1 Aralık 2010 Çarşamba

Vefa’dan “Acil Yerleşim”e pratik çözüm

Vefa, afetlerden sonra insanları Acil Yerleşim Üniteleri ile hayata bağlayacak. Sektörde sürekli yeniliklere imza atan Vefa, deprem, tsunami, sel, yangın gibi doğal afetlerin hemen sonrasında geçici barınma ihtiyacını karşılayacak Acil Yerleşim Üniteleri ile ilgili hazırlıklarını tamamladı.

Prefabrike ve hafif çelik yapı sektörünün önde gelen firmalarından Vefa, afetler sonrası barınma ihtiyacını geliştirdiği “Acil Yerleşim Üniteleri” ile çözerek yine bir yeniliğe imza attı.

Deprem, tsunami, sel, yangın gibi doğal afetlerin hemen sonrasında geçici barınak ihtiyacını karşılayacak olan Acil Yerleşim Üniteleri, çadırdan daha konforlu, şantiyelerde kullanılan prefabrike binalardan daha ekonomik, kolay ve hızlı kurulabilir şekilde üretiliyor.

Vefa Group Eş Başkanı Turan Koçyiğit, Acil Yerleşim Üniteleri tasarımının ve prototip üretimlerinin tamamlandığını, ilk kurulumların gerçekleştirildiğini açıkladı. Projenin amacını, “Acil bir durum ortaya çıktığında afetzedelerin kullanacağı toplu yaşam alanlarının ilgili kurum ve kuruluşlar vasıtasıyla hızlı bir şekilde oluşturulabilmesi” olarak özetleyen Turan Koçyiğit, “Acil Yerleşim Üniteleri” Projesi fikrinin nasıl oluştuğunu ise şöyle anlattı: “Başta Marmara depremi olmak üzere yaşanan depremlerin hemen sonrasındaki tecrübeler projenin ortaya çıkmasında etkili oldu. Bu tecrübeler, afetzedelerin acil barınma ihtiyacına yönelik olarak içinde bulunulan mevsimin koşullarına uyabilecek, afet şartlarının neden olduğu olumsuzluklardan etkilenmeyen, enerji ve altyapı gereksinimi duymayan pratik çözümlerin gerekli olduğunu ortaya koydu. Örneğin bir çadır yaz mevsimi için uygun olabilir ancak daha sert koşulların hakim olduğu kış aylarında çadırdan iyi sonuç beklenemez. Daha iyi yalıtım sağlayan çözümler gerekir. Diğer taraftan afet sonrasında montaj için gerekli olan enerji gereksinimi karşılanamayabilir, kullanılacak arazinin altyapısı buna uygun olmayabilir. Tüm bunları aşarak acil barınma ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılayabilmek gerekir. Projenin oluşmasında sayılan bu tecrübelerin etkili olduğu söylenebilir.“

Ürün geliştirme süreci 8 ay sürdü

Acil Yerleşim Üniteleri’nin ürün geliştirme (ÜR-GE) sürecinin 8 ay sürdüğünü dile getiren Turan Koçyiğit, bu aşamada Vefa’nın kendi proje ve tasarım grubunu kullandığını vurguladı. Koçyiğit, “Ancak bunun öncesinde üretim altyapısına yönelik yatırımlar ve çalışmalar var. Acil Yerleşim Ünitelerinin temel malzemesini duvarlarda ve çatıda kullanılan izoleli sandviç paneller oluşturuyor. Projeye uygun formda panellerin üretimini seri bir şekilde gerçekleştirmek için 2006 yılından bu yana AR-GE çalışmaları yürüten Vefa, tam otomatik panel hattını 2009 yılında devreye alarak çalışmalarını sonuçlandırdı.” diye konuştu.

Üretim talebe göre belirlenecek

Üretimin talebe göre belirleneceğini dile getiren Koçyiğit, şunları anlattı: “Vefa, 1000 kişinin yaşayabileceği şekilde projelendirilmiş bir toplu yerleşim birimi için gereken üretimi stoklarında hazır bulundurabilir. Vefa'nın tam otomatik panel hattının dakikada 5 metre gibi yüksek bir üretim kapasitesi vardır. Bu kapasite, 1000 kişinin yaşayabileceği bir toplu yaşam alanı için ihtiyaç duyulan kapalı alanın duvar ve çatı üretiminin yaklaşık olarak 2 gün içinde tamamlanmasını sağlıyor. Diğer taraftan her bölge ve duruma göre yaşayacak insan sayısı ve gereksinimler değişebileceğinden projelendirme ve ön hazırlık çalışmaları için de bir haftalık bir süreye ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle bir afet sonrasında hızlı çözüm sunabilmek için ilgili kamu kurumlarının, valiliklerdeki afet koordinasyon merkezlerinin, belediyelerin ve vakıf, dernek, Kızılay, Kızılhaç gibi sivil toplum kuruluşlarının, önceden yer tespitleri yapılarak ve ihtiyaçlar belirlenerek projelendirilmiş ve ardından üretilerek paketlenmiş acil yerleşim ünitelerinin stoklarını afet öncesi hazır bulundurması gerekiyor. “

İnsan gücü ile hızlı bir şekilde kuruluyor

Tabanlı modüler Acil Yerleşim Üniteleri’nin; sadece insan gücü ile hızlı bir şekilde kurulabildiğini söyleyen Turan Koçyiğit, ürünün öne çıkan özelliklerini kolay paketlenmesi, taşınabilmesi, her türlü araziye uyması, yüksekliğinin bağımsız olarak ayarlanabilmesi olarak sıraladı. Koçyiğit, “Acil Yerleşim Üniteleri ile içinde yatakhane, wc ve duşların bulunduğu, ailelerin kullanımı ve bireysel kullanım için tasarlanan barınakları, sağlık ocağı, derslik , yemekhane gibi sosyal tesisleri, emniyet ve idare merkezleri ile eksiksiz bir mahallenin çok kısa sürelerde kurulabilmesi mümkün oluyor” dedi. 1000 kişinin yaşayabileceği örnek bir projeyi kendi tasarım grupları ile hazırladıklarını anlatan Turan Koçyiğit, projeye göre, 40 kişinin yaşayabildiği 116 m²'lik bloklardan 25 tane bulunan yaşam alanında 7 bloğun da yemekhane, derslik, sağlık ocağı, emniyet ve idare merkezi gibi ihtiyaçlara ayrıldığını ve toplam 32 bloktan oluşan 3 bin 774 metrekarelik kapalı yaşam mekanlarına, yolların, oyun ve yeşil alanların da eklenmesiyle 12 bin m²'lik bir arazide kurulabildiğini ifade etti.

0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP