Ses Ve Isı Yalıtımı-Mantolama
Betonarme malzeme içerisinde bulunan ısı köprüleri, ısı enerjisinin dışarı atılmasına sebep olur. Isı yalıtımı, evlerimizin çatı, döşeme ve dışa bakan tüm duvarlarına ısı geçirmeyen, yani ısı köprüsü oluşturmayan malzeme uygulanmasıyla yapılır. Aynı şekilde pencerelerde de özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılmalıdır. Isı yalıtımı, binaların içerisinden veya dışından uygulanabilir. Isı yalıtımda önemli bir unsur da tesisatların yalıtılmasıdır.
MANTOLAMA UYGULAMALARININ MALZEME VE TEKNİK DETAYLARI
Mantolama uygulamasının ilk aşaması, uygulama yapılacak yüzeyin temizlenmesi, varsa eski boya
kalıntılarının çıkartılmasıdır. Bina yüzeyine, bina toprak seviyesinden itibaren belirli bir yükseklik kotu verilip, alüminyum subasman profili çakılır…
Bu alüminyum başlangıç profilinin ölçüsü, tercih edilen yalıtım malzemesinin kalınlığına ve uygulanacak sistemde kullanılan harcın kalınlığı göz önünde bulundurularak seçilir. Profiller duvara özel dübellerle çakılıp tespit edilir.
Isı yalıtım levhaları duvara iki şekilde tutturulabilir. İlk yöntemde levhaların
arka yüzlerine dişli mala ile özel yapıştırıcı harç sürülür. Noktasal yapıştırma metodu olan ikinci yöntemde ise levha kenarlarını çerçeve şeklinde ve ortasına üç adet yapıştırıcı sürerek montaj yapılır. Levhalar her iki yöntemde de, duvar kodu, köşe ve kenarlar dikkate alınarak şaşırtma metodu ile yerleştirilir.
Levhalar yapıştırıcı harçlardan sonra bir de dübel ile duvara sabitlenir. Dübeller harç tamamen kuruduktan
sonra çakılmalıdır. Mantolama yapılacak yüzey tuğla, ytong vs. ise, metrekareye on iki adet gelecek şekilde 10 cmlik plastik pvc dübel kullanılır. Yüzey gaz beton ise kullanılacak dübel pvc başlı çelik dübel olmalı ve gene metrekareye on iki adet çakılmalıdır. Köşelerde düzgün ve sağlam bir yüzey elde etmek için alüminyum köşe profilleri kullanılır. Pencere, kapı kenarları elyaf destekli fileli köşebentlerle çevrilir. Köşe profillerinden başlayarak bütün yüzeye donatı sıvası sürülür ve dişli mala ile trifillenerek üzerine (sıva hala yaş iken) elyaf destekli donatı filesi serilir. Filelerin birbirlerinin üzerine 10′ar cm geçmesiyle oluşabilecek çatlaların önüne geçilmiş olunur. Döşenen file üzerine tekrar sıva çekilerek kalın dişli traklarla sıkıştırma işlemi yapılır. Bu sıva kuruduktan sonra tekrar bir izolasyon sıvasıyla bütün yüzeyler sıvanır. Böylece mantolama uygulaması dışında sert ve dekoratif bir yüzey oluşmuş olur. Sıva işleri bitildikten sonra, uygulama yüzeyi gözden geçirilerek dış cephe macunları ile pürüzler giderilir ve yüzey boya işlemine geçmeye hazırdır. Son aşama olarak yüzey tercihen silikonlu dış cephe boyaları veya yine silikon esaslı veya akrilik dış cephe desenli kumlu boya uygulamaları vs. ile iki kat şeklinde uygulanır.
0 yorum:
Yorum Gönder