Perde Deyip Geçmeyin!
Eskiden sadece mahremiyeti korumak amacıyla kullanılsa da, günümüzde evlerimizin dekorasyonunu tamamlayan, odalarımıza bütünlük katan ve görselliği zenginleştiren önemli bir unsur olarak karşımıza çıkıyor perdeler.
Yaşadığımız alanları nasıl döşersek döşeyelim perdesiz bir oda ya da salon her zaman için o mekanın boş olduğu hissini uyandırır. Oysaki pencereleri giydirilmiş bir ev daha sıcak ve renklidir.
Perde asmak kolay sanmayın!
Gelişen teknolojiyle beraber perde asma yöntemleri de teknik ve stil açısından farklılık gösteriyor. Eskiden olduğu gibi sadece ray üzerine takılmıyor perdeler; kimi zaman bir boru üzerinden sarkıtıyor, kimi zaman da katlanarak asılıyor. Ancak ister katlamalı olsun ister raylı, önemli olan seçeceğiniz perdenin pencerenize ve evinize uygun olması. İşte size perdenizi nasıl asabileceğinizle ilgili on farklı yöntem.
Japon perde ya da panel perde sistemi: Minimal çizgilerin hakim olduğu bir dekorasyonda en uygun sistem Japon perde sistemi. İp mekanizması sayesinde perdeleri hareket ettirebildiğiniz gibi motorlu da yaptırabilirsiniz. Bu tip perdeleri koltukların rengiyle uyumlu tül gruplarından veya kalın gölgelik kumaşlardan da yaptırmak mümkün.
İp perdeler: Tarzınız modern, pratik ve aynı zamanda şık olmaksa ip perdeler sizin için iyi bir seçenek. Farklı askı boruları ve aksesuarlarla zenginleştirilebilen bu stil, klasik çizginin dışına çıkmak isteyenler için ideal.
Farklı kombinasyonlar: Tekdüzelikten kurtulmak için katlamalı ve raylı perde seçeneklerini bir arada kullanabilirsiniz. Katlamalı perde kumaşlarınızı tül gruplarından, raylı sistemi ise güneşliklerden seçebilirsiniz. Katlamalı perdeniz transparan tülden yapılmış ise askı boru için şeffaf jaluzi çubuğu kullanabilir ya da borunuzu tül ile aynı renge boyayabilirsiniz. Ayrıca gündüz katlamalı tülünüz iyi bir gölgeleyici, gece ise kenar perdeleriniz örtücü olacağından size mükemmel bir işlevsellik sunacaktır.
Duble perde uygulaması: Klasik ve zarif çizgilere sahip mekanlar için önerilen bu sistemde özellikle kalın gölgelikler dekoratif bir işlev kazanıyor. Duble perdelerin en önemli avantajı, her iki yüzünün de rahatca kullanılabiliyor olması. Klasik evlerde değişiklik arayanlar için iyi bir seçenek.
Korniş perde: Günümüze kadar gelen ve en bilindik perde asma sistemi. Dikişli ya da serbest pililer yapılarak rayın üzerine asılan tül ve gölgelik sisteminde ray mekanizmasını gizlemek için veya kartonpiyer perdelik içine asabilirsiniz. Gölgeliklerinizi farklı iki yanda toplayarak evinize zenginlik katabilirsiniz.
Stor perde: Yalın ve fonksiyonel yaşam alanları için iyi bir alternatif olan stor perdelerin yaylı ve zincirli olmak üzere iki farklı mekanizma seçeneği bulunuyor. Çalışma odaları için yaylı sistem daha elverişli iken, salon ya da yatak odaları için zincirli olanı tercih edebilirsiniz. Bu sayede stor perdenizi istediğiniz yükseklikte sabitleyebilirsiniz.
Ahşap panel perde: Perdelerinizi pencerelerle sınırlamak istemiyorsanız geniş duvarlarınızda yere kadar uzanan ahşap panel perdeler kullanarak diğer kumaş perdeleriniz ile birlikte daha işlevsel ve dekoratif mekanlara sahip olabilirsiniz. Ahşap panel perde sisteminde perde bantları için jüt, bambu ve ahşap örgülü naturel malzemeler tercih edebilirsiniz.
Rustik perdeler: Tavan ya da duvarınıza herhangi bir mekanizmayı uygulamak istemiyorsanız rustik tarz perdeler sizin için ideal bir çözüm olabilir. Farklı malzeme seçenekleri bulunan askı boruları üzerine halkalar, metal mandallar ya da kurdele yardımı ile asacağınız perdenizi dilediğiniz zaman kolayca değiştirebilirsiniz. Özellikle yazlık evlerde tercih edilecek bir çözüm.
Rulo katlamalı perde: Katlamalı perde seçenekleri arasında yer alan bu sistemde, perdeyi uzun kordonları sayesinde yukarı doğru rulo yaparak rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Dikey perde: Küçük ve fazla ışık almayan bir eviniz varsa bu tarz bir çözüm sizin için en uygunu olabilir. Kolay kumanda sistemi sayesinde evlerde ferah mekanlar yaratmayı mümkün kılan bu sistem, özellikle yüksek tavanlı yerlerde daha sık kullanılabilir. PVC veya kumaş olarak farklı renk ve desenler sayesinde zevkli mekanlar oluşturabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder