21 Ekim 2009 Çarşamba

Ihalelere Nasil Katilabilirim-Neler gerekli

Bir İhaleye Nasıl Katılabilirsiniz_?

Bu konu baslığında ihalelere katılmak isteyen fakat nasıl bir yol izlemesi gerektiği konusunda fazla bir bilgiye sahip olmayan üyelerimize bilgi vermeye amaçladık. Aşağıda maddeler halinde de elimizden geldiğince faydalı bilgiler vermeye çalıştık. Umarız bu bilgiler işinize yarayacaktır.
Öncelikle şirketler kendi analizlerini iyi yapabilmelidirler. Yapabilecekleri iş alanını , büyüklüğünü , mahallini , kendi kapasiteleri doğrultusunda belirleyerek bunlarla ilgili hazırlıklar yapılmalıdırlar. Örneğin 1.000.000 TL üzeri bir iş almak için yola çıkmış bir firmanın anahtar teknik personel barındırması, konusuyla ilgili ISO belgelerini sağlamış bir banka ile teminat mektubu ve referans sorunlarını çözmüş bir konumda olması gerekiyor. Tabi ki bir de iş bitirme ve bilanço gibi sorunlar karşımıza çıkmaktadır. Bunlarda göründüğü gibi çözümlenmesi mümkün olmayan şeyler değil tabi ki ama tabi ki zor şeyler. Bu konumdaki bir firmanın makalemize ilgi göstermeyeceğini düşünerek daha küçük ölçekli firmalar için bilgi aktarmaya devam edelim.
İş Bitirme Belgesi: Daha önce herhangi bir iş almamış bir firmanın ihalelere katılabilmesindeki en önemli sorun iş bitirme belgesidir. Bu belge(formatını faydalı belgeler klasoründe bulabilirsiniz) resmi makamlar tarafından onaylanmış bir iş denetleme, iş yönetme veya iş bitirme olarak üçe ayrılan üç ayrı formatta hazırlanan bir belgedir. Ve tabi ki bu belgeye sahip olmak için daha önce resmi bir makama ait işi ya kontrol etmiş, ya yönetmiş , yada iş sahibi olarak bitirmiş olmak gerekli. Bu belgeye sahip olmayan isteklilerin uyguladıkları iki türlü metot var. Birincisi şirket ortaklığına iş bitirme belgesi sahibi birisini en az % 50 oranında alarak onun şahıs iş bitirmesi ile yeni bir işin tamamını bitirmek. İkincisi ise doğrudan temin ihaleler ile (bütçesi yaklaşık 30.000 TL yi geçmeyen kamu alımları) iş bitirme belgesi sahibi olup, sürekli daha büyük bir işe girerek bu belgeyi büyütmek. Birde şunu belirtmeliyiz ki Kamu İhale Kanununun Mühendis ve Mimarlara verdiği hak ile şahıs firması sahibi mühendis ve mimarlar diplomalarını iş bitirme belgesi olarak kullanabilmektedirler.

Teminat Mektubu: Bundan sonraki problem ise teminat mektubu ve banka referans yazılarıdır.( formatlarını faydalı belgeler klasorunde bulabilirsiniz) Teminat sorunu ihale kurumunun veznesine nakit yatırarak çözebileceğiniz bir durum. Fakat burada bir banka ile çalışmanız çok daha profesyonel olacaktır. Çünkü ihale sonucu ikinci olmanız durumunda sözleşme imzalanana kadar teminatınızı geri alamazsınız. Ve böyle oluşabilecek bi kaç ihale sonucunda fazla yol alamayabilirsiniz. Aynı zamanda teminat yatırmaya gitmeniz yatırdığınız teminatın bilinebilmesi anlamına , bu da yaklaşık teklifinizin bilinmesi anlamına gelebilir. Ayrıca banka referans mektubu istenen bazı ihaleler vardır ki bu belgeyi çalıştığınız bir bankadan almak zorundasınızdır.

1 yorum:

Unknown 8 Mart 2010 01:38  

ilgili meslek odasına kayıtlı olmak gercek kişi olarak firma kurmadan ihalelere katılma olanağı saglıyormu

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP