30 Mayıs 2012 Çarşamba

Bostanlı Barajı için düğmeye basıldı


İzmir Büyükşehir Belediyesi, yılda ortalama 3 milyon metreküp su elde edilmesi planlanan Bostanlı Barajı için yatırım kararı aldı. Örnekköy Mezarlığı’na yakın bir bölgede kurulacak baraj, olası sel taşkınlarını da önleyecek.

İzmir’i gelecekte ‘susuzluk tehlikesi’ ile karşı karşıya bırakmama konusunda kararlılığını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bostanlı Barajı için de yatırım kararı aldı. İZSU Genel Müdürlüğü, 1997 yılında yaptırılan planlama raporlarının güncellenmesi gerekliliği göz önüne alınarak “Revize Planlama ve Uygulama Projeleri Yapımı Mühendislik Hizmetleri İşi” için ihaleye çıktı. 1 milyon 420 bin liralık yatırımla öncelikle Revize Planlama Raporu oluşturulacak, DSİ tarafından raporun onaylanmasının ardından da raporda ortaya konan veriler ve bilgilerden faydalanılarak uygulama projesi hazırlanacak. Uygulama projeleri firma tarafından 480 günde İZSU’ya teslim edilecek. Tüm bu çalışmalar tamamlandığında İZSU, barajın yapımı için ihaleye çıkacak.

Bostanlı Barajı Revize Planlama Raporu kapsamında; baraj havzasının ve derenin hidrolojisi (derenin aldığı su miktarı, debisi) incelenecek. Barajın yüksekliği buna göre hesaplanarak değişip değişmeyeceği belirlenecek. Malzeme ocakları (kaya ocağı, kil ocağı, çakıl, kum vs. barajın yapımında kullanılacak malzemeler) güncelleştirilecek. Gerekirse yeni malzeme ocakları için uygun yerler bulunacak. Bu malzeme ocakları ve barajın tüm tesisleriyle ilgili kamulaştırma çalışmaları planlama düzeyinde yeniden yapılacak. Malzeme ocaklarının ve derenin hidrolojisinin sonucuna göre barajın tipinin değişip değişmeyeceği, özellikleri ve yüksekliğinin ne olması gerektiği ortaya çıkacak.

Barajdan yılda ortalama 3 milyon metreküp su edilecek ve Karşıyaka’nın içme suyu ihtiyacının karşılanmasına destek sağlayacak. Bostanlı Barajı, Karşıyaka ilçesinde Örnekköy Mezarlığı’nın 1.2 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Bostanlı Deresi üzerinde inşa edilecek.


0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP