31 Mayıs 2011 Salı

Çocuk Odaları için Aydınlatma Fikirleri

Çocuk odalarında kullanılan lambalarda beyaz yerine sarı ışık kullanımı uzmanlarca önerilen bir seçim oluştururken spot ışıklar tercih edilen uygulamalar arasında değildir.

Merkezi noktada yer alan bir tavan aydınlatması genel olarak odanın ışığını sağlayabilme açısından yeterli olsa da bunun dışında yatak başında bir aplik ve çalışma masasında kullanılabilecek bir çalışma lambası ileri ki yaşlarda odanın genel aydınlığı için uygun bir seçim oluşturacaktır.

İpuçları
Çocuğunuzun odasındaki aktiviteleri göz önünde bulundurarak istediğiniz atmosferi ve ışık düzeyini belirleyin.
Bebeğinizin odasında emzirme, alt değiştirme, uyuma ve oynama, çocuk odasında ise çalışma, uyuma, giyinme ve oynama alanları için farklı ışık gereksinimlerini karşılayan bir aydınlatma planı yapın.
Odanın bir genel aydınlatması olabilir ancak çalışma masasında bir masa lambası, emzirme koltuğu yanında bir ayaklı lamba ya da alt değiştirme masasının üstünde bir aplik mekân için uygun birer çözüm oluşturur.

Doğru aydınlatma için
Genel aydınlatma çözümlerini göz önünde bulundurun: Çok parlak olmayan konforlu bir ışık düzeyi mekan içerisinde kullanılacak en ideal aydınlatma yöntemidir. Geniş odalarda çoğunlukla tavan armatürleri tercih edilmelidir.

Daha küçük odalarda ise aplikler de aynı görevi görür. Çocuk odalarında özellikle çocuğun gözünü yormayacak aydınlatmalar tercih edilmelidir ki bu anlamda oda dekorasyonunu yeniliyorsanız ışık kaynağını alçıpan tavanın arkasına saklamayı da düşünerek gizli bir aydınlatma sistemi kurgulayabilirsiniz.

İşlevsel çözümler için görev aydınlatmalarını tercih edin: Çalışma masası, alt değiştirme ünitesi ve hobi alanı gibi spesifik alanlarda dana güçlü bir ışık kaynağına ihtiyaç duyulur. Masa lambaları, lambaderler, spot ya da sarkan armatürler bu ihtiyacı kolayca karşılayabilir.

Çalışma masalarında kullanılan aydınlatmalar önemli bir kullanıma sahiptir. Özellikle bu alanda kullanılan ışık kaynağı göz yormayan cinsten olmalı ve el gölgesi çalışma alanına düşmeyecek şekilde yerleştirilmelidir.

Akrobat lambalar ise kullanım esnekliği açısından bu iş için idealdir. Alt değiştirme ünitesinde de yine ışık arkadan gelirse çalışma alanına gölge düşecektir. Bu nedenle geniş bir masada masa lambası kullanımı bebek hareketlendiğinde tehlikeli olabileceği için bu tip bir durumda aplik türü tercih edilmelidir.

Vurgulayıcı ve dekoratif aydınlatmalar ile genel dekorasyonu tamamlayın: Odadaki dramatik atmosferi oluşturmak ve konsepti vurgulayan aydınlatmayı sağlamak için uygun olan bu tip ürünler görsel zenginliği arttırmak içn idealdir.

Oda konsepttinize ve çocuğunuzun kişiliğine uygun armatürler seçerken kız çocuklar için renkli tüylü, erkekler için ise araba yada basketbol konseptil aydınlatmalar tercih edilebilir.

Renkli tasarımlar tercih edin: Çocuğunuzun odasının renginin aydınlatma ile doğrudan ilişkisi vardır. Koyu renk duvarlar ışığı absorbe ederken, açık renkli bir oda ışığı cömertçe yansıtacaktır.

Ayrıca yaratmak istediğiniz etki için odanın ve ışığın renk seçimi de önemli bir etkendir. Ayrıca renk aydınlatma ve mekan ilişkisi farklı renk özellikli ışık kaynaklarıyla sıcak ve huzurlu bir atmosfer yaratılabileceği gibi uyarıcı ve çalışmaya teşvik edici etkiler de oluşturabilir.

Güvenlik konusuna önem verin: Aydınlatma kordonlarının kesinlikle çocukların ulaşamayacakları, ısırıp ya da dolanamayacakları şekilde gizlenmesi gerekir.

Bebekler ışığa bakmayı severler, o nedenle bebek odasında kullanılacak ışığın gücü daha az olmalıdır. Lambaderler ise kolayca devrilebileceği için daha büyük çocuk odalarında düşünülmelidir.

Gece ışığı kullanın: Bazı çocuklar karanlıkta uyumak istemedikleri için haif bir ışık onlara güven verir. Led gece ışığı çok düşük voltajlı olduğu için güvenli bir çözüm oluşturur.

Sürekli bir ışık açık bırakmak isteyenler için ise enerji tasarruflu ampüllerin yanı sıra ikisi bir arada led ışık etkili ampuller ile de sadece 1 watt harcanarak koridorda sürekli ve güvenli bir aydınlatma

0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP