Avantajı olan hep arsa sahipleri, arsa sahipliğinin getirisi büyük. Onlar da kendisini müteahhit zannedip, bölgenin gerçekten potansiyeli var mı, yok mu bakılmaksızın, sahip oldukları araziye projeyi yapıyorlar. Arsa bedeli avantajıyla, satış sırasında bir kriz olması halinde fiyatlarla oynayabiliyorlar. Bu, başkasının arsasını almaya çalışana kadar devam ediyor. Yapım sonrası servisi veremedikleri için de bir süre sonra silinip gidiyorlar.”

Park Oran’da bin konut satıldı

BOYSANOĞLU, Park Oran’da bin konutun satıldığını, teslimi yapılan konutların da 800’e yaklaştığını bildirdi. Park Oran’da 600 konutun inşasının devam ettiğini kaydeden Boysanoğlu, 400 kadarına da başlanacağını ve projenin 2011 yılında da devam edeceğini dile getirdi.

2011 trendlerini müşteri belirleyecek

KONUTTA 2011 trendini artık müşterilerin belirleyeceğini söyleyen Boysanoğlu, “2011’de dönüşüm projeleri biraz daha ağırlıklı olarak devreye girmeye başlayacak. Burada bir takım yeni çözümlere ihtiyaç var. Çünkü bir altyapı var, mevcut altyapıyı ikiye katlamadan orayı yenileme şansınız yok. 20011 bence bu sıkıntıların çözüme başlandığı ve dönüşüm projelerinin yılı olmaya başlayacak” dedi

0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP