11 Eylül 2009 Cuma

Giyotin Pencere Ozellikleri

Ülkemizdeki eski eser konutların birçoğu giyotin şeklinde açılan pencerelere sahiptir. Nostaljik duygular uyandıran bu tip pencereler, hava akımında dahi açık konumda kalabilme ve açılma esnasında iç mekana taşmama gibi bazı avantajlara da sahip olduklarından günümüzde de kimi müşterilerimizce tercih edilmektedir. Arbor geçmişten gelen bu geleneğe kullandığı teknolojik aksesuarlarla günümüzde en sorunsuz şekilde yaşama imkanı vermektedir.

Arbor giyotin sistemleri güvenlik ve yalıtım açısından rakiplerine göre üstün özelliklere sahiptir.

Yukarı-aşağı yönde hareket ederek açılan yani düşey sürme pencere tipine “giyotin” adı verilir.

Adının aksine oldukça güvenli ve modern aksesuarlar ile kullanımı çok rahattır.

Tarihi yapılarda sıkça rastlanmasının yanısıra, mimari üslup gereği yeni binalarda da giyotin pencereler kullanılabilmektedir. Ülkemizde olduğu kadar Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde de oldukça yaygın ve şık bir pencere tipidir.



Sir Christoper Wren’in Kneller tarafından yapılmış bir resmi.
Giyotin (düşey sürme) pencerenin Hollanda kökenli olduğu sanılıyor. Ancak bu konuda eldeki ilk yazılı belge 1669 tarihli ve İngiltere'den. Ünlü İngiliz mimar Sir Christoper Wren, Londra'lı marangoz Thomas Kinward''a Kraliçenin oturma odasındaki pencereye ip ile makara koymasını söylüyor. Böylece kanadın istenilen yerde durmasını ve pencerenin güç harcanmadan kolayca açılmasını sağlayan geleneksel mekanizma icad ediliyor. Bugünkü giyotin pencere mekanizmaları, Sir Christoper Wren''in karşı ağırlıklı sisteminin görevini yapan çağdaş sistemler.

Tipine göre 16-26 cm çapında bir borunun içine yerleştirilmiş paslanmaz çelik bir yay sisteminden oluşan bir çift modern mekanizma, 45 kg ağırlığa kadar bir pencere kanadını parmağınızın ucuyla kaldırmanızı ve kanadın istediğiniz yerde durmasını sağlıyor.
Modern sistemlerin kusursuz performansların karşılık, 18. ve 19. yy’dan kalma birçok tarihi binada bulunan eski tip ağır giyotin pencerelerin günümüze kadar çalışır durumda olması ilgi uyandırıyor.
Giyotin pencerelere sahip tarihi miras niteliğindeki binaların restorasyonu “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu” tarafından denetlenmekte ve orijinaline uygun restorasyonu zorunlu tutulmaktadır.
ARBOR olarak tarihi ya da yeni yapılarınız için modern mekanizmalarla giyotin pencere üretimi yapmaktayız.






Ağırlık Sistemli Giyotin Pencereler:
Düşey sürme olarak makara ve ip veya zincir sistemi ile kurulan eski tip pencereler küçük işletmeler tarafından hala yapılmaktadır. Ancak zamanla bu tip giyotin pencerelerin çalışma güçlüğü doğmaktadır.

Pencere ebat ve ağırlıklarına göre oluşturulacak taşıyıcı ağırlık kulçeleri ile ağrılık sistemleri oluşturularak kanatların dengesi sağlanmaya çalışılmaktadır.
Resimlerde ağırlıkla çözümlenmiş eski tip giyotin pencere resimleri mevcuttur.



Helezon Yapılı Giyotin Pencere Taşıyıcıları:
Temel olarak ahşap giyotin pencerelerde kullanılırlar. Ağırlıkları 1 kg’dan 18 kg’a, ölçüleri 200 mm’den 1200 mm’ye kadar giyotin pencere kanatları için uygun bir mekanizmadır.
14 mm çapında aluminyum boru ve içindeki helezon metal şerit ana gövdesini meydana getirir. Günümüzde küçük ve hafif pencerelerde ipli ve ağırlık bağlanarak üretilen giyotin pencerelerin yerini almıştır.
Aşağıda giyotin pencere aksesuarları görülmektedir.



Çelik Yaylı Giyotin Pencere Taşıyıcıları:
ARBOR tarafından yoğun bir şekilde kullanılan çelik yaylı sistem, en gelişmiş giyotin mekanizmasıdır.
Birçok kişi, giyotin pencere sistemlerinin çok pahalı ve tadilat yenilemelerinin masraflı olduğunu; daha da önemlisi, sistemlerin sürekli aksak ve verimsiz çalıştığını düşünür. Pencere detayına ve ihtiyaçlara uygun seçim yapan kullanıcılar ise bunun doğru olmadığını bilirler. Çelik yay sistemli giyotin pencere taşıma mekanizmaları ile pencereler hiç olmadığı kadar rahat çalışmaktadır.
30 santimetreden 180 santimetreye kadar kanat yüksekliği, 3 kilogramdan 50 kilogram ağırlığa kadar geniş ürün yelpazesi mevcuttur.
Aşağıda Çelik Yaylı Giyotin pencerenin perspektif resmi ve Çelik Yaylı Giyotin pencere mekanizmasının kesiti gösterilmektedir.


Vasistas Fonksiyonlu Giyotin Pencere:
Giyotin pencerelerde camın dıştan temizlenmesi bazı durumlarda sorun olabilmektedir.

Vasistas giyotin pencerelerde, hareketli kanat hem yukarı-aşağı hem de vasistas konumunda açılabilmektedir. Dolayısıyla pencerenizi vasistas konuma getirerek çok rahat bir şekilde temizleyebilirsiniz.

Vasistas pencerenin başka pencerelere göre avantajları; sağlıklı bir havalandırma sağlaması ve pencere önünde oturan kişinin rüzgardan etkilenmeden pencerenin açık tutulmasına olanak tanımasıdır.

Aşağıda her iki kanadı vasistas durumda bir giyotin pencerenin renklendirilmiş taslak çizimi mevcuttur.


Giyotin Pencere Sisteminin Avantajları

1. Pencere aşağı-yukarı hareket ettiğinden odadaki yaşam ve dekorasyonu etkilememektedir. Standart bir pencerede kanadınız önünde bulunan nesnelere çarpar. Giyotin pencerenizin ön alanını ise dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
2. Osmanlı döneminde uygulanan eski pencere sistemine artı olarak, düşey kanat nerede bırakılırsa orada kalmaktadır.
3. Kurma esasına dayanan mekanik yay sistemi sayesinde oldukça güvenlidir.
4. Kanadın makas vasıtası ile vasistas konumuna getirilmesine imkan veren vasistas-giyotin pencerelerde cam temizliği, çok kolay ve güvenlidir.
5. Giyotin pencere, standart kanatlı pencereye göre daha verimli iç mekan hava sirkülasyonunu sağlamakta, hava akımı veya rüzgar etkisi ile kanatların çarpması veya vurması söz konusu olmamaktadır.
6. Pencerenizi istediğiniz kadar yukarı sürerek dilediğiniz kadar havalandırma boşluğu yaratabilirsiniz.
7. Pencerelerinizi açmak için perdelerinizi de açık tutmak zorunda kalmazsınız; perdeleriniz deforme olmaz.

0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP