29 Mayıs 2012 Salı

Aksa Çin’i jeneratör üssü yaptı


Kazancı Holding bünyesindeki Aksa Jeneratör, Çin’in doğusundaki Ciangsu eyaletinin Çangcou şehrinde dünyanın en büyük üretim kapasiteli jeneratör fabrikasının açılışını yaptı.

Aksa Jeneratör Yönetim Kurulu Başkanı Necati Baykal, Çin’de açılan yeni fabrikanın dünyadaki ana üretim merkezlerinden biri olacağını söyledi. Baykal, dünyanın en büyük ilk beş jeneratör üreticisinden biri olan Aksa’nın bu yılın sonunda ABD’de de bir fabrika açacağını kaydetti. 2007 yılından bu yana Çangcou’da jeneratör üretimi yapan Aksa’nın yeni fabrikası, yılda 24 bin parça üretim kapasitesiyle dünyanın en büyük jeneratör fabrikası oldu. 400 üretici firmanın bulunduğu 1.5 milyar dolarlık Çin jeneratör pazarında 2008 yılından bu yana senelik ortalama 110 milyon dolarlık ihracat yapan firmanın Çin’deki yeni fabrikası 100 bin metrekarelik alan üzerine kuruluyor. Aynı zamanda Çin’den en çok jeneratör ihracatı yapan Kazancı Holding bünyesindeki Aksa Jeneratör’ün yeni açtığı fabrikada 350 kişi çalışacak.

Enerji sektörü lokomotif oldu
Aksa Jeneratör Yönetim Kurulu Başkanı Necati Baykal, “Çin’de yeni açılan fabrikanın kendileri için dünyadaki ana üretim merkezlerinden biri olacağını” belirterek, “Çin ekonomisi, uzun yıllardır hızlı ve istikrarlı bir şekilde büyümekle kalmayıp, teknolojik gelişmeleri ile de dünyanın en önemli ülkesi haline geldi. Sözkonusu olumlu gelişmeler ile Çin’in gelecekte dünya ekonomisine yön vereceğine inanıyoruz” diye konuştu.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş ise konuşmasında, “Son 10 yıldaki hızlı gelişmeler ile Türkiye enerji sektörünün, Türkiye ekonomisinin gelişmesinde lokomotif işlevi görmeye başladığına” dikkati çekerek, “Çin’de bir Türk şirketi tarafından dünyanın en büyük jeneratör üretim kapasitesine sahip fabrikasının kurulmuş olması, ülkemiz ve enerji sektörümüzün ne kadar geliştiğinin çok somut bir göstergesi” ifadelerini kullandı.

Yeni ortaklıklar kuruluyor
Çangcou ziyaretinin ardından Pekin’e giderek Çinli girişimcilerle Türkiye’deki yatırım olanaklarına ilişkin temaslarda bulunacağını da söyleyen Köktaş, “Türk - Çin ortaklığında ülkemizde kurulacak dev bir kömür santrali yatırımı için imza atacaklarını” sözlerine ekledi.
Açılış törenine Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Murat Salim Esenli, Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli ve Çinli yetkililer katıldı. Açılışın ardından Aksa yöneticileri, davetli ve basın mensuplarına fabrikayı gezdirerek bilgi verdi.

Ürettiğinin yarısını ihraç ediyor
1968 yılında Ali Metin Kazancı’nın kurduğu elektrikli motor fabrikasıyla üretim yolculuğuna başlayan Aksa, 1984 yılında ilk jeneratörünü üretti ve kısa zamanda elektrik enerjisi temini için makine ve donanım üretimi konusunda uzmanlaşarak, dünyadaki sayılı jeneratör üreticilerinden biri oldu. 1994 yılında Aksa topluluğu, Kazancı Holding adı altında holdingleşti. Türkiye jeneratör pazarının lideri olan Aksa, Türkiye’nin en büyük 200 sanayi kuruluşu ve ihracatçı firması arasında yer alıyor.
Aksa Jeneratör, İstanbul ve Changzhou’da bulunan üretim tesislerinde 1 kVA ile 2500 kVA arası benzin, dizel ve doğalgaz yakıtlı jeneratörler, marin yardımcı jeneratörleri, aydınlatma kuleleri ve jeneratör donanımları üretiyor.

Üretiminin yüzde 50’den fazlasını ihraç eden Aksa Jeneratör, Asya, Avrupa ve Afrika’da bulunan 12 ofisiyle hizmet veriyor. Doğalgazlı jeneratörlerin dünyadaki ilk üreticilerinden olan Aksa Jeneratör’ün, senkron jeneratör projelerinde tartışmasız üstünlüğü bulunuyor. Aksa Jeneratör, Ar - Ge yatırımları ile daha düşük yakıt sarfiyatlı, daha düşük ses seviyeli ve çevre dostu jeneratörler üzerinde çalışıyor.

0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP