11 Ağustos 2009 Salı

Konya-Ankara hızlı treni 2010'da sefere başlıyor

Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin ilk ray kaynağı, 17 Temmuz 2009 Cuma günü Pınarbaşı-Konya’da Başbakan Sayın Recep Tayip Erdoğan’ın katılımıyla yapıldı.

Polatlı'dan başlayarak Güneye doğru inen Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren Projesi ile 250 km /saat hıza uygun çift hatlı, elektrikli, sinyalli yeni demiryolu inşa ediliyor. Toplam 306 km ' lik hattın, 94 km 'lik kesimi Ankara - İstanbul Hızlı Tren Projesi içinde yer alıyor.

Alt yapı inşaatı 2 kesimli olarak gerçekleştirilen Projede sanat yapıları olarak; 7 köprü, 25 karayolu üstgeçiti, 58 karayolu altgeçiti, 133 menfez ve 2030 metrelik 1 tünel, ayrıca demiryoluna paralel emniyet amaçlı karayolu yer alıyor.

Ankara-İstanbul, Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projeleriyle entegre olan ve 2010 yılı sonunda hayata geçmesi planlanan Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren Projesi ile; Ankara-Konya arasındaki 10 saat 30 dakikalık seyahat süresi 1 saat 15 dakikaya, Eskişehir-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı tamamlandığında ise İstanbul-Konya arasındaki 12 saat 25 dakikalık seyahat süresi 3 saat 30 dakikaya inecek.

Bir diğer nokta da belki 50 yıldır sözü edilen Burdur-Antalya demiryolunun durumudur.Afyonkarahisar ile Burdur arasındaki demiryolu Dinar istasyonuna kadar işlek bir şekilde kullanılmaktadır.Nitekim Antalya'dan İstanbul'a demiryolu ile gitmek isteyenler Dinar'a kadar kara yolu ile gitmekte Dinar'dan sonrasını tren ile gitmek durumunda kalmaktadır.

Hızlı trenin İstanbul-Ankara hattı ve Ankara-Konya hattının tamamlanması ile İstanbul'dan Konya'ya kadar çok modern bir yapıya kavuşması ile belkide Konya-Antalya demiryolu hattı ön plana çıkacaktır.Bu hat Burdur-Antalya demiryolu hattına tercih edilebilir.İstanbul-Ankara-Konya-Antalya demiryolu hattı daha uzun mesafeli olduğundan seyahat süresi İstanbul-Afyonkarahisar-Burdur-Antalya hattına kıyasla daha çok olacaktır.Ancak tren hızlarının artması ile bunun pek önemi kalmayacağı düşünülebilir.Öte yandan İstanbul-Ankara-Konya-Antalya demiryolu hattından daha çok yolcu ve yük taşınması söz konusu olabilir.Bu demiryolu hattı yapıldığında İstanbul'dan Antalya'ya tren ile 5-5.5 saatte gitmek mümkün olabilir.

0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP