19 Temmuz 2009 Pazar

Ulusal Yüzme Merkezi, Pekin

Ulusal Yüzme Merkezi, Pekin

2008 Olimpiyat Oyunlarında kullanılmak üzere yapılan ulusal yüzme merkezinin takma ismi "Water Cube" dür. Dış cephesinde hafif paneller olan teflon kullanılarak sera etkisi yaratılmıştır.

Yüzem havuzunun suyunun ısıtılması için güneş enerjisi kullanılacaktır.Ayrıca yağmur suyu toplama tankları sayesinde havuzun doldurulması sağlanmıştır.

Kıvrışık ve balon formu yapısını ise Dublin'deki Trinity Kollejinde çalışan iki Fizikistin çalışmalarında kullandıkları sabun baloncuklarından almıştır.

Yapının bu formunun amacı ise sismik olaylara karşı yardımcı olması içindir.

Çeviri: İnşaat Mühendisi Özge Yılmaz

Read more...

Şangay Dünya Finans Merkezi, Şangay

Şangay Dünya Finans Merkezi, Şangay


101 katlı gökdelen 2008 yılında tamamlanmıştır. Bu yüksek binanın rüzgara karşı koyabilmesi için mimar ve mühendisler binanın tepesinde diktörtgen bir boşluk bırakmışlardır. Yapı bu boşlukla rüzgar basıncını azaltmış olacaktır. Ayrıca bu boşluk rüzgar basıncını azaltmaktan başka, dünyanın en yüksek açık hava gözlem güvertesi olarakta ziyaretçilerin başlarını döndürecek.

Çeviri: İnşaat Mühendisi Özge Yılmaz

Read more...

6 Temmuz 2009 Pazartesi

Kis Bahcesi Nasil Yapilir


Kış Bahçesi Nasıl Yapılır_?



Bol güneş ve doğa ile daha güzel bir yaşam

Bir kış bahçesi birden çok neslin faydalanacağı bir yatırımdır. REHAU’nun kullandığı malzemeler, en ağır hava şartlarına karşı koyacak şekilde üretilmiştir. Polimer malzemeden imal edilen çok odacıklı profiller, bu ürünlere temel teşkil eder.

Zevkinize göre hazırlanmış çok özel bir kış bahçesi

Bir kış bahçesi istemeniz için yalnızca konfor değil, aynı zamanda pratik sebepler de vardır:İlave mekanlar, soğuk mevsimlerde sıcak ortamlarda ve daha estetik bir mimari görünümdür.

REHAU – Profil sistemlerinden üretilen kış bahçeleri sınırsız seçeneklerden oluşmaktadır. Burada verilen beş seçenek fikir vermesi açısından gösterilmiştir. İstenirse ortamın gerektiği gibi veya kişisel isteklere göre dizayn edilebilirler.

REHAU – Profilleri 40 yılı aşkın bir süredir pencere ve kapı üretiminde kullanılmaktadır. Güneş ışınlarına dayanıklıkları, iyi ısı ve ses izolasyonu sağlamaları ve uzun ömürlü oluşları gibi spesifik özellikler, kış bahçesi için mükemmel bir ortam sağlar.

Daha detaylı bilgiyi REHAU – İstanbul satış bürosundan veya size en yakın bayiimizden edinebilirsiniz

Read more...

Ev Sahibi ve Kiraci Haklari

İmzaladığımız kontratlar nasıl olmalı, artış oranları neye göre belirleniyor, kiracılar kontrat öncesi evi hangi şartlarda tahliye edebilir, gürültücü komşularla veya gürültü yaptığımızı iddia eden komşularla yasal olarak nasıl uzlaşabiliriz…

NTV’ye Sorun’ programına konuk olan Kültür Üniversitesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Turgut Öz, evsahibi-kiracı hakları ve komşuluk hukuku hakkında bilgiler verdi.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının konut hakkımızla ilgili 57. Maddesine göre: “Devlet, şehirlerin özelliklerini ve çevre şartlarını gözeten bir planlama çerçevesinde, konut ihtiyacını karşılayacak tedbirleri alır, ayrıca toplu konut teşebbüslerini destekler.”
Gayrimenkul kiraları hakkında 6570 sayılı yasanın 7. Maddesine göre; “kira bedelini vaktinde ödememelerinden dolayı haklı olarak bir yıl içinde kendilerine iki defa yazılı ihtar yapılan kiracılar aleyhine, ayrıca ihtara hacet kalmaksızın, kira müddettinin hitamında,tahliye davası açabilirler. ”
Gayrimenkul kiraları hakkında 6570 sayılı yasanın 9. Maddesine göre; “kira mukavelelerinde; bu kanunun kira bedellerinin tayinine mütaalik hususlar müstesna kiracı aleyhine değişiklik yapılamaz. ”
Gayrimenkul kiraları hakkında 6570 sayılı yasanın 11. Maddesine göre; “Kiracı kira müddetinin bitmesinden en az on beş gün evvel mecuru tahliye edeceğini yazı ile bildirmediği takdirde sözleşme aynı şartlarla bir yıl uzatılmış sayılır.”
Kira artış oranları nedir, iyi bir kontrat nasıl düzenlenmelidir, evsahipleri, kiracı ve komşu ilişkilerindeki sorunlarda hukuk ne zaman ve hangi koşullarda devreye girebilir?

KİRA KONTRATI NASIL OLMALI?
Kiracının haklarını gözeten bir kira kontratı nasıl olmalı, nelere dikkat etmeliyiz? Ev sahibinin evin durumu gerçekten iyi değilse kontratta ‘mükemmel’ yazmasının bir etkisi olur mu? Kime, neye göre mükemmel, yasalar bu işe ne diyor?

Turgut Öz: Kiracıların durumu biraz iyi. 6570 sayılı gayrımenkul kiraları hakkındaki kanun, şehirlerde ve belediye sınırları içerisinde sözleşmeler ne yazarsa yazsın veya yazılı bir sözleşme yapılmış olsun ya da olmasın kiracıyı tek yanlı olarak koruyan hükümler içeriyor. Ama tabi yine de boşluklar var. Bu boşlukları dolduracak noktaları kiracıların iyi bilmesi gerekiyor. Yazılı bir kontrat yapıldığında mükemmel diye yazmak, evin daha sonraki bozuklukları, teslim aldığınızda mevcut olan eksikleri kabul ettiğiniz anlamına gelebilir. Bu bakımdan sakıncalıdır. Daha sonra bunun hangi baskılar altında ya da ne gibi şartlarla yazmak zorunda olduğunuzu ispatlamak sorunlarıyla uğraşmak yerine böyle bir şey yapmaktan kaçınmak gerekir. Ama ne olursa olsun kiracı olarak kabul edilebilmek için bunu yapma mecburiyetinin de doğduğu inkar edilemez. Böyle bir durumda eve girdikten, sözleşmeyi yaptıktan hemen sonra bir tespit yapılmasını tavsiye ederim. Karşı tarafa kiraya verene hangi şartlar altında bu şartın kabul edildiğini belirten bir tesbit yapılırsa, mahkemelerimiz bunu gözönüne alacaktır.

KİRA ORANLARI
Kira oranları neye göre belirleniyor? Fiyatları belirleyen bir merci var mı?

Turgut Öz: Her ne kadar yasalar, kiracıyı koruyan bazı hükümü içeriyorsa, ne olursa olsun, kira sözleşmesi serbest iradeyle kurulan bir borçlar hukuk sözleşmesidir. Bu bakımdan bu sözleşme yapılırken, kiraya verenin isteyeceği kira miktarına sınır çizen ya da belirli ölçüler getiren bir hükmümüz yok. Bir kişi nasıl hiçbir zaman evini kiralamama hakkına sahipse, istediği fiyata kiralama imkanına da sahip. Burada yapılacak bir şey yok. Ancak sözleşme yapıldıktan sonra istediği gibi kirayı arttırmasına yönelik hükümler var. Bu bakımdan maalesef sözleşme yapılırken, alabileceğimiz bir tedbir yok.

ANAYASA’NIN VATANDAŞA TANIDIĞI HAKLAR
Anayasanın konut hakkıyla ilgili maddesi vatandaşa ne tür haklar tanıyor? Vatandaş olarak ne gibi haklarımız var?

Turgut Öz: Anayasa’nın konut hakkına ilişkin hükümleri aslında doğrudan bu konuya çok çare değil. Ama unutmamalı ki, Anayasamızda mülkiyet hakkı esas alınmış ve korunmuş. Sözleşme usulü esas alınmış ve korunmuş. Konut imkanını vatandaşlara sağlamak için bu hakların özüne dokunulamaz. Bu bakımdan bazı özel durumlarda objektif olarak değişen ekonomik şartlara bağlı olarak kira artışının azaltılması, önlenmesi imkanları var. Ama böyle bir subjektif bir sebeple, şahıslar işini kaybettiği için veya hasta olduğu için kira miktarının düşürülmesi veya artışını önleyici bir hüküm yok. Bu konuda Anayasa’nın da yapabileceği bir şey yok. Şu çok özel durumlarda mahkemelerimiz buna bir fren yapabiliyor. Mesela kişi kalp krizi geçirmiş, ağır hasta. Kanunen evden çıkartılması hayatını tehlikeye düşürecek. Öyle bir durumda tahliye imkanı olsa, hiç olmazsa bu sağlık sakıncası geçene kadar ev sahibi beklemeye mecbur edilebiliyor ama onun dışında işim bozuldu. İşten çıkarıldım gibi sebepler yükümlülükleri hafifletmiyor.

KİRA ARTIŞ ORANI
Kontrat yıllık hayat şartlarına göre düzenleniyor oysaki işyerleri yüzde 10 zam yapıyor. Bunun çaresi nedir?

Turgut Öz: Gayrimenkul kiraları hakkında kanuna göre kira sözleşmelerinde hangi kira artış oranı yazarsa yazsın, kiracı ilk seneden sonra herhangi bir kira artışı yapmakla yükümlü değil. Böyle çok önemli bir koruyucu hüküm var. O orana uymak zorunda değil. Fakat kanun bunu dengelemek maksadıyla kiraya verene mahkemeye başvurmak suretiyle, değişen hayat şartlarına göre kira bedelinin arttırılması davası açma imkanı veriyor. Bunlara kira tespiti davası denir. Sulh hukuk mahkemesinde açılan bir dava. Burada hakim, sözleşmede yazılan oranda kirayı arttırmak durumunda değil. Son yıllardaki durum ise şöyle: 2001 tarihinden sonra, mahkeme TEFE’deki artış oranında kira artışını yapacaktır. Belki adalet kavramına dayanarak bundan biraz daha aşağı olabilir ama söz konusu kişinin ödeme gücünü doğrudan doğruya dikkate almayacaktır.

KOMŞU HAKLARI
Komşum da en ufak bir sesten bile rahatsız olup hemen şikayete geliyor. Sürekli evsahibine ya da belediyeye şikayet edeceğini söylüyor. Ne yapabiliriz haklarımızı nasıl aramalıyız?

Turgut Öz: Apartman hayatında dairelerdeki komşuluk ilişkisinde 634 sayılı kat mülkiyeti kanunu uygulanacaktır. Burası apartman sakinleri arasındaki eski ve özel kanun bazı prensiplere bağlamıştır. Ve birbirini dürüstlük kuralına göre, hakkaniyet prensibine göre, rahatsız edecek davranışlardan kaçınma yükümlülüğü denir. Bunların arasına komşuları rahatsız edecek sesler çıkarma, onların dinlenmesini, uyumasını engelleyecek şekilde gürültü yapmayı da yasakladığını görüyoruz. Bu yasaya aykırı hareket edenler hakkında mahkemeye müracaat edilebilir. Bunu ihtilaf halinde, tanıklar dinleyerek hakim tesbit etmeye çalışacak. Açıkcası hakimi kim daha inandırıcı şekilde ikna ederse, onun haklı çıkacağı bir durum söz konusu. Ama tabi, davayı açıp iddiada bulunanların önce iddiasını ispat etmesi gerekecek. Aşırı bir hassasiyet söz konusuysa buna girmez. Çünkü alt ve üst katlar ve yan daireler halinde yaşamanın yarattığı bir takım rahatsızlıklara katlanma mecburiyeti vardır. Aynı şekilde, tıkırtı bile çıkmayacak diyemezsiniz. Sürekli şikayetler, yolunu kesme şeklindeyse, kaba konuşmalar şeklindeyse, tam tersine bu kanuna göre komşuyu rahatsız etme, taciz etme sayılır. O dava açmaya izin verilebilir.

TAHLİYE TAAHHÜTLERİ
Kira kontratı yaptık ama ez sahibim evini üç yıl içinde tahliye edeceğimi yazan noter tastikli bir belge istiyor. Bunun bir formalite olduğunu söylüyor. İmzalarsam veya imzalamazsam ne olur?

Turgut Öz: Çok önemli bir konu. Daha önce bahsettiğimiz 6570 sayılı kanuna göre kira sözleşmesi yapıldıktan sonra verilen tahliye taahhütleri geçerlidir. Burada belirtilen tarihte kiracı çıkmak zorunda. O tarih geldiğinden itibaren bir ay içerisinde kirayı veren mahkemeye başvurursa, mahkeme tahliyeye karar verecektir. Onun için böyle bir tahliye taahhüdü vermemesi gerekir. Kira sözleşmesinin tarihinden daha eski tahliye taahhütleri geçersizdir. Bunlar kiralayabilmek için baskı altında verilmiş sayılmakta ve kesin geçersiz sayılmaktadır. Tahliye taahhüdünü kira sözleşmesinden sonraki tarihli olması gerekir.

APARTMANIN DIŞ CEPHESİ
Apartmanımda kablolu televizyon olmadığı için çatıya anten taktırmak istiyorum fakat apartman yönetimi buna izin vermiyor. İtiraz etme hakkım var mı? kontra

Turgut Öz: Bu da kat mülkiyeti kanunu çerçevesinde çözülecek bir sorun. Bu subjektif ihtiyaçlar maalesef çok fazla gözönüne alınmayacak. Apartman yönetimi, aslında apartmanda kat malikleri, gerek çoğunlukla uydu anten konulmasına karar vermişlerse, buna katılmayan da buna uymak zorundadır. Ama bu uydu antenden yararlanmayacağını söyleyerek, bunun masrafına katılmayabilir. Fakat bunun yerine ben apartmanın dış cephesinden görünür şekilde bir anten çıkartacağım diyemez. Böyle bir şeyi maalesef yapamaz. Vatandaşımıza tek tavsiye edebileceğimiz şey, bu uydu anteninin masrafına katılmak zorunda değil yararlanmamak şartıyla. Yararlanmaz ve katılmaz. Kendisine dairesinin içerisinde alıcı hizmetini görecek bir tesisat yapabileceği yoksa dışarıdan görünür şekilde, dış görüntüyü etkileyecek bir anten çıkıntısı yapamayacağıdır.

KİRACI ÖĞRENCİLER
Ev sahiplerinin öğrencilere daha yüksek fiyat göstermelerinin haklı bir sebebi var mı, nereye şikayet edebiliriz?

Turgut Öz: Tabi adaletsiz bir durum. Ama ev sahiplerinin kirayı vermek için daha yüksek para istemelerine yapacak bir şey yok . Niçin benden kötü niyetle çok fazla para istiyorsun. Bu kadar kira. Başkasına daha az kiraya veriyorsun demek hakkı maalesef bulunmamaktadır.

KİRA PARASINI TESPİT İLE ARTIRIMI ARASINDAKİ FARKLAR
Kira parasını tespit ile kira parasını artırım davası arasındaki farkları, mevzuat ve yargıtay kararları doğrultusunda izah eder misiniz?

Turgut Öz: Kira parasında aslında ayrı bir dava yok. Her türlü kira parasına etki eden davayı bu isimle adlandırmak mümkün. Tespit davası bu 6570 sayılı kanunda uygun görülmüş olan ve bu yasaya yönelik ve her yıl tekrar tekrar yenilenen kira sözleşmelerinde yenilenen kira yıllığı için enflasyon artışı sebebiyle kirayı verenlerin açtıkları artış davasıdır. Bir de uyarlama davası denilen bir dava vardır. Bu da sırf kira sözleşmeleri için değil, her türlü sözleşmede aslında olur. 2, 3, 4, 5 yıllık süre içerisinde bazen kiracı, bazen kiralayan aleyhine değişen ekonomik şartlara bağlı olarak süre bitmeden önce bu kira artık katlanılmaz olduğu gerekçesiyle dürüstlük kuralı uyarınca bunun adapte edilmesi, dürüstlük kuralına dayanarak açık bir yasa hükmü de genel hükümlerde olmamasına rağmen uyarlanması davasıdır. Daha çok büyük işyeri kiralarıdır bunlar. Dolar birden fırladı. Dolarla verilen kirada bunu indirin demesi. Türk kirasıyla kiralanan ama çok komik oldu arttırın demesi gibi, onun şartları çok ağırdır, adına uyarlaması davası denir. Bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde söz konusu olur.

KONTRAT İMZALAMADAN ANLAŞMA
Kontratımız bittikten sonra yeni kontrat imzalamadan belli bir kirada anlaşıp devam ediyoruz. Bizim haklarımız devam ediyor mu?

Turgut Öz: Zaten bizim borçlar kanunumuza göre ve bahsettiğim özel kanuna göre kira sözleşmesi bir yazılı halde değildir. Sözle de anlaşsa kişiler kira sözleşmesi kurulmuş olur. Delil niteliği taşır, yazılı belge sadece. Bu bakımdan elbette sözleşmeleri geçerli. Bu devam ettikçe de sözleşme devam ediyor. Yalnız başlangıç tarihini yazılı yapmamışlarsa, o sözleşmelik süre bittikten sonra, o süre bir yıl olsun, iki yıl olsun, üç yıl olsun, beş yıl olsun, on yıl olsun. Daima bu kanun birer yıl yenilenip devam edecektir. Ta ki kanunun aradığı tahliye sebeplerinden biri, çıkıp birisi hukuki yola başvurup tahliye edilinceye kadar.

KONTRAT BİTMEDEN ÇIKIYORUZ
İki yıllık kontrat imzalamıştık. Ama evden çıkmak zorundayız. Evsahibimiz bu parayı bizden mutlaka alacağını söylüyor. Haklarımız neler?

Turgut Öz: Eğer haklı bir gerekçe olmadan yani evin kullanılmasında bir güçlük, başka bir engel olmayıp sadece kiracının kendi sübjektif şartları sebebiyle, evde ben artık oturmak istemiyorum, oturamayacağım demesiyle belirtilen süre sonuna kadar kira ödemekten aslında kurtulamaz. Ancak şöyle bir durum söz konusu olabilir. Şartlarının burada kalmaya devamının kendisi için dayanılmaz kıldığını, buna karşılık burayı boşaltması üzerine ev sahibinin çok kolay, çok iyi şartlarda kiracı bulabileceğini, bu yerin buna müsait olduğunu söylüyoruz. Dürüstlük kuralına dayanan bir keşif davası ile bunu hakime anlatabilirse bir şansı olabilir. Bunu da yapamadı ayrıldı gitti diyelim. Ev sahibi gitti başkasına kiraya verdi. Ondan sonra bu şartlar da aranmadan, kendisinden süre sonuna kadar kira bedelini istediğinde, başkasına kiraya vermesi sayesinde elde ettiği kira paralarını bundan düşebilecektir.

DEPOZİTO
Evimizi kiraladığımızda boyası dahil birçok masrafını biz karşılamıştık ve bir de depozito vermiştik. Evsahibimiz şimdi bizim yaptırdığımız şeylerin bozulmasını gerekçe göstererek depozitomuzu vermiyor, buna hakkı var mı?

Turgut Öz: Kendi aralarındaki anlaşmanın yorumuna bağlı bir şey. Kiracı alındığı gibi teslim etmişse depozitosunu alması lazım. Burada bunun değerini kiradan mahsup edip etmeyecekleri hususunda nasıl anlaştıklarına bakmak lazım. Bunu bedelsiz olarak yapmayı zaten üstlenmişlerse normal bir kullanım… Yaptığı masrafı ispat etmesi lazım. Bunu kira parasına ek olarak bir bedel gibi vermeyi kabul edip etmediğini ispat etmiş olması lazım. Kira şartlarından biri bunları bedelsiz olarak da yapması idiyse yine bundan sorumlu olacaktır.

KONTRAT İMZALAMADAN ANLAŞMA
Kiracımızı tahliye etmek istiyoruz ama çıkmayacağını söylüyor. Hangi gerekçelerle evi boşaltmasını sağlayabiliriz?

Turgut Öz: Çıkmayabilir, 6570 kanunun getirdiği özel bir imkan bu. Ancak bu kanunun belirttiği belli ihtiyaç sebeplerini tahmin edebilirsiniz. Kiraya verelim, kendisinin eşinin veya çocuklarının ihtiyacını ispat etmesi lazım. Yahut kendi ihtiyacı yoksa da kiracının kendisinin eşinin veya çocuklarının aynı belediye sınırları içinde veya aynı şehirde benzer nitelikte kullanıma elverişli bir konutu olduğunu ispat ederse çıkartabilir. Veya ihtarlara rağmen kirayı ödemezse çıkartabilir… Onların da özel şartları var. Bir borca aykırılık yaparsa çıkartabilir. Yoksa, artık ben seni çıkartmak istiyorum olmaz.

KİRACILI MÜLKÜ SATIN ALMAK
Bir dükkan satın aldım. Dükkanda ise bir kiracı var . İki yıldır eski sahibine kira ödemiyormuş, bana bu yılın kirasını eski dükkan sahibime ödedim diyerek, bana da ödemiyor. Dükkanın önceki sahibiyle olan anlaşması beni ilgilendirir mi? Bu işten nasıl kurtulurum?

Turgut Öz: Bir taşınmazı, gayrımenkulü satın aldığınız takdirde yasa gereği bu kiracıyla aranızda kira ilişkisi kurulmuş olur. Bunun için fatura aldığınızdan itibaren bir ay içinde ihtar çekip altı ay sonra tahliye ederseniz kurtulabilirsiniz. Yoksa siz de bu ilişkinin tarafı olursunuz. Ama tahliye talebinde kendi ihtiyacını ispat etmesi de lazım. Bu imkanlar yoksa kira sonrası taraf olarak devam edecek. Gelecek kiraların da önceden ama kendisinin bu taşınmazı satın alıp bunu da kiracı bildirmesi önce ödendiği iddiası var. Eğer böyle bir iddia doğruysa, maalesef bu paraları isteyemez. Ve bu söylediğim bir ay ve altı ay sürede bu şartları gerçekleştirmemişse dönem sonunda bir ihtiyaç beyan edene kadar para almadan buna katlanmak zorunda.

KİRA ARTIŞI
Aylık kiram 40 milyon tl. Ama dükkan sahibi 90 milyon istiyor, ne yapmam lazım?

Turgut Öz: Burada kira artışı yapmak zorunlu değil. Yapmadı diye sorumlu olmaz. Sözleşmedeki, anlaşmadaki kirayı vermeye devam edebilir. Başına hiçbir şey gelmez. Kirayı verenin bu kira dönemi sonunda mahkemeye başvurarak kira tespit davası açması lazım. O davayı kazanıp da hakimin takdir edeceği kirayı o andan itibaren ödemek zorunda. O artışı o zaman yapmak zorunda.

KİRAMI ELDEN VERMEK İSTEMİYORUM
Kiramı bankaya yatırmak istiyorum fakat ev sahibim kirayı elden istiyor. Bence vergi ödememek için bunu yapıyor, kirayı bankaya yatırmak için ne yapmalıyım?

Turgut Öz: Kira borçları, para borçlarıdır. Borçlar kanunumuza göre borçludur. Aksi kararlaştırılmadıkça borcu alacaklının ikametgahında ödemek zorundadır. Burada kiracımız, bankaya para yatırılmasını kabul etmemesi üzerine, ev sahibinin ikametgahına gidip aslında para vermek, ödemek zorunda. Niye banka hesap numarası vermiyorsun, bankaya yatırmıyorum, bu zamana kadar ödemiyorum diyemez. Ama parayı öderken makbuz isteme hakkına sahip. Vermezse sorumlu olur. Makbuz istemek ve makbuz verilmesi şartı ödemek üzere ikametgahında ödeme yapmak zorunda.

KONTRATTA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR
Yapılacak en iyi ve sağlam kontrat nasıl olmalı? Özellikle hangi konulara dikkat edilmesi gerekiyor?

Turgut Öz: 6570 yasa olsun, borçlar kanunumuz olsun, kira sözleşmesini özel bir şekle bağlı tutmamış. Yani, halk arasında kontratım, sözleşme yok denilen durumlarda dahi eğer taraflar anlaşarak bir bedel karşılığı birisinin kullanmasını kabul etmişlerse, kira sözleşmesi kurulmuştur. Ama tabi bunun hükümleri tartışma konusu olacağı ve ispat zorluğu çıkacağı için bunu yazılı bir şekle dökmelerinde fayda var. Burada kira bedeli tabi iyi düşünülerek tespit edilmeli. Oturulacak yerin şartları, kira süresinin ne olacağı tespit edilmeli. Tabi bu kontrat nasıl olmalı derken, kime göre iyi? Kiracıya göre mi, ev sahibine göre mi? Her iki tarafın menfaatini ortak koruma durumunda olduğunuz için sadece bir taraf için iyi gelecek hükümler ne olur hususunda bir fazla açıklama yapmak istemiyorum. Çünkü duruma göre değişebilir. Böyle bir taraf tutma pozisyonu olmadan…

KONTRAT DOLMADAN EVDEN ÇIKMA
Kontratım bitmeden evden çıkmak istediğimi evsahibime ilettim. Ancak kendisi evden çıkarsam ev yeni bir kiracı tarafından tutulana kadar kirayı ödemek zorunda olduğumu söyledi. Böyle bir yasa var mı?

Turgut Öz: Bahsettiğimiz kira kanunumuza göre kira döneminin bitmesinden en geç 15 gün önceye kadar kiracı sözleşmenin yenilenmesini istemediğini bildirmelidir. Başta kararlaştırılan süre sona ermeden tek taraflı olarak çıkamaz. Ancak, karşı tarafın da erken bitmesini kabul etmesiyle çıkabilir. Çoğu kez karşı tarafın işine gelir. Çünkü hayat şartları malum, daha yüksek kiraya verme imkanı olacaktır ama işine gelmediği durumlarda bunu yapmak zorunda değil, çıksanız bile kiranızı öderseniz. Hatta daha da ciddi bir durum var. 6570 sayılı kanun her sene taraflar istesin istemesin kiracı 15 günü, kira döneminin bitmesini kaçırdıktan sonra kira sözleşmesini yerine getiremediğini bildirse bile bir sene daha kira sözleşmesi yenilenmiş olacaktır. Buna dikkat edilmesi gerekir.

TEMİNAT MAKSADIYLA İSTENEN SENET
Yeni bir eve taşındım ve ev sahibi ile kira kontratı yaptık. Pul yapıştırdık, imzaladık. Bu kira kontratı geçerli midir? Benden açık senet aldı ve bunu kira kontratına yazdı. Bunun da elektrik, su vs. için olduğunu söyledi. Çıkarken hiçbir borç bırakmasam da bu senetler geçerli olur mu?

Turgut Öz: Kiraya mahsus bir durum değil. Teminat maksadıyla istenen senetler söz konusu. Gelecek kira borçları ve eve bir zarar verilirse, ev sahibinin bu zararın tazminini isteme hakkına teminat olsun diye. Teminat maksadıyla her türlü senetler için söylenecek şeyler burada da söylenecek. Bunu takibe koyduğu zaman kiracı bunun teminat maksadıyla olduğunu ispat etmek zorunda. Bir takım delillerle hakime gerçek maksadın bu olduğunu ispatlayamazsa şöyle bir güç duruma düşebilir. Malum, verilen senetler, ikinci evraksa, bu soyut borçların belgeleri olduğu için bunun şartlarının gerçekleşip gerçekleşmediğine bakılmaksızın tahsis etme olabilir. O bakımdan hiç olmazsa bu teminat içindir. Senedin içine yazılması şart değildir. Herhangi bir yerde bu hususun belirtilmesi yeterlidir.

HER YIL YENİ KONTRAT YAPMAK GEREKİR Mİ?
Evsahibimle bir yıllık kontrat yapmış, ve belli bir artış belirlemiştik. Yenisini yapmadık, ben şimdi bir yıl daha oturabilir miyim?

Turgut Öz: Kontratın yeniden imzalanması şart değil. Yasa gereği tekrar tekrar yenileniyor. Bu bakımdan sona erme senetleri yoksa, kiracı rahatça oturabilir ve kimse onu çıkartamaz. Kira miktarına gelince. 6570 sayılı kanun tarafların başta anlaşmasıyla dahi ileriye yönelik olarak serbestçe kira arttırımına izin vermemiş kiracıyı korumak için. Ancak bu yasanın yorumunda yargıtayımız ilk seneki yenilenmedeki sonrakilerin kira artışını geçerli kabul ediyor. Ama sadece ilk seneki… Kira sözleşmemizde her sene kiraya yüzde 80 zam yapılır. Yahut yüzde 100 artış olur. Bu iki sene geçtikten sonra ikinci sene bakımından uygulanma mecburiyeti olan bir hükümdür. Kiracı gerçekten bu belirtilen yapmak zorundadır, itiraz etmeden. Ondan sonraki senelerde hiçbir hükmü yoktur. Taraflar anlaşmadıkça ve anlaşmamaları halinde de kirayı veren mahkemeye gidip, hakimden enflasyon oranına ve başka bazı özeliklere göre kira arttırma kararı almadıkça aynı kirayı vermek üzere devam edebilir.

YILLIK KİRA ARTTIRIM ORANI
Şu an kanuni olarak yıllık kira arttırım oranı nedir?

Turgut Öz: Belirttiğimiz gibi serbestçe kira artışı kararlaştıramıyor ki, bunun ne olacağı sorunu ortaya çıkıyor. Enflasyon sebebiyle kirayı verenler, mahkemeye başvurarak tespit davası diye bir davayla, kira miktarının tespit edilerek arttırılması, hakimin isteği. Bu ülkemizde çok değişen bir uygulama. Maalesef 400 kere değişmiştir. Baskı altında ve çok sınırlı tutulduğu dönemler oldu. Çok büyük tepki olunca, enflasyon oranına kadar serbest bırakılmıştır. Yüzde 60’la sınırlanmıştır. 65 getirilmiştir. En son 2000 yılı için yüzde 25’le sınırlanmıştır. 2001 yılı için yüzde 10’la, enflasyonla mücadele programı gerekçesiyle sınırlanmış. Fakat 2001 yılının eylül ayının 15’inde yayınlanan bir anayasa mahkemesi kararıyla bu iptal etdildi. 2001’in eylülünden sonrasından günümüze gelen uygulama ise şu, tekrar prensip olarak TEFE artışı oranında mahkemelerin tespit davalarında artış yapması. Ama prensip olarak kiranın şartlara göre çok düşük kalmasına göre, farklılaşma olabilir. Bundan daha düşük zam olabilir.

KİRA KONTRATI YAPMAMAK AVANTAJ MI?
Kira kontratı yapmayan kiracılar hangi haklardan mahrum kalırlar? Ev sahibinin kira kontratı yapmak istememesi ona bir avantaj sağlıyor mu?

Turgut Öz: Kira miktarının yazılması bakımından hiç kimseye bir avantajı ve dezavantajı yok. Ama ilk yenilenme için kontratta kira miktarının yazımının avantajı var. Sadece ilk yenilenen sene için ev sahibi bu yazan miktarda artış isteyebiliyor, TEFE oranlarını aşsa bile.

KAT MALİKLERİ İLE SORUNLAR
Kooperatif yapımı bir sitede kiracı olarak oturuyorum. Kötü malzeme ve işçilikten dolayı kış aylarında alt katlardaki kömürlü sobaların dumanı bizim evden çıkıyor. Aynı sorunu diğer kat sakinleri de çekiyor. Yönetime sorunu bildirdik. Çözüm olarak merkezi ısıtma sistemi getirildi. 108 dairenin bir kısmı kalorifer sistemini pahalı olduğu gerekçesiyle istemiyor. Bir kısmı da duvarlarının yıkılıp baca onarımı yapılmasını kabul etmiyor. Sorun sağlığımızı etkileyecek durumda olmasına rağmen çözümsüz kaldı. Acaba ne yapabilirim?

Turgut Öz: Sorunun iki yönü var. Birincisi, kendisine bu evi kiraya veren kişi arasında kira sözleşmesi açısından. Bu şartları bilerek, ekonomik durum bakımından ucuz olduğu için, fiyatı düşük olduğu için bu evi tutmuşsa, bu kira sözleşmesine dayanarak bir hak talep edemez. Ama böyle değilse, sonradan ortaya çıkmış bir durumsa, mümkünse eğer bu bozukluğun giderilmesi, kendi dairesinde yapılacak bir tamiratla.. Kiraya verenden isteyebilir. Kendi evsahibinden talep edebilir. Masrafı ona ait olmak üzere yapabilir veya kirayı kesebilir. Ama öyle bir durum yoksa veya olsa bile bir de işin kat mülkiyeti bakımından yapılacak şeyler var. Kat mülkiyeti hukukuna göre bu tür sorunlar kat mülkiyeti kanunu açısından kat malikleri tarafından çözümlenmelidir şüphesiz. Alt kat malikinden bunu izole eden, ortadan kaldıran tedbirleri almasını isteyebilir, dava edebilir. Bunu yapmıyorsa, sulh mahkemesine başvurarak bunu isteyebilir.

EMSAL GÖSTERME
Vakıftan almış olduğum işyeri için aylık 627 milyon lira kira ödüyorum. Komşularımsa 75 milyon ile 275 milyon arasında ödüyorlar. Kira oranımı düşürebilir miyim? Düşürebilirsem nereye başvurmalıyım?

Turgut Öz: Emsal göstererek rayicin daha düşük olduğunu söyleyerek, kendi özgür iradesiyle sözleşmede kabul ettiği kira oranını sonradan düşürmesi, subjektif bir sebeple mümkün değil. Kira oranının bu şekilde enflasyon olan ülkelerde üstelik objektif şartlar hayatı pahalılaştırırken, bu kiralama sırasındaki bir tercihe dayanarak düşürülemez. Ancak bu soru kapsamına girmeyen ama dövizle kararlaştırılan kiralarda veya döviz arttıkça, beklenmedik enflasyon artışı sebebiyle bu kira miktarının indirimi imkanı var.

KONTRATDAKİ ARTIŞ ORANI RAİCİN ÜSTÜNDE
4 senedir kontratımda yazan ito toptan eşya endeksine göre artırımı yaptım. Fakat bu seneki zam oranımla sitedeki yeni kiralanan daire fiyatlarının %50-60 oranında fazla kira vermem gerekeceğini hesaplıyorum. Acaba kontratı yenilemeden rayiç üzerinden kira artışı istemem yeterli mi yoksa bunu kontrat yenileme ile mi yapmalıyım? Bir ay önceden bildirmem yeterli mi?

Turgut Öz: Kiracının kontrat yenileyerek de yenilemeyerek kendi başına böyle bir şey yapması mümkün değil. Kiracı, ev sahibinin rızasını alarak bunu yapabilir, mahkemeye gitmeksizin. Mahkemeye giderse de sözleşmedeki hüküm TEFE rayiç oranında artış olduğuna göre, mahkemede bu oranda zam yapmayı kabul ediyor. Bu açıdan, bunu engellemesi mümkün değil gibi görünüyor. Fakat bulunduğu evin özelliği açısından öyle anlaşılıyor ki, belirttiği rayiçlerden bu oranda değer kazanmayan bir yer. Emsalleri bu kadar değerinin artmadığı bir yer. Bu özellikleri hakime iyi anlatabilirse TEFE artış endeksinden daha düşük bir zam yapması söz konusu olacak. Kendisi hiç zam yapmasa bile biliyorsunuz, 2 seneden sonra hüküm ifade etmeyeceği için artışlar, zaten kirayı veren mahkemeden artış kararı almadıkça, artış yapmak zorundadır.

EVDE EVCİL HAYVAN BESLEMEK
Sekiz yaşındaki köpeğimle aynı apartmanda üç yıldır aynı evde kalıyorum. Evi tutarken evsahibim ve komşularımla bu konuda anlaşmış ve hiçbir sorun yaşamamıştım. Fakat iki ay önce alt katıma taşınan komşum sürekli olarak köpeğimden rahatsız olduğunu söylemeye başladı. Yasal olarak onu evden attırabileceğini söylüyor, böyle bir hakkı var mı? Beni mahkemeye verirse kendimi nasıl savunabilirim?

Turgut Öz: Bu kat mülkiyetinden doğan ihtilaflar arasında evde evcil hayvan beslemekten doğan sorunlar, özel bir yer tutuyor. Çok da tartışılan bir sorundur. Başını da köpek besleme olayı çekiyor. Kat mülkiyeti kanunumuz komşuların birbirini rahatsız edecek her türlü davranıştan imkan nispetinde kaçınma yükümlülüğü yüklüyor. Tabi ki özellikle köpeğe, kediye mahsus bir hüküm yok. Bu çerçevede sorunun çözülmesi lazım. Uygulamada yakın zamana kadar gazetelere de yansıyan çelişik kararları görmüşsünüzdür ama yargıtayımız çok sert bakıyordu bu işe. Komşuların şikayet etmeleri halinde kat mülkiyetine tabi bir dairede köpek beslenemeyeceğini, beslenmenin mümkün olmayacağı görüşündeydi. Bunu bu şekilde yorumluyordu. Fakat şimdi daha yumuşadığını görüyoruz. Genellikle kabul edilen şu, başlı başına bir köpek beslenmesi, bu şekilde komşuluk hukukuna ihlal, kat mülkiyetine aykırı davranış sayılmıyor. Ayrıca köpeğin diğer komşularını rahatsız eden davranışları olması lazım. Bu sadece görüntü ve saldırmak değil, havlaması, yüksek seslerle sürekli komşuları rahatsız etmesi gibi…

OĞLU GELECEK DİYE EVDEN ÇIKARDI…
Evsahibim beni oğlu gelecek diye evden çıkardı. Sonra evi oğlunun üzerine geçirdi. Ama sonra tekrar kendi üzerine alarak başka birine kiraya verdi. Bu durumda haklarım neler?

Turgut Öz: Gayrımenkul kiraları kanunu, kişinin kendisi, çocukları veya birlikte yaşadığı eşin ihtiyacı sebebiyle her zaman kiracısını çıkartabileceğini söylüyor. Dava açmasına göre, o kira döneminin sonunda çıkartabilecekti eskiden. Şimdi davanın sonunda da hemen çıkartılabiliyor. Kabul ediyor. Bu bakımdan ev sahibinin yaptığı, oğlunun üzerine geçirmek yerine, oğlumun ihtiyacı var diye de çıkartabilir. Oğlunun üzerine geçirip de benim ihtiyacım var diye çıkartmasının fazla bir anlamı yok. Ayrıca oğlu, kira sözleşmesini yeni malik olarak devralmış da olacak.

Oğlu gelip oturmazsa, o zaman başkasına kiraya verirse, beni niye çıkarttın diyemez miyim?

Turgut Öz: Herkesi uyaralım. Gayrımenkul kiraları hakkındaki kanun, bunun istismar edilmesine ağır cezalarla bir set çekiyor. Diyor ki, ihtiyaç sebebiyle, kendisinin, eşinin veya oğlunun, ayrıca inşaat yapacağım, tamirat yapacağım diye kiracıyı tahliye etmişseniz üç sene boyunca bunu başkasına kiraya veremezsiniz. Verirseniz, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası var. Ayrıca çıkartılan kiracının ödediği son kira üzerinden üç yıllık kira tutarında ceza ödemek zorunda kalır. Çok ağır bir yaptırımı vardır. Ama kendi ihtiyaç talebi üzerine kiracı kendi isteği ve rızasıyla çıkmışsa bu cezalar, bu yaptırımlar yok. Israr edip, ben sana inanmıyorum, kalıyorum diyen kiracıya dava açıp da, dava dahiliyle karar alarak çıkartmışsak, bu yaptırımlar var. Bu da geliştirilmiştir. İyi niyetle kiracı çıkarsa, bu cezalar yok. Sonuna kadar direnip de mahkemeye çıkartılırsa, kiracıya ceza var…

YÖNETİCİNİN HAKLARI
16 dairelik bir konutta oturuyorum. Yöneticimiz yakıt, kapıcı aidatı, ortak kullanım elektrik ve su parasına katılmıyor. Yasal olarak böyle bir hakkı var mı?

Turgut Öz: Kat mülkiyeti kanununa göre yöneticilerin yaptığı yönetim hizmeti karşılığında kat maliklerinden ücret alma hakları var. Bu kanuni bir hak. Ama bunun miktarı yasada belli değil. Buna kat malikleri karar verip tespit edecekler. Özel bir oran olmadığı için arsa ve sayı bakımından ikisinin de birden çoğunlukla vereceği karara göre, buna bu ücret verilecek, uygulamada biz de bu ücret vermek yerine bir takım masraflardan yöneticiyi muaf tutmak şeklinde oluyor. Bu oranı sağlamışlarsa, yapılabilecek bir şey yok. Bu oran sağlanmamışsa, bu takdirde mahkemeye başvurarak yöneticiye hakkı olan adil bir ücretin tespitini isteyebilir.

OTOPARK SORUNLARI
Bir aparmanın bahçe katında oturuyorum. Apartmana ait otopark tarafında olan pencerelerimin önüne park eden otomobillerin egzoz kokusu ve gürültüsünden çok rahatsızım. Bu otomobiller penceremin tam önüne park edebilir mi? Yasal olarak ne kadarlık bir mesafe olmalıdır? Bu tür düzenlemeler hangi yasayla yapılmıştır?

Turgut Öz: Park yerlerine ilişkin bir yasa yok. Eğer bu apartmanın kendi parkıysa, o apartmanın yönetim planında bu otoparkın yeri vardır. Veya arabaların parkedeceği de kabul edilmiştir, benimsenmiştir, böyle bir durumda normal bir araba kullanımı, malum arabaların egzos kontrolü de söz konusu, ayrı bir konu o. Trafik yasasına göre de taşınması gereken özelliklere sahip bir arabaysa, normal bir şekilde parkedilmesi söz konusu. Yapabilecek bir şey yok. O daireyi bilerek satın almıştır, oturuyordur. Ama apartman dışında bir otopark ise aslında yine aynı kriterler söz konusu ama yönetim planına bakmaya lüzum yok.

KİRACI AİDATLARI ÖDEMEZSE
Kiracım 4 aydır aidatını ödemiyor. Yönetim onu icraya verebilir mi?

Turgut Öz: Kat mülkiyeti kanununa göre aidat ödemekte aslında evsahibi yükümlüdür. Kiracı, bundan yasa gereği yükümlü değildir. Ev sahibi ödemediği için kiracıdan alınabilir, o da kira parasından düşülebilir. Ama bizde hemen hemen daima olduğu gibi kira sözleşmesinde bu kiraya ek olarak kiracıya yükletilir. Aralarında sözleşme olduğu için. Bu o kadar yaygın ki, zaten yasa gereği, normal durum bu zannetmesinler. Kira sözleşmesinde özellikle kiracının bu aidatı ödeyeceği hususunda ev sahibinin bundan sorumlu olmayacağı hususunda anlaşma yapmamışlarsa o da sorumlu olacaktır. Burada böyle bir anlaşmanın olduğu varsayımıyla hareket edelim. Aidatını ödemeyene karşı gerek yönetici, gerek diğer kat malikleri sulh mahkemesine başvurabilir. Hatta bunun doğrudan aidatın miktarı, kat malikleri kurulundaki bir karara geçmişse, icra takibi yapmak da mümkündür.

KIZ ARKADAŞIMI EVE GETİRMEK SORUN MU?
Biz üniversite öğrencisiyiz ve bir sitede kiracı olarak oturuyoruz. Ev sahibi ve komşular, kız arkadaşlarımızı eve getiriyoruz diye bizi evden atabileceklerini söylüyorlar. Böyle bir hakları var mı?

Turgut Öz: Daha önce belirttiğim prensipler burada uygulanacak. Kat mülkiyeti kanununda diğer ifade var, hep söylüyorum. Komşuları rahatsız etmeyecek, dürüstlük kuralına göre, hak ve adalet prensiplerine göre davranışlarda bulunmak, bunları ihlal eden davranışlarda bulunmamak diyor. Şimdi, burada çok sık çıkan bir sorun bu. Çok insan davet etmek, kız arkadaş getirmek vs… Veya evlilik dışı ilişki yürüttüğü birisini götürmek. Bu hususta net bir kriter yok. O muhitin, o yerin, o sosyal ortamın özelliklerine bakılır. Böyle davranışların kültürel çevre ve semt çevresi olarak çok yadırgandığı ve insanların bundan çok rahatsız olacağı ortamlarda, bu ortamın özelliklerini dikkate alarak da biraz da ev kiralanmış ve tutulmuş sayıldığı için daha dikkatli olmak gerektiği söyleniyor. Ama bunların, böyle daha çağdaş yaşam şartlarına uygun ortam için bunların bir bahane yaratmak için ileri sürüldüğü kabul edilir. Ve buna göre bir sonuca varılır. Çok genel olarak söyledim. Net bir görüş yoktur.

ASANSÖR MASRAFLARI
Zemin katta oturanların asansör masrafına katılması zorunlu mudur?

Turgut Öz: Kural olarak zorunludur. Apartmanda bir dairede, projede vardır, yönetim planında vardır. Eskiden beri eleştirilen bir husustur ama mevcut kanunumuza göre zemin katta olan, hatta bodrum katında da olsa, hiç kullanmadığı apartmanın masraflarına katılmaya mecburdur. Ancak, bu asansörün yapılması hususunda karar sonradan alınmışsa ve bu asansöre de mutlaka ihtiyacı olan apartman değilse, 10 katlı, 8 katlı gibi.. 4 kat, 3 kat gibiyse… Masrafsız bundan yararlanmama şartıyla, masraflara da katılmaktan kurtulabilir. Ama bu şartla. Bu şekilde düşük kata sahip ve sonradan asansör yapılan durumlardır.

TAHLİYE TAAHHÜDÜ
Tahliye taahhütleriyle ilgili kira sözleşmemi iki gün önce yeniledim. Yeni kira başlangıç tarihi 15 ekim 2002. Evsahibim boş bir kağıda imza atmamı istedi, reddettim. O zaman evi boşaltın dedi. Bunun üzerine istediğinin tahliye taahhüdü olduğunu söyledi. Ben de boş kağıt yerine yazılı, içeriği belli olan taahhütname imzalayabileceğimi söyledim. Yazılı bir taahhütnamenin üzerinde bulunan isim adres ve tarihlerde değişiklik yaparak tahhütnameyi imzaladım. Kira kontratının üzerine imza edilme tarihini, yani 23. Eylül 2002’yi yazdım. Aynı anda olduğu için tahliye taahhüdüne de aynı tarihi attım. Şimdi ev sahibim bu taahhüde dayanıp beni kontrat bitiminde evden çıkarabilir mi? Her yıl bu işlemin yenilenmesi gerekir mi?

Turgut Öz: Tahliye taahhüdü için özel hükümler var kanunumuzda. Kira sözleşmesinin tarihinden daha eski ve aynı tarihli tahliye tarihlerinin hükmü ve geçerliliği yok. Çünkü bunlar, ev sahibinin kirayı rahatsız etmiş için verilmiş sayılıyor. Ve bu konuda yasa kiracıyı koruyor. Tahliye taahhüdündeki tarihinin kira sözleşmesindeki tarihten daha sonraki bir tarih olması. Daha sonra verilmiş olması lazım, geçerli olması için. İzleyicinin sorusunda bu şart olmadığını görüyorum. Ve geçersiz olduğu ileri sürülebilecek. Burada iki noktaya temas edeyim. Bu, daha sonraki tarih olduğu için, geçerli olan bir tahliye taahhüdüne göre, tahliye tarihi geldiğinde bir ay içinde ev sahibi tahliye talebinde bulunma davası açmalıdır. Bu süreyi kaçırırsa, yine geçersiz olur. İkincisi, uygulamada şöyle bir yola başvurulduğu görünüyor, kanuna karşı ev sahipleri açısından. Bu konuda izleyicilerimizi uyaralım. Kirayı yaparken ileri tarihli bir tahliye taahhüdü alınır. Ya da tarih kısmı boş bırakılıyor. Sonradan doldurulmak üzere. Gerçekte kiracı bunu sözleşme yaparken veriyor ama daha sonra o taahhütle bunu tahliye etmeye kalktığında derdini anlatamıyor. Şimdi tahliye taahhüdündeki tarih daha sonra tarih oluyor. Buna şöyle bir çare var. Böyle bir durumda kiracı olarak kalırsanız, daha ileriki tarihli bir tahliye taahhüdüyle kira artışını sağlarsanız, bu tahliye taahhüdüne yazdığınız veya muhtemelen boş bıraktıysanız doldurulacak, ilerideki tarihten daha erken tarihli bir ihtarnameyle. Hemen sonra bir noter ihtarnamesiyle böyle bir tahliye taahhüdü verdim ama gerçekte üzerinde yazılı tarihte verilmemiştir, daha önce verilmiştir, derseniz ve bu ihtarnamenin sizin o verdiğiniz tahliye taahhüdünden daha önceki tarihse yine bunu geçersiz sayma imkanınız var. Kiracıyı korumak için mahkemelerimiz. Kiracı da bu kadar ince, hassas plan, tezgah yapıp da sonradan tahliye taahhüdü vereceğim, önceden ihtar çekip taahhüdü de vermez. Olamaz, diyor.

Kaynak: ntvmsnbc.com

Read more...

Ahsap Cati ve Ahsap Cati Elemanlari

Ahşap Çatılar ve Ahşap Çatı Elemanları

Ahşap malzemelerden imal edilen bu çatıların elemanları birbirlerine geçme, çivi ve blonlarla bağlanırlar. “Oturtma” ve “Asma” Ahşap çatı olmak üzere iki şekilde imal edilmektedirler.

1.Bırakma Kirişleri: Asma çatılarda makasların açılmaya karşı zorlanmalarını önleyen elemanlardır. Betonarme döşeme üzerine oturan bırakma kirişleri, oturtma çatılarda da duvar, kiriş ya da mesnetler üzerine oturur ve ayni ismi alırlar. Kesitleri çoğunlukla 8×14, 8×16, 10×16 ve 14×20 cm. alınır; tek ya da çift parça yapılırlar.
2.Yastık Kirişleri: Çatı makaslarından bırakma kirişlerine gelen yükler yastık kirişlerine, oradan da kiriş veya döşemeye aktarılır. Duvar, kiriş veya döşemeye geniş yüzeyleriyle oturan yastık kirişleri 5×10, 8×16 ve 10×20 cm. kesitlerinde olurlar ve blonlar ya da bağlantı demirleriyle bağlanırlar.
3.Dikmeler: Aşıklardan aldıkları yükleri duvar, kiriş veya döşemeye aktaran düşey ve genelde kare kesitli (8×8, 10×10, 12×12 cm.) elemanlardır.
4.Aşıklar: Merteklerin yükünü taşıyan yatay elemanlar (kirişler) olup; saçak üzerine oturan “Damlalık Aşığı”, saçakla mahya arasına oturan “Orta Aşık” ve mahyada “Mahya Aşığı” isimlerini alırlar. Aşıklar yüklerini yerine göre dikmelere, askılara, duvar ya da kirişlere veya döşemelere verirler. 10×14, 12×16, 14×18 cm. kesitlerinde olur ve 2.00 - 2.50 m. aralıklarla yerleştirilirler.
5.Göğüslemeler: Dikmelerden aşıklara doğru 45 açıyla çakılan desteklerdir. Çatıdaki boyuna yönde hareketleri önler ve dikmeler arasındaki açıklığı azaltırlar. Genelde 8×8, 8×10, 5×10 ve 6×12 cm. kesitlerinde imal edilirler.
6.Payandalar: Asma çatılarda dikmelerden gelen yükleri alıp bırakma kirişlerindeki düğüm noktalarına ileten eğimli çubuklardır ve kesitleri 8×14 ile 10×18 cm. arasında değişir.
7.Yanlamalar: Asma çatılarda aşıklardan dikmelere gelen yükleri alıp duvarlara ileten ve payandalara benzeyen (ayni kesitlerde) çubuklardır.
8.Kuşaklar: Ayni çatı makası üzerindeki dikmeler, aşıklar, yanlama ve mertekleri her iki yüzeyden birbirlerine bağlayan elemanlardır. Bağlandıkları parçalara “kertme” ile geçer birleşim noktalarını kuvvetlendirirler 5×10, 5×20 cm. en kesitinde olurlar.
9.Rüzgar Kirişleri: Çatı makaslarının, rüzgar ve diğer yatay yükler altında devrilme ve deformasyon- larını önlemek üzere çatının her iki başındaki ilk iki ve son iki makas arasına çaprazlama olarak çakılan kirişlerdir. Küçük çatılarda mertek altlarına çakılan “Bağlantı Kirişleri” de ayni görevi görürler. 5×10 veya 10×10 cm. kesitinde yapılırlar.
10.Mertekler: Aşıklar üzerine oturan ve örtü altı kaplamasına gelen yükleri alan eğik elemanlardır. Kesitleri,1ş 5×8, 5×10, 6×10 ve 6×12 cm. olup 40 - 60 cm. aralıklarla yerleştirilirler.
11.Yardımcı Parçalar: Çatı elemanlarının birbirleriyle bağlantılarını sağlamak için kullanılan bağ ve askı demirleri, blonlar, çatı eğimini azaltmak için kullanılan “çelik” adi verilen parçalardır. Saçak kısmında merteklerin önüne çakılan çelikler, burada eğimi azaltarak eriyen kar ve buzların aşağıya kayarak oluklara zarar vermesini önlerler.
12.Örtü Altı Kaplaması: Üzerine çatı örtüsünün döşendiği yüzey olup iki şekilde yapılırlar.
1.» Merteklerin üzerlerine örtü malzemesinin boyutlarına göre uygun aralıklarla 2.5 ,2×5 veya 3 ,2x 5 cm. kesitli yatay çıtalar çakılır. Üzerlerine de kiremit gibi örtü elemanları konulmak ve bağlantılar tel ile yapılmak suretiyle gerçekleştiler. Kiremitler, altlarındaki tırnaklar ve üzerlerindeki tel bağlama deliklerinin aralıklarına uygun olarak döşenmelidir.
2.» Merteklerin üzerlerine 2.0 - 2.5 cm. kalınlığında ve 10 - 20 cm. eninde tahtalar çakılarak tüm çatı yüzeyi kapatılır. Daha sonra yüzey rüberoit gibi bir su yalıtım gereciyle kaplanır ve onun üzeri de çatı örtüsüyle kaplanır. Örtünün örtü altı kaplamasına bağlantısı tel,çivi,vida veya cıvatayla yapılır.
13.Çatı Örtüsü: Yağmur ve kar sularını sürekli olarak dere ve oluklara aktararak çatıyı kuruda tutan, rüzgar, sıcak ve soğuk gibi dış etkilerden çatıyı koruyan gereçlerdir. Bu gereçler çoğunlukla kiremit, eternit, bakır veya galvanizli sac ve arduvaz gibi su geçirmeyen malzemelerden oluşurlar.

Read more...

Siva İsleri Teknik Sartnamesi

Sıva Genel Teknik Şartnamesi

Sıva işlerinde kullanılan harçlar şartlarına uygun olacaktır.
Keza kum da şartnamesinde yazılı nitelikte olacaktır. Kaba sıva işlerinde orta kum (1- 3) mm. ince sıva ve derz işlerinde ise mil kumu kullanılacaktır. Bu kum kullanılmadan önce serilerek tamamıyla kurutulduktan sonra delikleri 1 mm. olan salıncak eleklerden geçirilecektir.
Sıvaya başlamadan önce sıva yapılacak yüzeydeki taşmış harçlar ve diğer bulaşıklar kazınıp temizlenecek, duvar yüzü ve tavanda birleşen köşe yerleri bol su ile ıslatılacak ve gerekirse yıkanacaktır. Duvarın sıva suyunu emmesini önlemek için sıva aralıklı olarak ve gereği kadar ıslatılacaktır. Dış yüzeylerdeki sıvaların şiddetli güneş ve fazla rüzgarlı havada yapılması uygun değildir.
Duvarı teşkil eden malzeme zamanla don ve başka etkilerle bozulmuş ise, gereken düzeltme yapılmadan sıvaya başlanmayacaktır.
Sıva yapılacak duvar örülürken derz yerleri olduğu gibi bırakılacak, mala çekilmeyecektir. Duvar harcı iyice kuruduktan sonra sıva yapılacaktır. Duvar sıvaları kaba ve ince olmak üzere genellikle iki kat yapılacaktır. Birinci kat kaba sıva yapıldıktan sonra kaba yüzeyi, ince sıvanın iyice kaynaması için, mala ile sık sık çizilecektir. Duvar malzeme ve inşa tarzının imkan verdiği hallerde tek kat sıva yapılabilir.
Sıva yüzlerinin düşey ve düzlem olarak mastarında yapılmasını sağlamak için, en çok iki metre ara ile tesviye şeritleri (anolar) hazırlanacaktır. Anolar ve kasalar uyularak duvar yüzü mastarında sıvanacaktır.
Kaba sıva iyice sertleştikten sonra ince sıva yapılacaktır. İnce sıva yüzleri istenilen şekle göre tirfil, tahta ya da demir mala ile düzgün yüzey elde edilinceye ve çatlak kalmayıncaya kadar perdahlanacaktır.
Duvar yüzeyinde sıvanması gereken metal ve ağaç yüzeyler varsa bu yüzeylerin tel ya da metal deplüvaye gibi malzemelerle kaplanmasından sonra sıva yapımına geçilecektir.
Sıvanacak yüzeylerin kesiştikleri köşeler plan ya da özel şartnamesinde belirtildiği gibi keskin, yuvarlak ya da pahlı olacaktır.
Sıva kaplama veya pervaz altına girdiği takdirde, girme payı en az 2 cm. olmalıdır.
Pervazsız kapılarda kasalara birleşen sıvada, birleşme yerlerinde çatlaklıkları önlemek için ara kesiti fuga yapılmalı veya başka bir tedbir alınmalıdır.


15.1 - Kireç Sıva :


Kireç sıva kuyuda söndürülmüş ve yeter süre (en az 3 hafta) bekletilmiş, iyi cins yağlı kireçle yapılacaktır.
Kireç sıva harcında, yabancı madde bulunmayan kireç hamurunun kullanılmasına önem verilecektir. Bu nedenle, bilhassa elek altı, kuyu tabanı ve yan yüzeylerinde bulunan,yabancı maddeler ile karışık hamur, kullanılmayacaktır.
Kireç sıva iki tabaka halinde yapılacak, birinci tabaka kaba sıvada orta kum, ikinci tabaka ince sıvada perdah kumu (mil kumu) kullanılacaktır.
Gereği kadar sertleşmiş olan kaba sıva ıslatıldıktan sonra ikinci tabaka ince sıva itina edilerek sıvanacak, mastarla kontrol edilerek tahta mala ile düzeltmeler yapılacaktır.
Sıva yüzü yeter derecede sertleşince, perdah malası ile perdahlanacak ve bu iş sıva yüzünün iyice sertleşmesine ve yeter derecede düzelmesine kadar devam edecektir.


15.2 - Çimento Sıva :


Çimento sıvalar; tekrar, tekrar ve iyice ıslatılmış yüzeyler üzerine uygulanacak, yerine ve mevsimine göre yeterli bir süre ıslak tutulacaktır.
Sıva yapılacak mahalde don ihtimali olduğu sürece sıva işlemi yapılmayacaktır.
Su veya rutubete açık yerlerde yapılacak yüksek dozajlı çimentolu sıvalarda kum granülometrisinin harca maksimum direnci verecek şekilde, seçilmesi ve sıva yüzeylerinin daha dikkatli ve devamlı olarak basınçla perdahlanması lâzımdır.
Üzerine kaplama yapılacak yerlerde yalnız kaba sıva yapılır ve yüzeyi mala ile çizilerek pürüzleştirilir. Üzerine tecrit veya yapıştırma yapılacak yerlerde ikinci kat ince sıva yüzeyleri demir mala ile ayrıca perdahlanmayacaktır.
Bu perdahlamada mala izlerinin kalmamasına dikkat edilecektir.


15.3 - Metal Deplüvaye (Rabiç) Sıva :


Mevcut veya yeniden yapılmış, ağaç veya madenî taşıyıcı konstrüksiyon, ait olduğu birim fiyat ve şartlarına uygun olacaktır.
Metal deplüvaye taşıyıcı konstrüksiyona galvanizli tellerle ve aralıkları 15 cm. olmak üzere bağlanacaktır. Levhalar enine 1,5 cm. ve boyuna 2.5 cm. olmak üzere üst üste bindirilecek ve levha uçlarının bir mesnet üzerine oturması sağlanacaktır. Metal deplüvaye kaplanan yerlerle birleten yüzeylere de, metal deplüvaye en az 5 cm. genişlikte bindirilecek tespit edilecek, veya öncelikle rabiç yüzey ile diğer sıvalı yüzeyin birleşimi mastarlı veya metal profilli fuga ile ayrılacak ve yeteri kadar bağlantılarla bağlanacaktır. Levhalar yerlerine tespit edilmeden önce, bütün tesisat işlerinin tamamlanmış olmasına ve metal deplüvayenin çekilmesi ve sıvanın yapılması sırasında (varsa) tesisatın bozulmamasına dikkat edilecektir.
Metal deplüvaye üzerine sıva üç tabaka halinde tatbik edilecektir. Birinci tabaka katıklı harç kuvvetle çarpılarak sıvanacak ve mala ile bastırılarak sıkıştırılacaktır. Levha yüzeyinin tamamen birinci tabaka ile kaplanması şarttır. İşbu temel tabakası yeteri derecede sertleştikten ve kuruduktan sonra sıvanın yüzeyi ikinci tabaka kaba sıva ile mastarına getirilecektir, Bunun üzerine üçüncü tabaka olarak ince sıva yapılacaktır. Birinci tabaka harçta hiç bir surette alçı kullanılmayacaktır. İkinci ve üçüncü tabaka sıvalar, sıva yapım şartlarına uygun olarak yapılacaktır.



15.4 - Bağdadi Sıva :


Mevcut veya yeniden yapılmış ağaç, iskelet, ait olduğu birim fiyat ve şartlarına uygun olacaktır. Bu iskelet üzerine, yaklaşık olarak (20x20 mm.)veya(25x15 mm.) en kesitinde bağdadi çıtaları çakılmadan önce (varsa) her türlü tesisat işlerinin ikmal edilmiş olması şarttır.
Bağdadi üzerine sıva, üç tabaka halinde yapılacaktır. Birinci tabaka kıtıklı kireç harçla veya kıtıklı kireç - alçı karışımlı harçla yapılacaktır. Bu tabaka, harcın çıtalara çarpılarak ve mala ile bastırılarak çıtaların girmesi elde edilecektir. Çıtalar, birinci tabaka sıva ile tamamen kapandıktan ve sıva kuruyup sertleştikten sonra ikinci tabaka sıva ile mastarına getirilecektir. Bunun üzerine üçüncü tabaka olarak ince sıva yapılacaktır. İkinci ve üçüncü tabaka sıvalarda sıva yapım şartlarına uyulacaktır.


15.5 - Alçı Sıva :


Alçı sıva, standartlara ve alçı şartnamesine uygun alçılarla yapılacaktır.
Alçı, suya katılarak harç elde edilecek, alçıya su katılmayacaktır. Alçı harcında, mukavemetinin azalmaması için, su miktarı, alçı ağırlığının % 80'i geçmemelidir.
Sıva işlerinde özellikle çabuk sertleşen alçılar kullanılacaktır. Harç prizinin geciktirilmesi istendiği takdirde, alçıya ait malzeme şartnamesindeki esaslara uyulacaktır.
Alçı sıva mevcut kaba sıva üzerine ortalama (5 - 7 mm.) kalınlığında tahta mala ile yapılacak ve mastarına getirilecektir. Düzgün beton tavanlarda perde ya da kolon yüzeylerinde, alçı sıva; herhangi bir alt sıva yapılmaksızın ortalama 1,2 cm. kalınlığında yapılır. Ancak doğrudan doğruya beton yüzeylere alçı uygulanmadan önce, yüzey tel fırça ile iyice temizlenmeli, yağ kalıntıları ve pislikler temizlenmelidir. Sıva yüzeyinin parlak olması istendiğinde galvanizli mala ile perdahlanacaktır. Daha parlak bir yüzey elde etmek için keçe kaplı mala kullanılacaktır.


15.6 - Kamış Üzerine Sıva :


Birbirlerine tellerle bağlanmış olan hazır kamış levhalar, taşıyıcı konstrüksiyona metal deplüvaye gibi galvanizli tellerle sık sık bağlanacaktır. Kamışlar levha halinde değilse, teker teker çatal çivilerle veya ince yatay çıtalar çakılmak suretiyle tespit edilecektir. Elde edilen kamış yüzeye sıva, metal deplüvaye sıva şartnamesindeki şartlarla üç kat olarak uygulanacaktır.


15.7 - Kumlu, Kireç - Alçı Sıva :


Kumlu, kireç - alçı sıva yapımında, kireç, alçı ve kum; malzeme şartnamelerine uygun olarak hazırlanmış olacaktır.
Kumlu, kireç - alçı sıva, mil kumunun ya da dişli kumun alçı ile birim fiyatında yazılı oranlarda, kuru olarak karıştırılması ve bu karışımın ağaç tekne içinde hazırlanmış birim fiyatında belirtilen miktardaki kirecin eritildiği suya istenilen kıvam sağlanıncaya kadar katılması suretiyle elde edilen harçla yapılacaktır. Direnç yönünden su miktarı, alçı ağırlığının % 80 ile kum ağırlığının % 25 toplamını geçmemelidir. Kum ile alçı karışımına kireçli su katılmaz, kum alçı karışımı kireçli suya ağır ağır katılır.
Bu sıvada alçı sıvada olduğu gibi özellikle çabuk sertleşen alçılar kullanılır. Prizin geciktirilmesi istenildiğinde alçı teknik şartnamesinde yazılı malzeme katılır.
Mil kumu ile hazırlanan kumlu kireç - alçı sıva harcı çeşitli kaba sıvalar üzerine 5 - 7 mm. kalınlığında ince sıva olarak yapılır.
Dişli kumlu, kireç - alçı sıva harcı ile en çok 1,5 cm. kalınlığında kaba sıva yapılır.
Bu sıva kalınlıkları, tahta, mala ile kat kat uygulanarak mastarına getirilir.
İnce sıva yüzeyinin parlak olması isteniyorsa galvaniz mala, daha parlak bir yüzey elde edilmek istendiğinde keçe kaplı mala ile perdah yapılacaktır.


15.8 - Püskürtme Sıva :


Püskürtme sıvalar birim fiyatındaki tanımlara uygun harçla dış sıva üzerine özel aletiyle ortalama 3 mm. kalınlığında yapılır.
Püskürtme sıva yapılacak yüzeyler iyice temizlenip yıkanacaktır. Eski sıva üzerindeki badana ve benzeri kaplamalar kazınacaktır.
Püskürtme sıvanın istenilen renk ve görünüşte olmasını sağlamak için, harcın bir yüzeye yetecek kadar hazırlanması gereklidir. İstenilen renk ve görünüş daha önce yapılacak örneklerden seçilecektir. Badana harcın tümü madeni kaplarda hazırlanacaktır. Her kullanıştan önce karıştırılacaktır.
Püskürtme sıva yapılmayacak pencere, kapı, su basman, saçak kenarları gibi yerlerde püskürtmenin sıçramaması için, gerekli tedbirler alınacaktır.


5.9 - Serpme (çarpma) Sıva :


Bu sıva şartnamesine uygun yapılmış kaba sıva, mevcut sıva veya kargir yüzeylere tek kat olarak uygulanır.
Genellikle çarpma sıvalar yüksek dozlu çimento harçlı ortalama 1.00 cm. kalınlıkta süpürge ya da mala burnu ile kuvvetlice çarpmak suretiyle yapılacaktır. Serpme sıva yapılacak yüzeyler iyice temizlenip yıkanacak, eski sıva üzerindeki badana ve benzeri kaplamalar kazınacaktır.
Yapılacak serpme boya katıldığı takdirde bir yüzeye yetecek harcın tamamının kuru olarak bir harman halinde karıştırılması ve kullanıldıkça madensel bir tekne içinde su ile ıslatılması gereklidir.
Çeşitli harmanlarda kullanılacak agreganın aynı granülometride ve harcın aynı kıvamda olmasına dikkat edilecektir. Bu sıva tecrübeli ustalar tarafından yapılmalıdır.
İsteğe ve verilen resme göre çarpma yapılmayacak yerler bırakılacağı gibi mala kenarı ile çeşitli yapma derz şekilleri de verilebilir.


15.10 - (Suni) Yapma (Piyer Artifisiyel) Sıva :


Bu sıvaların içine murçlu ve taraklı sıvalar girer. Yapma taş sıva; kaba sıva kat sıva olmak üzere iki kat yapılır. Kaba sıva çimentolu harçlar, ikinci kat sıva harcı birim fiyat tanımlarında belirtilen ölçülerde çeşitli malzeme karışımlarına göre normal veya beyaz çimentolu, renkli veya renksiz olarak yapılır.
Birinci kat; çimento harçlı sıva olacaktır. Kaba sıva tamamlandıktan sonra yüzeyde, ikinci kat sıvanın iyi kaynaması için çentikler meydana getirilir. İkinci kat sıvanın, yapım yüzeylerinde değişik görünüş ve renkler meydana getirmemesi için ölçülere dikkat edilecek en az bir yüzeye yetecek harç bir kerede karılacaktır.
Renkli harcın yapılmasında madeni boya kullanılır. Madeni boya çimentoya, çimento da boyaya karşılıklı kimyasal etkilerde bulunmayacak cinsten seçilmelidir.
Yapma taş sıvalarda istenilirse, projesinde gösterilmek şartıyla çeşitli boyut ve şekillerde derzler yapılır. Derz yapımı için projesine uygun olarak çıtalar çakılır ve panolar gerektiğinde bir atlanarak ikinci kat sıva ile sıvanır. İkinci kat sıva iyice kuruduktan sonra derzler bozulmadan çıtalar dikkatle sökülür. Yüzlerde kalan çapaklar temizlenir. Yeteri kadar sertleşen üst kat sıvaya murç veya tarakla kaba veya ince pürtüklerle yapılır. Yapı yüzünde genel görüntüler sağlamak amacıyla bu püskürtüklerle çeşitli süslemeler yapılır. Bu görüntülerin rastlantıya bırakılmaması için çeşitli tertipler ile önceden küçük ölçüden örnekler hazırlanır. Ve idarenin seçtiği örnek uygulanır.


15.10.1 - Mermer Sıva :


Kaba ve ince olmak üzere iki tabaka olacaktır. Kaba sıva : 1 m 3 kuma 550 kg. çimento ilave edilerek meydana getirilir. Satıh iyice ıslandıktan sonra duvara mala ile 2 cm. kalınlığında vurulacaktır.
Kaba sıva tamamen kurumadan, üzerine 1 m³ ince toz mermer, 550 kg. çimentodan meydana getirilen 1 cm. lik ince sıva tatbik edilecektir. İnce sıva tahta mala ile perdah edilecek ve çuval ile pürüzleri iyice giderilecektir. İnce sıva tatbik edildikten 3 - 4 gün sonra kösele taşı ile taşçı perdahı yapılacaktır.
Mermer sıva sıcak havalarda ratip tutulacaktır. Sıvaya renk katılmak istenildiği takdirde 100 kg. çimentoya 1 kg. madeni boya ve rengin iyice tutması için 0,040 m³ kireç katmak lazımdır.


15.10.2 - Edelputz Sıva :


Bu sıva, malzeme ve gerekse estetik yönden önceden duvarda hazırlanmış örneklerinden, beğenilerek uygulanır.
Bu sıvanın yapımında, homojen renkte ve büyüklükte elenmiş özel çakıl (Edelputz çakılı) ve en az söndükten sonra bir ay dinlendirilmiş beyaz kireç (mermer kireci) hamuru ve bütün cephe için aynı rengi haiz çimento kullanılacaktır.
Edelputz sıva yapımında uzman işçiler kullanılır. Bu sıvanın son katında hiç bir ek yeri belli olmamak üzere, yatay ve düşey hatlarla sınırlı yekpare yüzeylerin her biri bir defada sıvanacak ve derhal özel tarak ile kazınacaktır. Öte yandan bir cephedeki yekpare yüzeyler arasında görünür renk farkı olmamasına ayrıca dikkat edilecektir.
İskele çeliklerinin sıvanmış yüzeylere dokunmamasına. dikkat edilecektir.
Sıvanın bozulmasını önlemek üzere son kat sıva yapılmadan önce diğer bütün işler, bitirilmiş olmalıdır. Bu sıvada sonradan düzeltme ve tamamlama işlemi yapılmamalıdır.
Son kat sıvanın, şiddetli güneş ve fazla rüzgarlı havalarda yapılması uygun değildir. Günün gölgeli zamanları tercih edilmelidir.


15.10.3 - Kumlu Alçı Sıva :


Kumlu alçı sıva, alçı ile mil kumunun analizinde yazılı oranda, kuru olarak karıştırılmasından sonra, ağaç tekne içine doldurulmuş ölçülü suyu istenilen kıvam sağlanıncaya kadar katılması suretiyle elde edilen harçla yapılacaktır. Ancak direnç yönünden su miktarı, alçı ağırlığının % 80 ile kum ağırlığının % 25 toplamını geçmemelidir. Kum ile alçı karışımına su katılmaz, kum alçı karışımı suya ağır ağır katılır.
Bu sırada da, alçı sıvada olduğu gibi özellikle çabuk sertleşen alçılar kullanılır. Prizin geciktirilmesi istendiği takdirde alçı teknik şartnamesinde yazılı malzemeler kullanılacaktır.
Kumlu alçı sıva mevcut kaba sıva üzerine ortalama 5 ile 7 mm. kalınlığında yapılacaktır. Sıva kalınlığı, tahta mala ile kat kat uygulanarak ve mastarına getirilerek elde edilir. Sıva yüzünün parlak olması istendiğinde galvanizli mala ile perdah yapılacaktır. Daha parlak bir yüzey istendiğinde keçe kaplı mala kullanılır.


15.11. PERLİTLİ SIVALAR:


15.11.1. PERLİTLİ ÇİMENTOLU KABA SIVA:


Genleşmiş perlit agregası ( TS 3681 ) ile çimento ve özel katkı maddelerinin bir karışımıdır. Yeteri kadar su içerisinde gelberi ile karıştırılarak harç haline getirilir. 5 cm kalınlığa kadar uygulanabilir. Kaba sıva tatbikatından önce duvar yüzeyine 1 – 2 mm kalınlık yapılacak şekilde perlitli ( genleştirilmemiş perlitten ) sıva altı serpme harcı tatbik edilerek kuruması beklenir. Kaba sıva 0.5 – 1.0 cm’lik katmanlar halinde yapılır ve her katman kendini taşıyacak hale geldikten sonra diğer katmana geçilir. Kaba sıva yapımını takiben yüzeye 2 – 3 mm kalınlıkta perlitli ( genleşmemiş ) ince sıva harcı uygulanır. Kaba sıva uygulanmasında mala ile bastırılarak yüzey düzeltmesi yapılmaz. Yüzeyler mastar ile düzgün hale getirilir.


15.11.2. PERLİTLİ ALÇILI KABA SIVA:


Genleşmiş perlit agregası ( TS 3681 ile alçı ve özel katkı malzemelerinin bir karışımıdır. 4 cm kalınlığa kadar uygulanabilir.
Bu tür kaba sıva üzerine yapılan perlitli ince sıvalar da alçılıdır. Diğer yapım ve uygulama şartları aynen perlitli çimentolu kaba sıva ( 15.11.1 ) gibidir.
15.11.3. PERLİTLİ ÇİMENTOLU İNCE SIVA:


Perlit ( genleştirilmemiş ) çimento ve katkı maddeleri kullanılarak imal edilir. Perlitli çimentolu ince sıva iki şekilde kullanılır.

A.Fazla miktarda su ile karıştırılarak likit kıvamda çıplak yüzeylere sıvacı taşı veya mala ile serpilerek kaba sıva için yapışma yüzeyi oluşturmada

B.Normal ince sıva kıvamında kaba sıva yüzeyinde, dış şartlara karşı koruyucu kat yapımında ;Perlitli ince ( çimentolu ) sıva alt ve üst yüzeylere 1 – 3 mm kalınlığında tatbik edilir. Sıva katları arasında ortam şartlarına göre 4 - 4 saat beklenmelidir. Alçılı yüzeylere tatbik edilmemelidir.



15.11.4. PERLİTLİ ALÇILI İNCE SIVA:


Genleştirilmiş perlit ( ince 0 – 1 mm tane iriliğinde ) ile alçı ve özel katkı maddeleri kullanılarak imal edilir. Alçılı kaba sıvaların üst yüzeyinde kullanılır.



15.11.5. YÜZEY DÜZELTME SIVASI:



( Perlitsiz ) alçı ve özel katkı malzemeleri kullanılarak imal edilir. İç yüzeylerde 2 – 3 mm kalınlığında uygulanır. Paslanmaz mala ile perdah yapılır. Çok parlak yüzey istenildiğinde keçe kaplı mala kullanılır.

Read more...

Siva Yaparken Nelere Dikkat Etmeli

1. Sıvadan gaye, Doğa koşullarına karşı dayanıklığına güvenilemeyen gereç ve yapıyı korumak; su ya da rutubet geçişine engel olmak ve de Düzgün yapılamamış imalat yüzeylerini düzeltmek olduğundan, sıvaya özen gösterilmelidir.

2. Sıva, Kaba ve ince olarak, genellikle iki tabaka halinde vurulur. Yüzeyleri fazla büyük değil ve de düzgünse tavan sıvaları, seprme üzerine bir kat olarak yapılabilir.

3. Sıvanacak imalatın tümüyle kurumuş olması şarttır. Sıvaya başlanmadan önce, sıva alt hizaları saptanıp işaretlenir, yüzeydeki çıkıntı ve bulaşıklar kazınıp temizlenir, duvar dipleri betonsa süprülür, topraksa kalas dizilir ve duvar yüzeyi iyice ıslatılır. (Bir zorunluluk yoksa, kirlenmemeleri için camlar sıvadan önce takılmamalıdır.

4. Sıvanacak beton yüzeyler yeterince pürüzlü değilse, taşçı tarağı ile dişlenir; Yoğun beton, yoğun tuğla vb. pürüzsüz ve su çekmez yüzeylere – aderans sağlamak için- önce s.ka latex, Ecosal vb. katılmış çimento şerbeti ya da yüksek dozlu çimento harcı serpme vurulur. (serpme, su kaybından ufalanmaması- ölmemesi- için, sertleşinceye kadar ıslak tutulmalıdır).

5. Sıva yüzünün şakulünde ve düzlem olarak mastarında yapılabilmesi için önceden en çok 2 m. ara ile düşey düzleme şeritleri (Anal’ar) hazırlanır. Kaba sıva harcı bu Ana’lar arasındaki yüzeylere demir mala ile sertçe çarpılarak vurulur ve iyice bastırılarak sıkıştırılır, biraz sertleştikten sonra aynı harçla Ana’lar düzeyine kadar doldurulup, Ana’lar- ve sıva ile bir yüzde ise kasa- üzerinden kaydırılan mastarlarla düzlenir, kasa yanları mala ile basılarak ince sıva için biraz çıkırlaştırılır.( 2 cm’den kalın doldurmalar günaşırı tabakalar halinde vurulmalıdır. Son kat mozaik olacaksa- kaymaması için kaba sıva üzerine yatay olarak dalgalı çizgiler çekilir. Normal ince sıvada gerek yoktur, aksine sıva üstünde renk farkı yapar).

6. Köşeler bir yanı- cumbası-planya ile düzeltilmiş mastarlarla yapılır.(kapı pencere yanları- merkezler-ve kolon çıkıntıları köşelerinin gönyesinde yapılmaları şarttır).

7. İnce sıva, kaba sıvanın iyice sertleşmesinden sonra ve kaba sıva yüzeyi bolca ıslatılarak vurulur. (ince sıvanın dojzajı kaba sıvadan kuvvetli olmamalarıdır). Mala ile kabaca düzeltilen yüzey, parmak basıncına karşı koyacak derecede sertleitikten sonra bir yandan fırça ile devamlı su seprilirken, tirfil malası ile sürekli daireler çizilerek hiç bir çatlak, pürüz ve dalgalanma kalmıyyıncaya kadar perdah edilir ve en son olarak da bir sünger ile silinerek, sıva üzerindeki serbest kumlar düşürülür. (pervazsız kasalarda çatlama yerini saklayabilmek için arakesite ince bir derz açılır. Özel istek ve gerek dışında ince sıvaya demir mala ile perdah yapılmaz, dekoratif sıvalar özel tariflerine göre uygulanır, tavan sıvalarında uzun mastar kullanılır)

8. İnce sıvadan önce bütün iskele bağlantıları duvardan ayrılmış, bütün gömme işleri tamamlanmış olmalıdır. (kaba sıvadan sonra yapılan oyma ve delmeler önce kaba sıva ile tamir edilmeli; İnce sıvadan sonra yapılanlara önce kaba sıva vurulmalı ve sertleştikten sonra ince tamir yapılıp, ek yeri kayboluncaya kadar özenle perdah edilmelidir.)

9. İçerde önlem alma durumu hariç, dışarda hiç bir zaman don havalarda sıva yapılmaz. Ayrıca dış ince sıvalar şiddetli güneşli ve fazla rüzgarlı havalarda yapılmamalı, olası ise güneşin çekildiği yüzlerde çalışılmalı, çabuk kurumadan korunmalı ve rutubetli tutulmalıdır.

10. Dilatasyonlar sıva ile örtülmeyip aralık bırakılmalıdır.

11. Düzgünlük kontrolu: 20 cm’lik bir cetvel sıva yüzeyinde her doğrultuda hareket ettirildiğinde, cetvelin herhangi bir durumunda girinti ve çıkıntılar arasındaki fark 1 mm’yi; 2 m’lik bir mastarın aynı şekilde gezidirilmesinde enine doğrultuda 5 mm’yi, boyuna doğrultuda 7mm ‘yi geçmemelidir. (süpürgelik düzeyinde de ayrıca mastar kontrolu yapılmalıdır).

Read more...

Hakedis Nasil Hazirlanir

1. İdari hakedişler sözleşmelerinde belirtilen tarihlerde idareye sunulmalı, bu terminler dikkate alınarak hakediş hazırlama süreci başlatılmalıdır.
2. Hakedişte kullanılacak bilgilerin sahadan hakediş bölümüne ulaşmasında gecikmeler olmamalıdır.
Hakediş ön kapağı

3. Hakediş ön kapağındaki bilgiler sözleşme bilgileri ile uyumlu olmalıdır.
Hakediş içindeki bilgi ve belgeler

4. Her hakediş raporunda, içerikleri son durumu yansıtacak şekilde düzenlenen, hakediş keşif özeti, yeşil defter, gerekli imalatların metrajları, varsa nakliye analizi ve metrajı ile mesafe tutanağı mutlaka yer almalıdır.

5. İmalat sırasında düzenlenen ataşmanlar, ihzarat söz konusu ise ihzarat tespit tutanağı, fiyat farkı var ise fiyat farkı ile ilgili hesaplar ve bu hesaplara dayanak teşkil eden tüm bilgi ve belgeler hakedişe ilave edilmelidir.

6. Ara hakedişlerin, içerdikleri bilgi ve belgeler bakımından hatasız ve noksansız düzenlenmelerine özen gösterilmelidir. Bu durum kesin hakedişin hazırlanmasını önemli ölçüde çabuklaştırıp, kolaylaştıracaktır.

7. Her hakediş döneminde yapılan işlerin miktarını kesin olarak belirlemenin pratik güçlükleri olduğundan, her hakediş düzenlenmesinde, inşaatın başından itibaren yapılan işlerin tamamının tutarı hesaplanmakta ve bundan bir önceki hakediş tutarı çıkarılarak son hakedişin tutarı bulunmaktadır. Ancak, her ara hakediş bir anlamda avans niteliği taşıdığından, bir önceki hakedişte yer alan noksanlıklar bir sonraki hakedişte düzeltilmelidir.

8. Hakedişe girecek miktarlar, sahadaki imalatı yerinde ölçülerek ya da proje üzerinden hesap edilerek bulunmalıdır.

9. Proje üzerinden yapılan ölçümlerin projenin birebir uygulanması veya projenin tüm revizyonları içermesi halinde doğru olacağı unutulmamalıdır.

10. İşin başındaki keşfe baz teşkil eden yaklaşık metrajlar dikkate alınarak hakediş düzenlenmemelidir.

Read more...

Boya Nasil Yapilir

•Duvar boyarken kenarlardan mı başlamalıyım yoksa ana kısmından mı? Birleşim yerleri ve kenarları parmak rulo ya da fırça ile boyadıktan sonra büyük rulo ile geniş yüzeyleri boyayabilirsiniz. Eğer kenarlarda kestirme fırça kullandıysanız oluşan izleri geniş rulo ile hafifçe tara..... yok edebilirsiniz. Uygulamalarınızı aynı yönde yaparsanız görüntü daha güzelleşir

•En çabuk kuruyan boya hangisidir? Akrilik 30 dakikada kurur. Ve 6 saat sonrasında tekrar boyanabilir

•Evimi boyamak istiyorum ama bu konuda hiçbir şey bilmiyorum. Öncelikle dikkat etmem gereken konular nelerdir? İç cephe boyaları dış cephelere uygulamayın. Çok pürüzlü bir yüzeye direkt boya uygulayıp pürüzleri kapatmayı beklemeyin. Çok fazla kirlenmeye eğilimli yerlerde grenli ürünleri kullanmayın

•Odamı beyaza boyamak istiyorum. Bu odaya çok soğuk bir hava verir mi? Beyaz renk ışığı yansıtır, ortama ferahlık kazandırır. Parlak ve enerji verici de olabilir. Soğuk bir hava yaratabileceği gibi sıcak ortamlar da sağlayabilir. Beyazın tonları ile oyna..... istediğiniz havayı yakalayabilirsiniz. Doğal ışık, seçeceğiniz beyazın tonunu etkiler. Kuzeye bakan bir odada krem tonlu, güneşli bir odada gri tonlu beyaz kullanabilirsiniz

•Bahçe masamın rengi soldu. Tekrar boyamadan önce ne yapmalıyım? İlk önce özel bir ürünle boyayı çıkarın.Masanızı zımparalayın. Metalse anti rust sürdükten sonra metalik boyayı sürün. Ahşapsa boyadan sonra verniklemeyi unutmayın

•Bir oda için ne kadar boya gerektiğini nasıl bilebilirim? Duvarın genişliğini ve yüksekliğini ölçüp, duvarın alanını bulun.Kullanacağınız boyanın üzerinde 1 m2 için tüketim miktarı yazılıdır.Alan hesabınızdan ve etiket bilgisinden yararlanarak ne kadar boyaya ihtiyacınız olduğunu hesaplayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta etiket üzerindeki değerlerin yüzeyin gözenek ve dokusuna göre değişebileceğidir

•Boya yapmak için hangi fırçaları, hangi boyalar için tercih etmeliyim? Genelde duvarlarda rulo kullanabilirsiniz. Duvarların kesişimlerinde, kapı ve pencerelerde fırça tercih edin. Su bazlı boyalar için sentetik fırçalar, yağlı boyalar için doğal kıllı fırçalar, pürüzlü ve dekoratif yüzeyler oluşturmak için uzun tüylü rulolar, düz yüzeyler için çok kısa tüylü rulolar kullanabilirsiniz

•Boyalı bir yüzeyi zımparalarken zararlı tozlardan kaçınmak ister misiniz? Boyalı bir yüzeyi zımparalarken zararlı tozları solumaktan kaçınmak ister misiniz ? Zıımparaladığınız yüzeyi ıslatıp ıslak - ve - kuru zımpara kağıdı kullanabilir, ya da iki elastik bant ile bir kahve filtresinden bir toz maskesi yapabilirsiniz Bauhaus

•Renk ps.kolojisi nedir? Renklerin özelliklerinden dolayı farklı etkileri vardır. Örneğin, yeşil dinlendiricidir. Mavi düzenli ve rahatlatıcı bir ortam, sarı tonları canlılık ve olumlu bir ortam yaratır. Kırmızı ve turuncu tonları ortama enerji ve hareketlilik katar. Mor ve eflatun tonları asil ama uzun süreli kullanımları zordur.

•Pembe ve eflatun gibi renklerin feminenliğini nasıl kırabilirim? Bunları doğal renk ve dokularla kombinleyebilirsiniz. Koyu kahve iyi bir öneri olabilir. Ya da sert hatlı mobilyalar kullanmayı tercih edin. Koyu renk ahşap, cam, alçı, taş ve kiremit öğeler tercih edebilirsiniz

•Yeni taşınacağım evde boyanın son katını ne zaman yaptırmalıyım? Evin tüm işleri bitmeden yaptırmamanızda fayda var. Son kat boyadan sonra duvarlara çakılacak tablolar ya da taşınma sırasında olabilecek darbeleri rötuş ile halledebilirsiniz

Read more...

Evinizin Satıs Degerini Nasil Artirirsiniz

Evinizin Satış Değerini Artırmanın Yolları

Ev alımı hayatınız boyunca yapacağınız en önemli alımlardan birisi belki de en önemlisi olacak. Alım kararınızı etkileyen pek çok faktor var ama her ne amaçla alım yapıyorsanız yapın, evin ikinci el değerini koruması sizin için fevkalade önemli. Tahmin edebileceğiniz gibi emlak sektöründe bir evin değerini koruması iki ana faktöre bağlıdır: evin konumu ve durumu. Konuma bağlı fiyat artışları her ne kadar sizin elinizde olmasa da evin durumunu geliştirmek elbetteki kontrolünüzde. Ülkemizde ve dünyada yapılan çeşitli araştirmalara göre evin satışından önce çeşitli yenileme ve onarımlar yapanlar kazançlı çıkıyor. Yapılan harcamaların hepsi değer artışı olarak geri dönmese de harcamaların yüzde 80-90’ına yakını evinizin fiyatına pozitif katkı sağlayarak geri dönüyor.

Evinizin değerini arrtırmanın en kolay yolu alıcı gibi düşünmek ve kendinizi alıcının yerine koyabilmek. Buda ilk önce genel görünümü düzeltmekle başlıyor. Evinizi satışa hazır duruma getirmek için renove etmeye alıcının gözüne hitap eden ve görünülür faktörlere öncelik vererek başlayın. Diyelim ki ya duvardaki çatlakları yaptırmak ya da tesisatla ilgili bir yenilikden sadece birini yapabilecek bütçeniz var. Emin olun görünüme yönelik olan yenilik sizin için daha kazançlı olacaktır.

Paranızı onarıma harcamaya başlamadan önce aşağıdaki tavsiyleri göz önünde bulundurun:

· Kozmetik Yenilemeler: Görsel etki yaratacak kozmetik yenilemere önem verin (badana, halı, pencere çerçevelerinin yenilenmesi gibi). Önce evin dışını sonra içini düzeltin. Bu daha cok villa tarzı evlere yönelik bir tavsiye gibi gözükse de, apartman dairenizin girişini düzeltmek için yapılabilecek çok şey var. Kapının boyasını yenileme, kiliti ve kapı kulpunu gösterişli bir modelle değiştirmek, güzel bir paspas yerleştirmek ve çeşitli süsler asmak gibi.

· Yaşama Yönelik Yenilemeler: Mutfak ve banyo evinizin değerine direk olarak etki eden ve alıcıların çok dikkatle inceledikleri iki alan. Temiz, bakımlı ve onarımlı olmalarına dikkat edin. Kötü kokuyu yok etmek, eskimiş görünüm yaratan boruları, kaloriferleri boyamak gibi işleri ihmal etmeyin. Evi gösterirken etrafın toplu ve temiz olmasına dikkat edin.

· Onarımlar: Onarıma yönelik yenilikler gerekli ancak bunların evin değerini arttirmasını beklemeyin. Alıcılar evin tesisatinin ve diğer araç gereçlerin zaten sorunsuz çalışıyor olmasını bekler. Onarım işlerini evin fiyatını arttırmaktan çok düşmesine karşi korumak için gerekli yatırımlar olarak görün.

· Fiyatları Takip Edin: Bölgenizdeki ev fiyatlarını iyi takip edin. Satılan evlerin durumu ve evlerin sizin evinize olan benzerlikleri en iyi indikator olacaktır. Etrafınızdaki satılık evleri zaman zaman gezin ve evlerin iç ve dışının durumunu fiyatlar hakkında fikir edinmek için sizinki ile karşılaştırın.

· Bahçe: Eğer villada oturuyorsunuz bahçenize çeki düzen verin. Gerekiyorsa bir bahçivana elden geçirtin. Çeşitli dekoratif bitkileri ve çiçekleri girişe yakın yerlere yerleştirmek, kapı önüne renkli çiçekler ile dolu saksılar koymak sıcak bir ortam havası vererek etkileyici olacaktır.

· Dış Çephe: Evin dışını iyice tetkik edin. Villada yaşıyorsanız binanın dış boyasını, apartman ise evininizin giriş kısmını iyi inceleyin.

· Ev Hayvanları: Eğer evde hayvan besliyorsanız hayvan beslemeyen bir komşunuzu eve çağırın ve koku olup olmadığını test edın. Eğer varsa hayvan kokusuna karşı çeşitli spreyleri petshop mağazalarından temin edebilirsiniz.

· Aşırı Yatırımdan Kaçının: Özellikle 3-4 sene içerisinde taşınma ihtimaliniz var ise bütün bu yenilemeleri bir daha gözden geçirin. Kısa vadelerde yaptığınız yatırımların ev fiyatına pek bir etkisi olmayabilir. Özellikle eviniz göreceli olarak yeni ve fazla yıpranmamış ise.

Read more...

Saglam Bina Nasil Secilir

Sağlam Bina Seçmenin Püf Noktaları

İlk bakışta görünmeyen ama uzun vadede alıcının rahatına, sağlığına ve hatta hayatına mal olabilecek detaylar genel görüntüden çok daha fazla önem taşıyor. Bir binanın doğru yalıtımla donatılmış olması, dayanıklılığı ve güvenilirliğini belirleyen etkenlerin başında geliyor. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yayınlanan ‘binalarda ısı yalıtımı yönetmeliği’ne göre Türkiye’de inşa edilen binalarda ısı yalıtımı konusunda uyulması zorunlu standartlar bulunuyor. Ancak bu standartların uygulanırlığı konusunda yeterli denetim mevcut değil.


Isı yalıtımı dışında konutun sağlıklı ve sağlam olması için zorunlu başka şartlar da bulunuyor. Bir evde hem gizli hem de gözle görünür hatalar olabilir. Gizli hatalar duvarların, tavan ve zeminin ardında kalacağı için profesyonel bir göz gerektirir. Ancak çıplak gözle görülebilecek hataları tespit etmek için sorulması gereken sorular ve takip edilecek ipuçları şöyle sıralanabilir:

Yapı: Gözle görünür çatlaklar var mı? Binanın orijinal halinden ayırt edilebilen değişiklikler yapılmış mı?

Çatı: Yeni mi, eski mi yoksa yaşını tahmin etmek zor mu? Genel durumu nasıl? Çatının sızıntı yapması bakteri ve küf oluşumuna sebep olur. Çatıda ısı ve su yalıtımı yapılmış mı? Yağmur suyu tahliye boruları sağlıklı mı?

Sızıntı işaretleri: Tüm tavanların ve pencere kenarlarının gözden geçirilmesi gerekir. Tavanda ve duvarlarda su izleri, rutubet kokusu ipucu verir. Aynı binada yaşan kişilerin duvarlarında terleme veya küflenme var mı? Binanın dışa bakan duvarlarında ısı yalıtımı var mı?

Bodrum: Nem var mı? Yeterli yalıtım yapılmış mı? Binanın bodrumunda perde duvar, kiriş ya da kolonlarda nemden kaynaklanan siyah lekeler ya da pamukçuklar su yalıtım problemini gösterir. Su yalıtımı iyi yapılmış binaların bakım masrafları da az olur. Betonun ve demirlerin taşıma özelliğini korumasına yardımcı olduğundan depreme karşı önlem sağlar.

Enerji Tüketimi: Isı yalıtımı, binalarda kışın ısınmak yazın ise serinlemek için tüketeceğiniz enerjiden tasarruf edilmesini sağlar. Yeni bir konut söz konusuyken yalıtım yapılıp yapılmadığı satıcıya danışılabilir. Bina eskiyse en iyi gösterge binaya ya da daireye ait bir yakıt faturasıdır. Faturanın yüksekliği yalıtım yapılmadığını gösterir.

Elektrik tesisatı: Görünürde çalışmayan ya da sorunlu elektrik aksamı bulunuyor mu?

Su tesisatı: Olağan dışı sesler duyuluyor mu? Görünürde damlayan musluk ya da sızdıran bir boru var mı?

Dış cephe: Evin kısa süre içinde tamirat ya da boyaya ihtiyacı olacak gibi görünüyor mu?

Pencereler: Pencerelerde kullanılan cam tek cam mı çift cam mı? Pencerelerde tek cam yerine çift cam kullanılması ısı kayıplarını yarı yarıya azaltır. Çift cam ünitesinde yalıtımı sağlayan, iki cam plaka arasındaki hava boşluğudur. Geniş ara boşluklu (12 veya 16 mm) çift cam ünitelerinin kullanımı ve iki cam arasındaki boşluğa hava yerine argon gazının doldurulması, çift cam ünitesinin ısı yalıtım özelliğini iyileştirir. Camlarda ısı veya güneş kontrol kaplamaları bulunuyor mu? Çıtalarda yetkili üreticinin markası var mı? Pencerelerde hava ve su sızıntısı var mı? Conta ve menteşeler sağlam mı?

Isıtma ve Soğutma Tesisatı: Radyatörlerin üzeri kapalı mı? Bina dışından veya ısıtılmayan tesisat boşluklarından geçen ısıtma tesisatı boruları yalıtımlı mı? Tesisat yalıtımı enerji kayıp veya kazançları dışında, hattı oluşturan boruların yoğuşma (terleme) sebebiyle korozyona uğramasını ve ileride daha büyük bir soruna yol açmasını önler.

Yangın Güvenliği: Binada kullanılan malzemeler yanıcı mı? Yangın merdiveni var mı? Yangın merdiveni yanında pencere var mı? Bina genelinde ‘Yangından Korunma Yönetmeliği’ne uyulmuş mu?

Gürültü Seviyesi: Pencereler kapalıyken çevre gürültüsü içeri giriyor mu? Alt, üst ve yan dairelerden konuşma ve ayak sesleri duyuluyor mu? Makine dairesinden gürültü geliyor mu? Binanın ses yalıtımı var mı?

Çevre/arazi: Kanalizasyonun durumu nasıl, binadan yeterince uzak mı?

Deprem tehlikesi: Ev almaya karar vermeden önce yapının projesinin olup olmadığını, zemin etüdünün yapılıp yapılmadığını, deprem yönetmeliğinin dikkate alınıp alınmadığını araştırmak gerekir. Projeleri kimin hazırladığı ve projelerin denetlenip denetlenmediği, binanın kullanım izni ve ruhsatının bulunup bulunmadığı, yapıda nasıl bir beton kullanıldığını, malzemenin standartlara uygun olup olmadığını, yapının projeye uygun inşa edilip edilmediğini ve temellerde su yalıtımı yapılıp yapılmadığını mutlaka kontrol ettirmek gerekir.

Read more...

Granit ve Seramik Fiyatlari

2009 Yılı Güncel Granit ve Seramik Fiyat Listesi


YM 06 35*45 Granit & Seramik Mat 12,00 M2/B.Fiyat
YM 07 45*45 Granit & Seramik Mat 12,00 M2/B.Fiyat
YM 08 50*50 Granit & Seramik Mat 13,00 M2/B.Fiyat
YM 09 50*60 Granit & Seramik Mat 13,00 M2/B.Fiyat
YM 10 60*60 Granit & Seramik Mat 13,00 M2/B.Fiyat
YM 21 60*120 Granit & Seramik Mat 20,00 M2/B.Fiyat
YP 01 25*33 Granit & Seramik Parlak 11,00 M2/B.Fiyat
YP 02 30*50 Granit & Seramik Parlak 16,00 M2/B.Fiyat
YP 03 30*60 Granit & Seramik Parlak 17,00 M2/B.Fiyat
YP 04 33*33 Granit & Seramik Parlak 11,00 M2/B.Fiyat
YP 05 35*35 Granit & Seramik Parlak 11,00 M2/B.Fiyat
YP 06 35*45 Granit & Seramik Parlak 16,00 M2/B.Fiyat
YP 07 45*45 Granit & Seramik Parlak 16,00 M2/B.Fiyat
YP 08 50*50 Granit & Seramik Parlak 18,00 M2/B.Fiyat
YP 09 50*60 Granit & Seramik Parlak 18,00 M2/B.Fiyat
YP 10 60*60 Granit & Seramik Parlak 18,00 M2/B.Fiyat
YP 21 60*120 Granit & Seramik Parlak 23,00 M2/B.Fiyat

>>Fiyatlara KDV ve Nakliye dahil değildir

Kaynak: http://www.yesiltasgranit.com/

Read more...

Epoksi Zemin Kaplama Nasil Yapilir

EPOKSİ ZEMİN KAPLAMA NASIL YAPILIR

Reçine esaslı, poliamid ile kürlenerek parlak ve sert bir film veren çift komponentli bir son kat boya anlamına gelen epoksi, son dönemde artan bir yoğunlukta tercih edilen bir zemin döşeme sistemidir. Kullanım alanları; içme suyu tankları, sanayi tesisleri, çelik konstriiksiyonlar, tank içi ve dışı ile fabrikalar olan epoksi. düzgün şaplı bir zeminde istenilen renkte oluşturulur. Epoksi, sertleştiriciyle karıştırıldıktan sonra, 1 saat içerisinde 20 derece ısısı olan bir ortamda uygulanır ve 10 saat olan kuruma süresinin ardından kullanıma hazırdır. Son yıllarda farklı tarz arayışlarında olan mimarlar tarafından evlerde de sıklıkla tercih edilen epoksi, değişen dekorasyon anlayışı ile bire bir örtüşmektedir. Çok geniş bir kullanım alanı olan ve sanayi zeminleri ile depoların yanı sıra süper market,atölye, satış reyonu, okul ve hastane gibi kapalı mekânlardan sonra artık evlerimizde de varlığını hissettiren epoksi, mükemmel bir zemin kaplama sistemidir.

Epoksi için uygulanması gereken zemin hazırlığı
Bu uygulama için yapılması gereken ilk işlem öncelikle boyanacak metal yüzeylerin her türlü yağ, pas ve kirden arındırılma işlemidir. Solventlı epoksi astar üzerine uygulanan bu kaplamanın zemine uygulandıktan sonra tam olarak dokunma kuruması için gerekli süre yaklaşık olarak 10 saati bulur. Yüzey temizliğinin üzerinden en fazla 4 saat geçtikten sonra boyama işlemine başlanmalıdır. Süre uzarsa yüzeyde oksitlenme başlayacağı için malzeme yeniden kumlanma ihtiyacı duyar. Beton ve sıva yüzeyler de uygulanması gereken temizlik şekli yine toz, kır ve eski boya artıklarından arındırılmadan ibarettir, yüzey gerekiyorsa yıkanır ve tamamen kurutulur.

7 adımda epoksi kaplama

Solventli epoksi boya, kendi ambalajı içersinde homojen hale gelinceye kadar karıştırılır.
Üzerine eşdeğer miktarda sertleştirici ilave edilerek düşük devirde 3-4 dakika karıştırılır.
Karışım 5-10 dakika dinlendirildikten sonra kullanılmaya başlar, 1 saat içerisinde tüketilecek kadar malzeme hazırlanmalı ve malzeme kullanım sırasında zaman zaman karıştırılmalıdır.
Uygulama esnasında yapılacak işlem fırça rulo veya tabanca ile tatbik edilmelidir.
Ortam sıcaklığının 5-20 °C olmasına dikkat edilmeli, birden fazla kat uygulamalarında katlar arasında yaklaşık 10-12 saat arasında beklenmelidir.
Boya tatbikatı süresince maske kullanılmalı ve iyi havalandırılmış ortamlarda çalışılmalıdır.


Kaynak: Maison Francaise

Read more...

Poliuretan zemin kaplamalari

Yaman Togay: "Bir otelin karakteri onun zemin kaplamasındaki seçiminde yansıtılabilir. Poliüretan esaslı zemin kaplamalarında renklerin ve fikirlerin sınırsız olması otellerin bu ürünü seçmelerinin en önemli nedenlerinden biridir."

Zemin kaplama pazarının yakın gelecekteki akıbeti ne olacak? Türkiye, Avrupa'nın son yıllarda yakaladığı trendi takip edebiliyor mu? Birçok sektör ve endüstride trendi belirleyen Avrupa yakın ve orta vadedeki gelecek için de bir gösterge olarak ele alınabilir. İster ofislerde ister üretim tesislerinde olsun artık çok daha elastik, özel aynı zamanda da son derece hijyenik zemin kaplamalarına eğilim artmaktadır. Özellikle otellerin zemin kaplamalarından beklentileri oldukça yüksek hale gelmiştir. Yoğun yaya trafiğinden doğan aşınmaya karşı mukavemet aranan özelliklerin içinde en öne çıkandır. Zeminde istenen zengin, güzel ve sofistike özelliklerin yanında kalite ve standart da otellerin hedefleri arasındadır .Artık bugün poliüretan esaslı zemin kaplamalar pazarda çok daha büyük bir dilimi oluşturmaya başladı. Poliüretan harici başka hiçbir ürün müşteriye daha elastik ve yaratıcı bir imkan sunamamaktadır. Bir otelin karakteri onun zemin kaplamasındaki seçiminde yansıtılabilir. Poliüretan esaslı zemin kaplamalarında renklerin ve fikirlerin sınırsız olması otellerin bu ürünü seçmelerinin en önemli nedenlerinden biridir. Poliüretan hammaddeleri üreten Bayer AG ile üretici ve uygulayıcı firmamız arasındaki uzun yıllardır devam eden ortaklık, Türkiye'de her geçen sene büyüyen bir pazar meydana getirmiştir. Oteller ürünün sadece farklı dizaynından değil aynı zamanda hijyen özelliğinden de yararlanmaktadır. Poliüretan esaslı zemin kaplamaları likid olarak uygulanır ve benzersiz bir sonuç ortaya çıkar. % 100 hijyen ve kolay temizlik olanağı sağlar.

Yekpare kaplanabilme: Malzemenin bu özelliği sayesinde yüzeyi önceki zeminin cinsi ne olursa olsun (mermer, mozaik, beton vb.) kaldırmadan gerekli ön hazırlıklar yapıldıktan sonra tek parça halinde derzsiz bir şekilde kaplanabilir. Metraj ister 50 m2 ister 5000 m2 olsun uygulamada değişen bir şey yoktur. Aynı zamanda yüzeyde değişik olarak birden fazla kaplama malzemesi olması da uygulamaya engel değildir.

Sıvı geçirimsizlik: Kimyasal olarak kapalı gözenek bir malzeme olması ve yekpare uygulanabilmesi sayesinde yapılan kaplama aynı zamanda bir su izolasyonu sağlamaktadır. Su baskını gibi beklenmeyen tatsız sürprizlere karşı alt katları korumak için mükemmel bir avantaj teşkil eder. Böyle bir durumda derz sistemi ile uygulanan bir kaplama çaresizdir. Hatta suya karşı hassas bir malzeme olan parke kullanılamaz hale gelebilir.

Sürtünme direnci: Yekpare olarak uygulanan benzer kaplama sistemlerinde, yapılan self leveling kaplamayı koruyan her hangi bir uygulama yoktur. Bu sebeple yapısı itibariyle basınç mukavemeti yüksek olmasına karşın mekanik olarak dirençli olmayan kaplama malzemesi kısa sürede çizilir ve istenmeyen çirkin bir görüntü oluşur. Poliüretan sistemlerde ise bunu engelleyen yoğun insan ve araç trafiğine karşı dayanıklı, yüksek sürtünme direncine sahip bir son kat boya kullanılır.

Sonsuz renk seçeneği: Poliüretan sistemlerdeki koruyucu son kat boyalar müşterinin isteğine göre geniş bir yelpazeye sahip olan ral renklerinde üretilir.

Renk değiştirebilme özelliği: Herhangi bir dekorasyon değişikliğinde yeni dekora uygun bir renkle zemin rengi değiştirilebilir. Küçük bir maliyetle seçilen yeni renkteki son kat boya uygulaması, zemininize yeniden kaplanmış hissi verecektir.

Kolay temizlik ve hijyen: Yekpare olması sebebi ile temizlik diğer derzli sistemlerden çok daha kolaydır. Aynı zamanda ahşap veya diğer derzli sistemlerdeki bakım maliyeti bu sistemde bulunmaz. Halıda karşılaşılan leke gibi problemlerin bu sistemde yeri yoktur.

Estetik ve sıradışı görünüm: Poliüretan zemin kaplamalarının bilinen diğer tüm klasik kaplama sistemlerinden farklı bir görüntüye sahip olduğu açıkça ortadır. Son yıllarda bir çok işletme ve mağazalar sıra dışı görünümü sebebi ile yine poliüretan kaplama sistemlerini tercih etmektedir.

Uygulama nasıl gerçekleştiriliyor?
Öncelikle kaplama yapılacak olan zemin etüt edilir. Mevcut kaplama malzemesinin cinsine göre zemin ön hazırlığı yapılır. Örneğin seramik gibi sırlı yüzeylerde, aderansı sağlamak için yüzey freze makinesi ile tıraşlanır ya da yüzeyde lokal bozukluklar varsa poliüretan esaslı macunlarla tamiratları yapıldıktan sonra uygulamaya geçilir. Yüzey hazırlığı yapıldıktan sonra vakumlu süpürge ile temizlik yapılır ve P.U. astar malzeme rulo ile uygulanır. Kuruma gerçekleştikten sonra yine P.U. esaslı self leveling kaplama malzemesi seviye ayarlı bir tarak yardımı ile tüm yüzeye tek parça halinde serilir. Malzemenin maksimum seviyede düzgün yayılması ve olası hava kabarcıklarının alınması için kirpi rulo adı verilen bir rulo ile uygulamanın üzerinden geçilir. Bu işlem kaplama malzemesi donmadan önce mutlaka yapılmalıdır. Kaplama malzemesinin de kurumasından sonra, müşteri tarafından rengi tespit edilmiş olan son kat koruyucu boya iki ayrı kat olarak uygulanır. Kurumanın tamamlanmasını takip eden gün zeminin mukavemet kazanması için beklenir ve bir ertesi gün kullanıma açılır. Tüm bu işlemler kalabalık bir ekiple hızla gerçekleştirilir. Zeminin cinsine ve büyüklüğüne bağlı olarak 5 -10 gün içerisinde uygulama tamamlanır. Uygulamada kullanılan tüm ürünler firmamız tesislerinde üretilip uygulaması da profesyonel ekiplerimiz tarafından gerçekleştirilmektedir.

Kaynak: zeminonline.com

Read more...

Bolme Duvar Sistemleri

Demontabl bölme duvar sistemleri

Demontabl bölme duvar sistemleri, çalışma alanlarının, tasarımına uygun, hızlı ve ekonomik olarak bölünmesini sağlayan modüler duvar sistemleridir. Tüm parçaları fabrikada hazırlanan bu duvar elemanları, kısa sürede monte edilir, istendiğinde sökülebilir ve yeniden montajı yapılır.

Kolayca değiştirilip, geliştirilecek ofis seçenekleri sunan bölme duvar sistemleri ile boş alanlar aktif çalışma alanlarına dönüştürülebilir.
Elektrik ve sıhhi tesisatın geçmesine uygun oluşu planlama kolaylığı getirir.
Boya, v.b. gibi düzenli bakım gerektirmez. Bakımı için temizliği yeterlidir.
Komple sistem olarak, sökülerek, farklı bir yerden, farklı bir konfigrasyonda tekrar kullanılabilir.

Montaj süresinin kısalığı ve uzun ömrü ile ekonomiktir. Değişik ürün tipleri, modül, malzeme ve renk seçenekleri ile estetiktir. Modern ve dekoratiftir, ofislerin değerini arttırır.

Hareketli Yarım Bölme Duvarlar
Diğer modüler demontabl bölme duvar sistemlerinden dizaynı ve teknik özellikleri ile farklı bir uygulamadır. Açık ofis alanlarının tasarımı ve değişimi için kullanılan yarım bölme duvarlarıdır.

Modül ölçüleri standarttır. Dizaynı ve hareketli özelliği sayesinde fonksiyonel ve estetiktir. Dolu, camlı, yarım camlı modül tiplerinin kombinasyonları ile değişik ihtiyaçlara cevap verebilmektedir.

Taşıyıcı sistemi, çekme aliminyum profillerden oluşan çevrecidir. Döşeme ayakları sayesinde devrilmeden durabilir. Ayrıca bu ayaklar, düzgün olmayan döşemelere uyum sağlamak amacıyla vidalıdır.

Dolu yüzeyler laminat kaplı 8 mm suntalam'dan yapılır. İsteğe bağlı olarak mdflam ve kaplama olarak da vinil veya kumaş kullanılabilir. Taşıyıcı profillerin köşelerinde, modüllerin bağlantı noktalarında ve yüzeylerin çerçeveye tespitinde plastik bitiş profilleri kullanılır. Cam yüzeylerde isteğe bağlı olarak kumlu veya renkli cam ve iki cam arasında jaluzi kullanılabilir.

Kaynak: Durandekorasyon

Read more...

5 Temmuz 2009 Pazar

Laminant Giydirme Cephe Sistemleri

Compact Laminat (Masif Laminat); termosetting reçine emdirilmiş çok sayıda kraft tabakalarının ön ve arka yüzeyine melamin esaslı dekor tabakasının gelmesiyle yüksek ısı (170°C) ve basınç (100 -120 bar kg/cm2) altında 60-90 dakika çok katlı preslerde preslenmesi sonrasında meydana gelen homojen cephe giydirme levhalarıdır.

MECOLAM Compact Laminat Paneller ISO 9001 ve EN 438 standartlarında CGF kalitesiyle üretiliyor. Compact Laminat cephe kaplama sistemi ile giydirilmiş binalarda, bina yüzeyi ile kaplama tam olarak ayrıldığından, maksimum düzeyde havalandırma sağlandığı gibi, rutubet, ısı kaybı ve ısı farklılıkları da önlenmiş oluyor.

Geniş renk ve desen seçeneği ile metal ve kompozit türevi diğer giydirme cephe levhalarına oranla daha esnek ve yaratıcı çözümler sunuyor.

Yarı havalandırmalı giydirme cephe sistemleri kategorisine giren sistem, temel olarak uygulama teknikleri açısından, malzeme kalınlığına bağlı olarak 4 grupta toplanıyor.

Yapıştırma Sistemi: (6 - 8 mm panel için)
Agraflı Askı Sistemi: (8 -10 mm panel için)
Perçinli Sistem: (6 - 8 mm panel için)
Yalıbaskısı Sistemi: (4 - 6 mm panel için)

SikaTack panel yapıştırma sistemi
6 veya 8 mm et kalınlığındaki compact laminat panellerin, bina cephesine braketler vasıtasıyla monte edilmiş alüminyum T ve L profillere veya çelik profillere yapıştırılması şeklinde uygulanıyor.

Panel kalınlığı tamamen iklim koşulları ile ilgili olup, paneller arasındaki derz boşlukları isteğe bağlı olarak açıktır. Çatı parapetlerinde derzler plaka altından klape şeklinde kapatılarak derz üzerinden hava şartlarına mukavim elastik mastik uygulaması yapılıyor.

Derz aralığı mesafesinin panel kalınlığı kadar olması gerekiyor. Yapıştırma sisteminin ekonomik ve hızlı montaj avantajları dışında sağladığı en büyük olanak, 6 mm panelin bombelenme kabiliyetinden yararlanarak dairesel formda yapıştırma yapılabilmesi.

Diğer uygulama sistemlerinde dairesel uygulama yapılamıyor. Altyapıda kullanılan alüminyum profiller dışında yapıştırma işleminde kullanılan tüm malzemeler SİKA ve İsviçre’de üretiliyor.

Yapıştırma sistemi dünyada üretilen tüm dış cephe compact laminatları için geçerli değil, bu nedenle yapıştırma test raporu (yaşlandırma) istenmesi gerekiyor.

Agraflı askı sistemi
8 veya 10 mm et kalınlığındaki compact laminat paneller için uygulanabilen mekanik montaj sistemi. Bina cephesine düşeyde braketler vasıtasıyla bağlanmış alüminyum köşebent profillerine, yatayda özel kesitli alüminyum raylar monte ediliyor.

Compact laminat panellerin derz oluşturulacak kenarlarına derz çıtasının geçirilebilmesi için kanallar açılıyor. Panellerin arkasına takılan agraflar, ayarlı vidalar ile alüminyum raylara takılıyor.

Derz aralarına 3 mm et kalınlığında compact laminat derz çıtası geçirilerek derzler kapatılıyor. Bu sistemin seçilmesindeki esas prensip derz aralıklarının kapatılması olanağı ve/veya iklim koşulları. Yapıştırma sisteme oranla daha pahalı, uygulama süresi ve işçiliğin yarı yarıya arttığının unutulmaması gerekiyor.

Renkli perçin sistemi
6 veya 8 mm et kalınlığındaki compact laminat paneller için uygulanabilen yarı görünür montaj sistemi. Diğer sistemlerde olduğu gibi alüminyum altyapıya panellerin özel renkli perçinler vasıtasıyla montajından oluşuyor. Stadyum veya benzeri geniş cepheli yüzeylerde tercih ediliyor. (Perçin başlarına takılan cap’ lerin algılanması zor.)

Yalıbaskısı sistemi
Villa türü yapılarda kullanılan, 4 veya 6 mm et kalınlığındaki compact laminat paneller için uygulanabilen gizli montaj sistemi.

MECOLAM compact laminatın teknik ve fiziksel özellikleri

UV ışınlarına karşı dayanıklılık
Atmosfer koşullarına dayanıklılık
Yangına karşı dayanıklılık
Darbe, çizilme gibi etkilere dayanıklılık
Asit yağmuru, hava kirliliği gibi etkilere karşı kimyasal dayanıklılık
Renk ve desen zenginliği
Bakım gerektirmemesi
ISO 9001 kalite sistemi
Sağlığa zararlı madde içermemesi
Estetik bir görüntü elde etme imkanı vermesi
Ekonomiklik, ileri teknoloji.

Compact Laminat paneller, ahşap esaslı malzeme kategorisine giriyor ve özellikle dış cephe uygulamasında deneyimli uzman bir firma tarafından yapılması kullanıcının seçim yaparken dikkat etmesi gereken bir nokta.

Türkiye’ye Suriye, Hindistan, İsrail, Çin gibi ülkelerden hiçbir norma uymayan compact laminatlar getiriliyor. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken başlıca hususlar şunlar:


UV ışınlarına karşı solmazlık garantisinin süresi
E.B.C Curing Yüzey işlemi ile üretilmiş olması
ÖNORM B 3800/1'e göre yangına karşı dayanıklılık
Malzemenin çift yüzlü olması (her iki tarafınında dekor kağıdı kaplı olması)
Malzemenin yapıştırma sistem için test raporunun olması


Web: www.meridyenyapi.com.tr

Read more...

4 Temmuz 2009 Cumartesi

Radye Temel Cesitleri - Radye Jeneral

Radye Jeneral olarak da isimlendirilen u temeller, dolma zeminlerde yada emniyet gerilmesinin çok düşük olduğu ve temel zeminin fazlaca sıkışabilme özelliği gösterdiği veya temel duvarı ve kolonların birbirine çok yakın olması durumlarında uygulanır. Burada bina, zemini tamamen örten ve tersine çalışan bir döşeme üzerine oturtulur.
Düz Radye Temel
Kirişli Radye Temel

a)Alttan Kirişli Radye Temel
b)Üstten Kirişli Radye Temel

Mantar Şeklinde radye temel
Ters Kemer Şeklinde Radye Temel
Rijit Temel


Read more...

Ekspertiz Rapor Ornekleri

Ekpertiz Rapor Örnekleri


Arsa ekpertiz raporu örneği

dosyalar/Arsa_ornek.zip

Bina ekpertiz raporu örneği

dosyalar/Bina_ornek.zip

Daire ekpertiz raporu örneği

dosyalar/C35_Daire.zip

Dükkan ekpertiz raporu örneği

dosyalar/B9B_Dukkan.zip

Read more...

Astana'daki Stad Acildi

Kazakistan’da mimari çizimi ve inşası Türk imzası taşıyan modern stadyum hizmete girdi


KAZAKİSTAN’ın başkenti Astana’da mimari çizimi ve inşaatı Türk firmaları tarafından yapılan 30 bin kişilik modern stadyum Nursultan Nazarbayev’in katıldığı görkemli bir törenle hizmete girdi.

Rixos otelleri ile adını dünyaya duyuan Sembol inşaat tarafından inşa edilen Astana stadyumu sert kış şartları nedeniyle ancak 2 yılda tamamlanabilirken 185 milyon dolara maal oldu.


TÜRK İNŞAAT SEKTÖRÜ VE TÜRK MİMARLARININ GURURU

Sembol İnşaat Kurucusu Fettah Tamince Kazakistan’ın simgesi haline gelen Astana akıllı stadyumunun kendilerinin gurur abidesi olduğunu belirterek “Bu stad hızla gelişen 11 yıllık başkente çok büyük bir değer katacaktır. Olumsuz hava koşullarında istendiğinde üzeri kapatılabilen, zemini alttan ısıtmalı bu stadyum konser gibi birçok konuda da hizmet verecek” dedi

TERİM, ŞÜKÜR, ŞAŞ VE COLLİNA KATILDI

Dev stadyumun açılış törenine Türkiye’den ve dünyadan pek çok ünlü sporcu e işadamı katıldı. Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim, Mili takımlar sorumlusu Levent Kızıl, Milli takım ve Galatasaray’ın eski kaptanı Hakan Şükür, Hasan Şaş, eski ünlü hakem Collina, Ukraynalı futbolcu Shevcehenko ve AC Milan takımında oynayan Gürcü futbolcu Kaladze da törende hazır bulundu. Nursultan Nazarbayev’in başlama vuruşuyla Kazakistan Genç Milli takımı ile Lokomotif Astana takımları bir açılış maçı yaptılar. Bu maçta Hakan Şükür, Hasan Şaş, Shevcehenko ve Kaladze de 20 dakika futbol oynadılar.

GALATASARAY BURADA OYNAYAMAYACAK

Seyirci izleme alanları, otopark sistemi ve yüksek standart suni çimle kaplanan zeminiyle FIFA ve UEFA kriterlerine uygun. Bu nedenle 16 Temmuz tarihinde Kazak takımı FC Tobol Kostanay ile Galatasaray’ın oynayacağı Avrupa Ligi eleme maçı bu stadyumda oynanması istenmişti. Ancak o tarihe kadar FİFA yetkililerinin stadyumu inceleyip ‘olur’ belgesini veremeyecekleri tahmin ediliyor.

KAZAKİSTAN’IN HER YERİNDE TÜRK İMZASI VAR

Şimdiden Astana şehrinin modern yüzünü yansıtan, simge yapılarından biri olan Astana stadyumunun dışında de ülkede çok sayıda Türk mimar, mühendis ve inşaatçısının imzasını taşıyan eser bulunmakta.

Astane stadyumun inşaat bölümünü gerçekleştiren Sembol grubu Kazakistan’ın başkentinde geçtiğimiz yıllar içinde 30 milyon dolar değerinde Rixos Almaty President Hotel’i, Cam Piramit (Kazakistan Barış ve Antlaşma Sarayı), 470 bin metrekare üzerine kurulu Astana Üniversitesi, Astana Kongre Merkezi hizmete açmıştı. Halen inşası süren 359 bin metrekare üzerine kurulu ve içinde lüks rezidansların yanı sıra butikler, gurme restoranlar, aquapark, mini golf, sinemalar, üzeri kapalı sahil şeridi ve havuz, açık alanlar, 5 yıldızlı otel, ofisler, açık ve kapalı otopark bulunan Han Çadırı da kısa süre içinde hizmete girecek.

Read more...

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP