Duvarlarınız 1 Günde Baştan Yaratın
Kışa girmeden evlerini güzelleştirme çabasındaki tüketiciler için ekim hareketli geçiyor. Evi boyamak bir seçenek ama alternatifleri de var.
Mesela duvar kağıdı. Edindiğimiz tecrübe bu işlerin eskisinden daha kolay olduğunu gösteriyor. İşin erbabı olmasanız da evinizin duvar kağıdını kendiniz kaplayabilirsiniz. Fiyatları 4-5 YTL den bin YTL ye kadar değişen alternatiflerle evinize çok farklı bir hava katabilirsiniz. Eğer ben bu işi yapabilirim diyorsanız yapmanız gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:
Ölçme ve duvarın uygunluğu: İlk adım kağıt uygulanacak duvarın ölçülmesi. Kaplanacak duvarın büyüklüğünden daha fazla kağıt satın almanız gerekiyor. Zira özellikle desenli ve yan yana gelecek her bir parçada fire kaçınılmaz. Bu nedenle her bir top kağıdın (Bazıları değişse de 53 santim en, 10 metre uzunluk olarak ölçülüyor ki; bu da bir top 5 metrekarelik kağıt anlamına geliyor) yarım metresini fire olarak düşünmek uygun.
Duvarın kağıt için uygunluğu ise bir başka önemli faktör. Pürüzsüz bir zemin ile saten alçı yapılmış ve üzerine plastik boya sürülmüş bir duvar olması gerekiyor. Aksi takdirde duvar yapıştırıcıyı emiyor ve kağıdın duvara tutunması olanaksız hale geliyor.
Seçim: Duvar kağıdında seçenek artık çok fazla. Klasikten moderne, boyanabilirden kumaş desenliye kadar oldukça geniş bir ürün yelpazesi sizi bekliyor. Semtinde bu tür duvar kağıtları bulamayanlar seçenek ise Unkapanı. Burada hayran kalacağınız duvar kağıtları her türlü keseye hitap ediyor. Fiyatlar bir top kağıtta 4-5 YTL den başlıyor 400-500 Euro ya yani bin YTL ye kadar çıkıyor.
Yapıştırıcının hazırlanması ve kesim: Kağıt dışında en önemli unsur yapıştırıcı. Nalburlardaki duvar kağıdı tutkalı paket olarak toz halinde satılıyor. 20-25 litrelik suya poşetin tamamı dökülerek ve karıştırılarak elde edilen çözeltiye 4-5 çorba kaşığı kadar beyaz tutkal (marangoz tutkalı) konuluyor. Bu, duvara daha sıkı tutunmasını sağlıyor.
Diğer önemli hazırlık ise kağıdın kesilmesi. Bunun için bir bıçak kullanabilirsiniz. Ancak desenlerin yan yana geleceği unutulmamalı. Bu nedenle her bir kağıtta desenlerin yan yana gelmesini hesaba katmalısınız. Bir de duvarların yüksekliğinden en az 5-10 santim daha fazla kesmelisiniz. Bu firenin artmasına neden olacak gibi görünebilir ancak kısa kalması durumunda bu parçaya yama yapmak zorunda kalacağınızı da unutmayın.
Uygulama: En dikkat edilmesi gereken unsur yapıştırma. Çok sulu olması sizi şaşırtmasın. Başta çok akıcı görünmesine karşın 1 gün içine kemikleşmeye başlıyor. Nalbur ya da yapı marketlerde bulabileceğiniz uzun ve sert tüylü fırçayla yapıştırıcıyı kağıdın her yerine sürmeniz şart. Ancak çok kalın tabaka kağıdın kabarmasına neden olur. Ölçünüz kağıdın üzerinden yapıştırıcının akmaması olabilir.
Kağıdın yapışır yapışmaz kurumaması bir başka avantaj. Bu sayede kağıdı istediğiniz gibi sağa sola, ileri geri oynatabilirsiniz. Ardından duvar kağıdı paletiyle (sert olanı makbul) kağıdın orta yerlerinde kalan kabarcıklar alınıyor.
Yapıştırma işlemini yaptıktan sonra üst ve altta kalan fazlalıkları ise maket bıçağı ile kesin. Bir nemli bezle de eğer varsa yapıştırıcının taşan bölümlerini silebilirsiniz. Bir gün içinde istediğiniz duvar kağıdının artık rulolarda değil duvarlarınızı süslüyor olduğunu göreceksiniz
0 yorum:
Yorum Gönder