22 Mayıs 2012 Salı

Gayrimenkule 'Esas'lı giriş yaptı


Türkiye'de hızlı gelişme gösteren inşaata yeni bir sektör oyuncusu olarak Sabancı ailesinden Şevket Sabancı da katıldı.

Merhum Sakıp Sabancı'nın kardeşi Şevket Sabancı'nın, Sabancı Holding'den ayrılarak kurduğu Esas Holding, ofis ve alışveriş merkezleri (AVM) inşa etmek ve kiralamak üzere ticari gayrimenkule girdi. Esas Gayrimenkul, Türkiye'deki ilk işi olan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı yakınındaki ofis, AVM ve konuttan oluşan Aeropark projesi için basın toplantısı düzenledi. Esas Holding bünyesindeki Esas Gayrimenkul'ün Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Kamışlı ve Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Köseoğlu'nun açıklamasına göre, şirket geçen yıl İngiltere'de 223 milyon sterline 3 AVM, 1 alışveriş caddesi ve 9 ofis binası satın aldı. İngiltere'deki yatırım fonları F&C ve Partners ile birlikte bu alımları gerçekleştiren Esas Gayrimenkul'ün bu ortaklıktaki payı yüzde 34-35 civarında. İngiltere'de 223 milyon sterline alınan bu gayrimenkullerin yıllık kira getirisi 21 milyon sterlin. Şirketin hedefi 223 milyon sterlinlik ilk yatırım dışında 2017 yılına kadar 300 milyon Euro'luk daha yatırım yapmak.

Aynı zamanda torunu olan Kazım Köseoğlu'nun anlattığına göre Şevket Sabancı, kendisinin de çalıştığı İngiltere'deki F&C fonunun yöneticisi ile 5 kez yemekte buluştu. Köseoğlu'nun 'ikna edemezsin' ısrarına karşın Şevket Sabancı 5 yemek buluşması ve bazı sosyal ortamlarda bu fon yöneticisi ile bir araya gelerek ortaklığa ikna etti. Böylece fonlar ve ortakları Esas Gayrimenkul İngiltere'de kira geliri amaçlı ofis ve AVM alarak ticari gayrimenkul sektörüne yurtdışından giriş yaptı. Esas Gayrimenkul, Türkiye'de de 10 şehirde AVM ve ofis binası inşa edecek. Bu ofisler A sınıfı olacak. AVM'lerin ilki Kocaeli'de STFA ile birlikte inşa ediliyor. Kamışlı ve Köseoğlu, 'arsa fiyatlarını yükselteceği' gerekçesiyle AVM yapacakları Anadolu şehirlerini açıklamadı, ancak "Yeni projelerle sık sık bir araya geleceğiz." dedi. Şirketin birinci amacı ofis ve AVM'lerden kira geliri elde etmek. Erhan Kamışlı, "Özel sermaye fonu gibiyiz. Fon gibi 3-5 sene sonra çıkmak zorunda değiliz. Ancak değerini bulursa 5-7 sene sonra bunları satabiliriz." dedi.

İlk proje İstanbul Kurtköy'de, Sabiha Gökçen Havalimanı'na komşu Aeropark. Konutta yer almayıp sadece ofis ve AVM'de yer alacak olmasına rağmen bu projede 42 adet de konut bulunuyor. Konutların satış fiyatları ise 200 ile 600 bin lira. 70 milyon Euro yatırımla hayata geçecek Aeropark'ta 5 bin metrekare konut alanı, 15 bin metrekare kiralanabilir ofis alanı, 2 bin metrekare kiralanabilir ticari alan yer alacak. Binada otopark ve teknik bölüme ise 23 bin metrekare ayrıldı. Esas Holding bu yıl içinde kendi merkezini de Aeropark'a taşıyacak. Kiralama ve işletmeyi kendi yapmayı düşünmeyen şirket, Kurtköy'deki projesinde de satışı Proje Beyaz'a, kiralamayı ise Kuzeybatı şirketine bıraktı. Aeropark'ın mimarı ise Tabanlıoğlu Mimarlık Ofisi.

Esas Holding'in 6.500 çalışanı mevcut. Geçen yıl cirosunu yüzde 50 artıran holdingin gelirleri arasında en büyük pay yüzde 44 ile Pegasus Hava Yolları'na ait. İkinci büyük pay sinemalar ile eğlence sektörü iken perakende üçüncü ve gıda dördüncü sırada yer alıyor. Cirodaki en az pay ise yüzde 5 ile sağlık sektörü. Holdingin hedefi, yapacağı yatırımlarla gayrimenkulün payının yüzde 25 olması.

0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP