İnsaatta paranin yerini 'daireler' aliyor
İnşaat sektöründe satışlar düşünce, müteahhitlik firmaları, kendilerine malzeme sağlayan şirketlere para yerine yaptıkları daireleri teklif etmeye başladı. Önceleri yerel müteahhitlerin başvurduğu yöntem, bu yıl büyük şirketlere sıçradı. Sektör temsilcileri, yeni durumun ilerde sorunlar oluşturmasından endişeli. Galata Perşembe Pazarı Sanayi ve İşadamları Derneği (GAPSAİD) Başkanı Celal Ramazanoğulları, yaşanan sıkıntılar nedeniyle daire ile ödeme yapmanın piyasa için zorunluluk haline geldiğini söyledi. Ramazanoğulları, "Eskiden münferit olan bu durum şuan genelleşti" dedi. İnşaat sektörünün birçok alt kalemi olduğunu belirten Ramazanoğlulları, müteahhitlerin kamuoyunda olumlu işler yaptıklarına ilişkin açıklamalarına rağmen, inşaat malzemeleri sektöründe faaliyet gösteren firmaların, hatta fabrikaların zor durumda olduğunu kaydetti.
Ramazanoğulları: Elimiz mahkum, kabul ediyoruz
Ramazanoğulları şunları söyledi: "Uzun yıllar birbirleriyle iş yapan müteahhitlik firmaları ile malzemeciler bile artan alacaklar nedeniyle borçla ürün vermez oldu. Piyasada malzemeciler artık peşin çalışmak istiyor. Kimse risk almak istemiyor. Böyle olunca piyasada eskiden münferit olan 'iş ve malzeme karşılığında daire' yönetimi yaygınlaştı. Firmalar para alamayacaklarını gördüğünde, dair almak zorunda kalıyor. Malzemecilerin eli mahkum. Çünkü ip üzerinde kalmak istiyoruz. Piyasa arabasını rölantide çalıştırıyor."
Turan: 2008'den sonra bu yöntem yaygınlaştı
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ise daire ile ödemenin 2008'den sonra sektörde yaygınlaştığını kaydetti. Bazı firmaların anlaşma ile daire almayı kabul ettiğini belirten Turan, ancak süreç içerisinde bunun gündeme gelmesinin sorunlara neden olabileceğini söyledi. Turan, "Son dönemde sahibi olduğumuz Ode Yalıtım'a daire karşılığı ödeme yapma teklifleri arttı. Barter sistemine benzer bir durum sözkonusu."
Şimşek: İnşaatları barter ile tamamlamak mümkün
Türk Barter Yönetim Kurulu Başkanı M.Sırrı Şimşek, ekonominin daralması ile birlikte geçen yıllarda hızla büyüyen inşaat sektöründe finansman ve pazarlama sıkıntısı yaşadığını söyledi. Şimşek, "Kriz ortamında köklü ve uzun yıllardır ticari hayatını sürdüren şirketlerin bir anda yok olduğunu görmekteyiz. Son yıllarda inşaat sektörü ciddi darbeler aldı. Böyle olunca birçok yarım kalan inşaatların tamamlanabilmesi için Barter ile çözümler aranmaktadır. Satış yapmakta zorlanan ve dolayısıyla inşaatlarını tamamlayabilmek için yapı malzemesi ihtiyacını karşılayamayan inşaat şirketleri, Barter Ortak Pazarı'na katıldığı andan itibaren ihtiyaçlarını nakit para ödemeden Barter Sistemi ile karşılama imkânına sahip olacaklardır" diye konuştu
0 yorum:
Yorum Gönder