25 Ağustos 2009 Salı

Ucuz ve Depreme Dayanikli Evler

Ev sahibi olmak isteyenlerin yeni gözdesi hızlı yapılan, ucuza satılan ve depreme dayanıklı olan bu evler…

Prefabrik konut sektörü, ev sahibi olmak isteyenlerin, bu hayallerini ucuza, hızlı şekilde, üstelik de depreme dayanıklı olarak gerçekleştirmelerini sağlıyor. Türkiye’de özellikle 17 Ağustos Marmara depremi sonrası hızla gelişen prefabrik konut sektörü, betonarme konutlara göre üretim maliyeti ve teslim süresi bakımından taşıdığı avantajlarla, özellikle orta gelir seviyesindeki vatandaşlar için önemli bir cazibe merkezi haline geldi.

Prefabrik konut üreticileri, tek katlı ya da dubleks ve tripleks villa tipi evleri, müşterilerin istediği büyüklük ve özelliklerde üreterek 1-1.5 ay gibi kısa sürede, benzer nitelikteki betonarme yapılara göre çok daha ucuz fiyatlarda kullanıcılarına teslim edebiliyor.
İzmir’in Kemalpaşa ilçesine bağlı Aşağı Kızılca köyünde prefabrik konut üreten Kırcanlar Grup Şirketi Müdürü Sedat Taşlı, yaptığı açıklamada, prefabrik konut üreticisi firma olarak müşterilerine anahtar teslim konut imalatı yaptıklarını belirterek, özellikle Marmara depremi sonrası ilgi görmeye başlayan prefabrik konutların, kullanıcılar için önemli avantajlar taşıdığını söyledi.
Depreme ve yangına karşı dayanıklı
Her şeyden önce prefabrik konutların tümüyle depreme ve yangına karşı dayanıklı olduğunu, ayrıca kullanılan yapı malzemesi nedeniyle ısıya ve sese karşı çok iyi bir yalıtıma sahip olduğunu ifade eden Taşlı, şunları kaydetti:
"Bunun yanında prefabrik konutlar, çok kısa sürede teslim ediliyor. İnsanlar bir kooperatife giriyor, 10-15 yılda ev sahibi olmaya çalışıyorlar. Biz daha kalitelisini, daha ucuzunu, 30-45 günde teslim etme imkanına sahibiz. İkincisi fiyatta belli bir standardımız yok. Yani biz ’Şu ev, şu kadar’ demiyoruz. Vatandaşın cebinde ne kadar parası varsa, nasıl bir şey yaptırmak istiyorsa, oturup konuşarak, hayal ederek, istediği prefabrik konutu yapıyoruz."
36 bin liraya müstakil ev
Taşlı, prefabrik konut yaptırarak ev sahibi olmanın en önemli avantajlarından birinin, müşteri için "evin maliyetini karşılayabilir miyim?" gibi bir sorunun olmaması olduğunu vurguladı.
Tek katlı standart bir prefabrik konutun, metrekare birim fiyatının, istenilen özelliklere göre 300 ile 600 lira arasında değiştiğini belirten Taşlı, 65 metrekare tek katlı bir konutun 36-37 bin liraya mal olduğunu söyledi. Birim maliyetin villa tipi evlerde ise taşıyıcı malzeme farkından dolayı 700 ile 1100 lira seviyesine çıktığını anlatan Taşlı, "Yani, ev sahibi olmak isteyen kişiler, hiçbir zaman ’ev sahibi olabilir miyim?’ diye düşünmesinler" dedi.
Taşlı, prefabrik konut üretiminin bu özelliği sayesinde sektörün, ekonomik krizden çok fazla etkilenmediğini kaydetti.

Yurtdışından da konut talebi geliyor
Prefabrik konuta talebin özellikle son bir yıl içinde, uygulama örneklerinin yaygınlaşmasıyla artış gösterdiğini ifade eden Taşlı, şu anda yılda 200-300 arasında büyük prefabrik konut ile onun yanında 1000-1500 adet de küçük tip ev siparişi aldıklarını bildirdi.
Taşlı, prefabrik konutlara bireysel müşterilerin yanı sıra kooperatif benzeri yaklaşımların da ilgi gösterdiğini, özellikle bazı belediyelerin bu konuda çok istekli olduklarını söyledi.
Türkiye’deki prefabrik konut üretimine yurt dışından da ilgi olduğunu ve yakın bir zamanda bu alanda ihracat yapabileceklerini de belirten Taşlı, "Bununla ilgili çalışmalarımız, görüşmelerimiz var. Özellikle Irak, İran, Fas, Suudi Arabistan ve Ürdün’den Arap müşteriler, bu konuyla ilgili devamlı bizimle temas halindeler, onlarla görüşmelerimiz sürüyor" diye konuştu.
Taşlı, bu hedefler doğrultusunda gelecek dönemde, yaklaşık 2 milyon lira tutarında bir yatırım yapmayı planladıklarını anlattı. Bu yatırımın yüzde 60’ının üretim tesisinin büyütülmesi, yüzde 40’ının da insan kaynaklarına harcanmasını öngördüklerini dile getiren Taşlı, "Prefabrik sektörü Türkiye’de hızla gelişen bir sektör. Hızla geliştiği için de işimizi doğru düzgün yaparsak, hedefimize mutlaka ulaşacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.

0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP