Granit: Estetiğin En Yeni Yüzü 2011
Granit yer kürenin milyonlarca yıl süren jeolojik oluşum dönemlerinde kuvars, feldispat ve mika gibi çeşitli minerallerin birleşmesiyle oluşmuş doğal bir yapı malzemesidir. Değişik minerallerin kompozisyonunun meydana getirdiği doku yapısı ve zengin renk skalasının oluşturduğu estetik görünümü ve sağlamlığı, granitin tarih boyunca aranılan en sert yapı malzemesi olmasına neden olmuştur. Doğadaki en sert minerallerden bin olan kuars ve türevlerini uygun olarak içlerinde bulundurması sebebiyle aşınma ve çizilmeye karşı çok sert bir yapt kazanan granit, aynı zamanda değişik minerallerin oluşturduğu bir renk harmonisine sahip dokusu ile dekoratif, uzun ömürlü ve sağlam bir yapı malzemesi oiarak kullanıma uygun bir malzemedir.
Eski çağlarda üretimi ve işlenmesi çok zor şartlarda gerçekleştirilen granit, günümüzde gelişmiş metodlarla üretilmekte ve ilen teknoloji ile işlenerek mimari projelerde belirtilen boyut ve formlarda yapı sektörünün gereksinimlerini karşılamaktadır. Böylelikle mimarlar, iç mimarlar ve dekoratörler yapıların zemin döşemelerinde granitin geniş doku ve renk skalasından yararlanarak istenilen boyutlarda doğal, sağlam ve estetik bir yapı malzemesi kullanabilme olanağına kavuşmaktadırlar.
Modern mimaride yapıları dış etkenlerden koruyan granit, yapı içi iklimi muhafaza etmesi, periyodik bakımlara ihtiyaç duymaması ve yıllarca ilk günkü görüntüsünü sürdürmesi özellikleriyle kullanım alanı gittikçe artan malzemeler arasında ön sıralarda gelmekte. İri damarlı bir kaya olan granit, çok sert olması nedeniyle mutfaklar için en ideal malzemedir.
Doğal ve hijyenik bir malzeme olan granit estetik görünümü ile de tercih edilen bir yapıya sahiptir. Ultraviyole ışık etkilerine karşı dayanıklı olan ve renk kaybetmeyen granit, uzun yıllar doku ve rengini koruma özelliğine sahiptir. Isıdan etkilenmeyen ve yangına karşı dayanıklılığı çok güçlü olan ürün, özel bir periyodik bakım gerektirmez. Doğal granit renk ve doku zenginliği, estetik görünümü, dayanıklılığı, uzun ömürlü yapısı ve periyodik bakım gerektirmeyişi ile her geçen gün daha fazla aranan ve tercih edilen bir yapı malzemesi olma özelliğine sahiptir.
Doğal granit ince bir kaplama malzemesi olmayışının yanı sıra masif bir malzeme olup uygulanacağı yer ve projedeki kalınlığa uygun olarak kesilebilmekte ve proje bazında ölçülenin Temizliği özel bir malzeme gerektirmeksizin yapılabilen granit günlük temizlik malzemeleriyle temizlenir. Bıçak darbeleri, sert ve ağır malzemelerin düşmesi ile kesilip, çizilmez ve yanmaz.
Değerli taş sektöründe çok önemli kalemlerden biri olan granit, özellikle desen ve dayanıklılık açısından titizlik gerektiren işlerde kullanılır.
Binaların içinde yer döşemesi, duvar kaplaması, basamak, sütun, şömine, mutfak ve banyo kaplaması olarak yaygın şekilde
0 yorum:
Yorum Gönder