Ekskavator Nasil Calisir - Bakimi Nasil Yapilir
İş Makinası olarak Ekskavatörlerin genel çalışma prensibi aşağıdaki gibidir. Ekskavatör, otomobil ya da kamyonların aksine hareketi direkt motordan almaz. Motor gücü üretir ve bir aktarma organı vasıtasıyla HİDROLİK POMPA’a iletir. Hidrolik Pompa, bir kalp gibi tanktan aldığı hidrolik yağını çok yüksek basınçla pompalar. Kumanda Valfları yağı yönlendirir ve komutlara göre kova,bom,yürüyüş hareketine dönüşür. Hareketin kaynağı yüksek basınçlı yağ’dır.
Ekskavatör, amaca göre paletli veya lastik tekerlekli olabilir
Ekskavatörün Periyodik Bakımı
1- Motor Yağı : Türkiye koşullarında yağın cinsine göre ortalama 125-250 motor çalışma saatinde bir değiştirilir. Türkiye koşullarında (15W40) Motor yağı kullanılır. Filtreler her iki değişimde bir değiştirilir.
2- Hidrolik Yağ: Türkiye koşullarında yağın cinsine göre ortalama 2000 motor çalışma saatinde bir değiştirilir. Türkiye koşullarında (10W) Hidrolik yağı kullanılır. Filtreler her 500 saatte bir değiştirilir.
3- Gresyağı: Makine üzerindeki dönen aksamlar günlük çalışma sırasında gresyağı ile yağlanır. Makine üzerinde yağlanması gereken bölgelerde yağlama glasörlükleri(yağ basma yuvaları) mevcuttur. Buradan ihtiyaca göre yağ basılır. Dönüş sırasında dönen aksamda ses,aşınma istenmez.
Ekskavatör Nerelerde Kullanılır?
Ekskavatör, direk kazı makinası olup, kazı işlerinin ana makinasıdır. Hareket kabiliyetinin çok yüksek olması, kazı ve yüklemeyi aynı anda yapabilmesi nedeniyle en yaygın iş makinasıdır.
Ekskavatör yapılacak kazının amacına göre büyüklüğü değişir. Motor gücü, kova hacmi ve kazabileceği kazı derinliği ile orantılı olarak artar.
Ekskavatör, genel olarak yapı temelleri, hendek kazıları, hareket sahası kısıtlı yerlerde direk kazıp yükleme gereken kazılarda, drenaj ve sulama kanalları kazılarında , hassas kazı ve kırma işlerinde, tünellerde kullanılır. Hareket kabiliyetinin çok yüksek olması, kazı ve yüklemeyi aynı anda yapabilmesi nedeniyle en yaygın iş makinasıdır.
Kaynak: Şantiyeci.Com
0 yorum:
Yorum Gönder