18 Mayıs 2012 Cuma

Ticari Yapılar Seçkisi, son 10 yılın iş yaşamını belgeliyor


VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi’nin 'Ticari Yapılar' temalı ilk kitabı, son 10 yılda değişen iş ve ticaret yaşamının resmini çekiyor.

VitrA ve Türk Serbest Mimarlar Derneği (TSMD) işbirliğinde hayata geçirilen VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi projesi kapsamında, ülkemizdeki çağdaş mimari yaklaşımların tipolojiler üzerinden aktarılmasını amaçlayan kitaplardan ilki yayımlandı. Ticari Yapılar adını taşıyan kitapta, Türkiye’de 2000 yılından sonra inşa edilen ticari yapıların farklı karakteristiklerini örnekleyen 50 seçkiye yer veriliyor. Yabancı mimarların Türkiye’deki uygulamaları ile Türk mimarların yurtdışındaki çalışmalarını da kapsayan kitap, ticari yapıları; alışveriş merkezleri, karma yapılar, ofis yapıları ve ticari sergileme alanları olarak 4 kategoride ele alıyor.

Kitapta; Banu Binat, Deniz Güner ve Saitali Köknar’dan oluşan Seçici Kurul’un belirlediği yapılar, Zekiye Nazlı’nın tasarımıyla sunuluyor. Banu Binat ve Neslihan Şık’ın editörlüğünde hazırlanan kitapta, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdi Güzer’in, ticari yapıların geçirdiği değişime dair değerlendirmesi yer alıyor. 2000 sonrası çağdaş mimarlığın değişimini, kendi üretimleri üzerinden ele alan mimar Murat Tabanlıoğlu’nun yazısını, her bina için kendi mimarının yorumu zenginleştiriyor. Kitapta ayrıca; Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Güner’in, her binayı bulunduğu çevre bağlamında konum, tasarım, strüktür ve getirdiği yenilikler açısından ele alan değerlendirmesi de bulunuyor.

Uluslararası mimarlık literatürüne önemli bir kaynak kazandırmaktan mutlu olduklarını belirten editör Banu Binat, “Dizinin ilk kitabında ticari yapılara öncelik verilmesi, elbette tesadüf değil. Alışveriş merkezleri ve ofis yapıları, son 10 yılda nitelik ve nicelik açısından büyük bir değişim yaşadı. Bu dönemdeki ekonomik ve sosyal değişim, çalışma hayatının yükselen temposu, üretme ve arz etme tekniklerindeki gelişimin izleri, ticari mekanların mimarisi üzerinden rahatlıkla okunabiliyor. Bu sebeple, dizinin ilk kitabında ticari yapılar aracılığıyla okunabilecek bir ‘değişen iş ve ticaret hayatı’ pratiği hayata geçiriliyor” diyor.

Binaların kitaba sığmayan bilgilerine, harita üzerindeki yerine ve pek çok görsele, kitapta yer alan QR kodları aracılığıyla VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi web sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.

Türkçe ve İngilizce hazırlanan basılı versiyonu ise YEM Kitabevi'nde satışa sunuluyor.

0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP