30 Temmuz 2011 Cumartesi

Bahçelerdeki Seralar

Büyük bahçelerde sarmaşık ve ağaçlarla yapı arasında görsel bir denge kurma yolları aranmalıdır. Ancak ağaçların seranın ışığını engellememesi gerekir. Uyumsuz bir görüntüye yol açmaması bakımından küçük bir bahçedeki yerleşim çok daha fazla dikkat gerektirir. Kapalı alanlarda bitki yetiştirmenin keyfi ve bahçecilik dünyasının zevkleri, bu alana harcanan zaman ve emek miktarını kolayca telafi edecek kadar çoktur.

# Serayı bir binanın yanında veya iki bina arasına kurmak oluşacak rüzgar tünelinin yapıya vereceği zarar açısından önerilmez. Duvar dipleri de soğuk olacağı için bu tarz yerler sera için uygun değildir. Etrafı çokça açık bir alana yerleştirilen sera ise yazları çokca güneşe maruz kalır ve bitkilere zarar verebilir.
# Seraların önünde bırakılacak bir alan iç alana eşya taşırken el arabasının konması ve rahatlıkla eşya taşınması açısından çok önemlidir, sera yapılmaya karar verildiğinde bu alan düşünülmelidir. Bir diğer önemli konu da elektrik ve su tesisatlarının güvenli olmasıdır.
# Seralarda ışık camdan içerdeki her şeyi ısıtarak kısa dalgalar halinde geçer. Daha sonra çarpıp kırılarak uzun dalgalara dönüşür, dışarıya çıkmayarak seranın içini ısıtır.
# Sera malzemesi seçilirken estetik anlayıştan çok işlevselliği düşünülmelidir. Alüminyum en çok tercih edilen malzemedir, özenle bakım gerektirmez ve ahşaba göre ısı kaybı olsa da kayda değer değildir.
# Bir diğer seçilen malzeme de; galvaniz çelik konstrüksiyondur, hafif ve kurulmasının kolaylığı nedeniyle tercih edilir. Diğer malzemelere oranla belli aralıklarla boyanması-bakımı gerekir. Bunun dışında kişinin zevkleri doğrultusunda ahşap da tercih edilen bir malzemedir. Ahşap malzeme seçilecekse sert ağaçlardan olması gerekir. Alüminyum ve çelik çerçeveler dardır ve daha geniş cam kullanılmasına uygundur, bu da içeriye daha çok ışık girmesi demektir.
# Soğuk bir iklimde sıcak bir sera atmosferi amaçlanıyorsa izolasyon masrafı çok olacaktır. Arzulanan ısı değişimi makul oranlardaysa mevsimsel, kısa süreli izolasyon, sorunu çözebilir.
# En etkili ancak masraflı olan yöntemlerden biri de çift cam uygulamasıdır. Yere kadar cam kaplı seralarda kışın camın yere yakın bölümlerini polysitrin panellerle kaplamak ısı kaybını azaltır.
# Seralarda bir diğer dikkat edilmesi gereken havalandırmadır. Havalandırma pencerelerinin kapladığı alan, seranın kapladığı alanın en az altıda biri olmalıdır.
# Seraların ısınması ise dört çeşittir; soğuk, serin, ılık ve sıcak. Fanlı elektrikli ısıtıcılar herhangibir hastalığın yayılma olasılığını azaltacak iyi bir hava dolaşımı sağlamasından dolayı tercih edilir. Isı ayarlamaları sera için çok önemlidir ve soğuk bölgelerde seraya, ani ısı düşüşlerini bildirecek bir soğuk alarmı yerleştirmek yerinde olacaktır.
# Eğer alan uygunsa seraların yakınına veya içine mütevazi bir oturma grubu konabilir. Böylelikle emek vererek büyüttüğünüz ve büyümelerini yakından takip ettiğiniz bitkilerinizi izleyerek, dostlarınızla sohbet etme ve serada çalışırken kısa molalar vermeniz daha keyifli bir hale dönüşecektir.

0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP