1 Kasım 2011 Salı

Çim Alanlarında Bakım İşlemleri

Sulama
Yeşil alanların bakım işlerimde en çok önem taşıyan ve özveri gerektiren uygulamalardan birisidir. Sulama yapılırken, sulama zamanı, sulama sıklığı, verilecek su miktarı, sulama suyu kaynakları, su kalitesi ve sulama yöntemlerine dikkat edilmelidir. Kumlu topraklar ile killi toprakların sulama sıklığı aynı değildir. Kumlu topraklarda su kaybı hızlı olmaktadır.

Yaz döneminde sulama suyunun 15-20 cm derinliğe kadar inmesi sağlanmalıdır. Daha sonraki sulamayı belirlemek için topraktaki nem miktarına bakılarak karar verebiliriz. (10 cm3 e kadar kök bölgesinde nem var ise sulama gerekmez) Özelikle sulama suyu kalitesi, kaliteli çim alanı oluşturmak için önemlidir. Çim bitkileri kireçli ve tuzlu sudan hoşlanmaz. Sulama yaparken fazla su verilmesi bazı sakıncalı durumlar oluşturmaktadır.

Öyle ki oluşan su göllenmesi ve toprağın çok ıslak olmasından dolayı:
Topraktaki oksijen miktarı düşmekte
Hastalıklar ve zararlılar artmakta,
Kök gelişimi yavaşlamakta,
Toprak sıkışmaya uygun hale gelmekte,
Bitki gelişiminde ve canlılığında gerileme olmaktadır.
Kışın sulamalar tamamen bölgenin ekolojik şartlarına bağlı olarak yapılır.

Biçim
Yeşil alanlarda biçim işlemleri, gerek estetik açıdan ve gerekse açık alan sporları, çevre güzelleştirme çalışmaları açısından düz ve uniform bir düzey sağlamaktadır. Yeni tesis edilen alanlarda ilk biçim çimlerin boyu 8-10 cm.ye ulaştığında 5-6 cm. den yapılamalıdır.

Yaz döneminde biçim işlemlerinin 17.00’dan sonra yapılması çimlerin daha az zarar görmesi açısından önemlidir.Arzu edilen çim yüksekliğine bir anda derin biçim yaparak ulaşmak yerine, 1-2 gün zaman bırakarak kademeli biçim yapmak bitkinin stresini ve sıcaklıktan transparasyon (terleme) ile su kaybını minimuma indirir.

0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP