1 Aralık 2010 Çarşamba

Sarıyer Belediyesi, dünyanın İlk Yeşil kamu Binasını İnşa Edecek

Halen ruhsatsız 17 ayrı binada hizmet veren Sarıyer Belediyesi, dünyada bir örneği olmayan sertifikalı ilk yerel yönetim binasını inşa etmek için harekete geçti.

Ruhsat sorunu yaşayan 17 ayrı binada hizmet vermeye çalışan Sarıyer Belediyesi, dünyanın ilk sertifikalı yerel yönetim binasını inşa edecek.

80 bin metrekare alan üzerine kurulacak binanın 50 milyon dolara mal olacağına dikkat çeken Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, "Yeşil binalar konusunda belirli kriterler var. Bizim bununla ilgili çalıştığımız İngiliz şirket BREEM, "Bu kriterleri yerine getirirseniz bu bina dünyada ilk olacak" diyor. Biz bu kriterleri yerine getireceğiz hatta katkılarda da bulunacağız" açıklamasında bulundu. Genç, binanın finansmanı için birkaç kuruluşla görüştüklerine işaret ederek, "Bulacağımız kredi 2 yıl geri ödemesiz olursa 10 yılda bu krediyi ödeyebiliriz" diye konuştu.

Taş ocakları yeşillendirilecek

Yeşil yerel yönetim binası konusunda çok iddialı olduklarını dile getiren Genç, "Zaten Sarıyer Belediyesi'nin kendine ait bir binası yoktu. Türkiye'deki belediye binalarının kaderi; 17 tane ruhsatsız mülkümüzde hizmet veriyoruz" dedi.

Genç, yeni bina ile birlikte hem ruhsatlı bir binaya kavuşacaklarını hem de yeni bir yerel yönetim anlayışı benimseyeceklerini açıkladı. 2011 sonunda tamamlanması planlanan Sarıyer Belediyesi binasının dünyanın ilk sertifikalı yerel yönetim binası olacağına işaret eden Genç, bu sertifikayı dünyada iki kurumun verdiğini söyledi.

"Bunlardan biri Amerikan LEED, diğeri ise İngiliz BREEM. Biz Avrupa Birliği dolayısıyla BREEM ile çalışıyoruz" diyen Genç, kurumlar tarafından belirlenen standartların yerine getirilmesi halinde ortaya çıkacak binanın dünyada tek olacağını ifade etti. Genç, yeni bina ile ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kriterler çok yerine getirilemez kriterler değil. Projeyi planlarken insan yaşamını en önde tutarak yapacaksınız diyor. Doğrudan ışık alan ofisler olmalı diyor. Elektrik tüketim oranlarına bakıyor. Ne kadar düşükse puanınız o kadar yükseliyor.

0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP