Parke Döşemelerle İlgili Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar
Parke Döşeyeceğiniz Ahşap Zeminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar:
1. Şap sık dökülmüş olmalıdır. Çekiçle şapın üzerine vurulduğunda
iz yapmamalı veya çivi ile kazımaya çalışıldığında derin izler ve toz oluşmamalıdır.
2. Şap kuru ve dinlendirilmiş olmalıdır. Çimento bazlı şap en az 30 gün dinlendirilmelidir. Şap içindeki nem oranı GANN tipi higrometre ile ölçüldüğünde azami % 30 olmalıdır. Nem oranı bu değere düşmeden kesinlikle parke uygulanmamalıdır.
3. Büyük çatlaklar olmamalıdır. Bu durumda sentetik reçinli katkı maddesi eklenmiş harç ile doldurulmalıdır.
4. Şap üzerinde seviye farkı olmamalıdır. Parke döşenecek zemin yeterince düz dalgasız ve kendi içinde aşırı seviye farklılıkları göstermelidir.
5. Şap pürüzlü olmamalıdır. Parke döşenecek şapın aşırı derecede pürüzlü olması yapıştırıcı israfına neden olacağı gibi buna bağlı olarak yapışkanın kuruma sürecini de uzatacaktır.
6. Şap temiz olmalıdır. Şap üzerinde herhangi bir neden ile kalmış olan alçı çimento yığınları çelik bir spatula yardımı ile kazınarak temizlenmeli, yapıştırma işlemi başlamadan önce zemin nemli bir bez ile silinmeli veya elektrikli süpürge ile tozdan arındırılmalıdır.
PARKE DÖŞENECEK ORTAMDA OLMASI GEREKENLER
- Tüm su tesisatı gözden geçirilmeli herhangi bir nedenden dolayı meydana gelen su sızıntıları giderilmelidir. Ahşabın en büyük düşmanı nem ve doğrudan su temasıdır!
- Seçilen zemin seviyesi her noktada aynı olmalıdır.
- Parke döşenecek ortamın ısısı 15 C 'den aşağı olmamalıdır.
- Boya son katı dışında herhangi bir tamirat işleminin kalmaması sağlanmalıdır.
- Parke döşenecek olan mekanın tüm doğramaları ve pencere camları takılmış olmalıdır.
- Masif parkelerin ortam rutubetine gelmesi için döşenecek mekana döşeme işlemi başlamadan en az 10 gün önce koyulmalı ve eğer naylon ambalaj içerisinde ise ambalaj bir kaç yerinden yırtılmalıdır.
- Parke döşeme işlemi bittikten sonra en az 10 günlük bir süre geçmeden sistre cila işlemi yaptırılmamalıdır. Ahşap yaşayan bir malzemedir ve uygulandığı ortamın nemine ve ısısına göre azda olsa hareketlenmeler gösterebilir. Eğer cila işlemi hemen yapılırsa parkenin gözenekleri kapanacağından ağaç ortam nemine çok daha uzun bir sürede uyum sağlayacak parke yüzeyinde kaşık denen olay meydana gelecektir.
- Cila işleminden önce beklenirken parke üzerine naylon serilmemeli sadece hava geçirgen karton kumaş gibi nefes alabileceği malzemeler sarılmalı.
PARKENİN ŞİŞMESİ VEYA ZEMİNDEN AYRILMASI
Sebebleri:
- Parkenin çok kurutulmuş olması
- Kullanılan tutkalın cok bekletilmiş olması
- Zeminin zayıf ve kalitesiz olması
- Zeminin yeterince temiz olmaması
- Zeminin aşırı nemli olması
- Eğer şişme döşendikten sonra ilk on saat içinde olmuş ise bunun tek nedeni parkenin aşırı nem emmiş olmasıdır. Döşenecek olan parkenin nem oranı %8-12 arasında olmalıdır. Bilindiği gibi parke tutkalları genelde su bazlıdır. Tutkal sarfiyatı m2 de 1 Kg.yi geçmemelidir. Aksi takdirde bu parkenin altına su dökmek ile eş değerdir. Tutkal bile dolgu maddesi olarak kullanılmamalıdır. Parkenin zeminden ayrılması veya şişmesi cila işleminden hemen sonra meydana gelmiş ise bunun nedeni şapın sağlam,temiz olmaması ve tutkalın gereğinden fazla bekletilmiş olmasıdır. Bekletilen tutkal yüzeysel olarak sertleşmeye başlar ve üzerinde yapışma işlemini engelleyen kuru bir tabaka oluşur. Cila işlemi parkenin üzerinde önemli bir gerilime neden olacaktır. Dolayısı ile kötü bir zemine ve/veya bekletilmiş bir tutkalla uygulanan parke zemine gerektiği gibi yapışmayacak ve cila işleminin neden olduğu aşırı gerilim nedeni ile zeminden ayrılabilecektir.
0 yorum:
Yorum Gönder