Gaz Beton Uygulama Teknikleri
Gazbeton duvar uygulama teknikleri
Duvar örülmesine başlamadan önce
Malzeme naylon paketler içinde ise duvar örümünden önce min 1 gün önce açılıp havalandırma yapılmalıdır.
Duvar örülmesine başlamadan önce malzeme incelenerek, su içinde kalmış yaş bloklar, yüzey kuruluğu elde edilinceye kadar bekletilmelidir.
İnce gazbeton tutkalı hazırlanması
Tutkalın hazırlanmsı oldukça kolaydır. 2 ölçek toz halindeki tutkala 1 ölçek su ilave edilir. Oluşan karışım gazbeton karıştırma ucu kullanılarak, içinde hava kabarcığı kalmayıcaya kadar karıştırılır. İyi bir tutkal elde edebilmek için düşük devirli bir el matkabına takılmış karıştırma ucunun kullanılması uygundur. Birkaç dakikada hazır olan tutkal yaklaşık 4-5 saat içinde kullanılmalıdır. Tutkal ihtiyaç kadar hazırlanmalı, sık karıştırılmalı ve kuruyan tutkal su eklenerek uygulanmamalıdır.
Duvar örülürken genel kurallar
Duvar örümü sırasında yatay ve düşey derzlerde kesinlikle boşluk kalmamalıdır.
Tutkalla örülen duvarlarda yatay ve düşey derzlere sürülen tutkal, yüzeyleri tamamen kapatmalıdır.
Harçla örülen duvarlarda blok yüzeyleri fırça ile hafif su atılarak nemlendirildikten sonra harç uygulanmalıdır.
Blokların binme uzunlukları, 15 cm'den az olamaz.
Uygun bindirme uzunluğu blok uzunluğunun yarısı kadar olmalıdır.
Duvar örgüsünde ilk sıra
Duvar ile duvar zemini arasında mutlaka yapı harcı kullanılmalıdır.
Yapı harcı karışımı : Hacimsel olarak 1 çimento - 1 toz kireç - ince kum
İlk sıranın yan ve üst yüzeylerin terazisinde olması sağlanmalıdır. Altında yalıtım membranı kullanılan duvarlar kolonlara çeliklerle ankre edilmelidir.
Tutkalın sürülmesi
Duvar örgü tutkalından daha iyi verim almak için, blok yüzeyindeki toz parçacıkları süpürülmelidir. Tutkal blok kalınlığına uygun gazbeton malası ile yatay ve düşey yüzeylere tamamen kapatacak şekilde sürülmelidir.
Blokların düzeltilmesi
Duvar yüzeyinin düzgün olması için yatay ve düşey derzlerin düzgünlüğü lastik çekiç kullanılarak sağlanabilir. Özellikle ilk sıranın çok düzgün olmalıdır.
Gazbeton blokları ile örülen duvarlarda, gazbetonun kolay işlenebilmesi nedeniyle tesisat kanalı ve buat yuvası açma, oyma delme ve kesme işlemleri kolaylıkla yapılabilir. Bu işlemlerde kullanılan gazbeton el aletleri ergonomik tasarımları ile kullanım kolaylığı sağlarken işlevsel özellikleri ile de yapım sürecini hızlandırır.
0 yorum:
Yorum Gönder