Rengarenk ve Dayanıklı Zeminler 2011
Duvar üzerindeki kullanımına göre daha kalın ve daha az kaygan olan yer seramikleri, mekânları sahip oldukları metrekarelerden daha geniş gösteren malzemelerdir. Kırılmaları engellemek amacıyla profesyonel eller tarafından döşenmesi gereken seramik yer döşemeleri, mozaikten daha az kavrayıcı olma özelliğine karşın alanları olduğundan geniş gösterir.
Birçok mimarın süreklilik etkisi yaratmak amacıyla hem duvarda hem de yerde aynı tip karo kullanımını tercih ettiği bu malzeme, kendi içerisinde sırlı seramik, terracota olarak adlandırılan kırmızı kil ve porselen karo olmak üzere 3 bölümde incelenir, işlenmiş kilin kalıplara sıkıştırılarak sırlanması ve fırınlanması ile hazırlanan seramik karolar, temizlenmesi kolay ve aşınmayan bir yapıya sahiptir ve dış mekân kullanımı için uygun değildir.
Seramik karolar zemine döşenirken aralarında minimum boşluk bırakılması tavsiye edilir. Aralıklar uygun malzeme ile doldurulmalı ve rengi de seramiklere uygun olmalıdır. Seramikler dış mekânlara döşenırken derz ve kullanılan malzemeler hava koşullarına dayanacak şekilde üretilmeli ve bu tür seramikler güçlü deterjanlar ve diğer çözücü ürünler ile temizlenmemelidir. Tavsiye edilen yöntem sadece su ve sünger ile temizlemektir. Reklifiye edilmiş seramiklerin döşenme yöntemi ise mermer döşemesindeki ile aynıdır.
Daha çok geleneksel mutfaklarda kullanımı yaygın olan terracota ise kil parçalarının güneş ışığında kurutulup, fırına verilmesi ile meydana gelir ve sırlı veya sırsız olarak kullanılabilir. Aşınması zor olan ve suya karşı dayanıklılık gösteren porselen karolar ise aslında doğal taşların çok iyi birer imitasyonudur. Aşınmaya, çizilmeye ve lekelenmeye karşı yüksek dayanıklılıkları, kaymazlık özelliği, estetik görünümleri, ürün çeşitliliği, zengin ebat ve renk alternatifleri nedeniyle konut içi dekorasyonların yanı sıra bahçe, balkon ve teras gibi mekânlarda da sıklıkla tercih edilen porselen karoların günümüzde doğal taş görünümüne sahip çeşitleri de üretilmekte.
Gelenekselin dışındaki modern banyo ve mutfak çizgisine paralellik gösteren vizon, bej, gri, kemik ve siyah gibi renk alternatifleri, boyut çeşitliliği ve yüzey sadeliği ile doğallığı yaşam alanlarına taşıyan bu malzeme, birbirinden keyifli mekânlar yaratmak için de bire bir.Estetik oluşunun yanı sıra kolay temizlenme ve dayanıklılık gibi özellikleri ile de günün trendini belirleyici bir niteliği olan seramik ve porselen, estetik tutkunları için doğru tercih.
Porselen ve seramik karo arasındaki temel farklar
Her iki malzemenin de ana materyali kil olmakla birlikte porselen karoların üretiminde kullanılan kilin kalitesi daha yüksek olup, porselen karolar seramik karolara göre daha yüksek ısıda fırınlanmaktadır.
Çok yüksek sıcaklıkta fırınlanmaları porselen karoları çok daha dayanıklı hale getirmekte ve sır, porselen karoların
tüm gövdesine yayılmaktadır. Seramik karolar ise düşük sıcaklıkta fırınlandığı için daha nazik ve kırılgan olup, sır
sadece yüzeylerinde mevcuttur. Seramik karolarda renk seçeneği oldukça fazla ve istenilen renk yelpazesini yakalamak mümkün iken porselen karoda renk çeşidi daha az, istenilen renk tonunu yakalamak daha zordur.
Porselen karolar daha çok dış mekânlarda tercih edilirken, seramik karolar ağırlıklı olarak iç mekânda yeralan mutfak ve banyolarda kullanılmaktadır.
Porselen karoların tüm gövdesinde sır bulunduğu için temizliği seramik karolara oranla daha kolaydır.
Seramik karoların porselen karolara göre başlıca avantajı tasarım ve renk seçeneklerinin daha fazla olması ve seramik karoların kesiminin ve işçiliğinin porselen karolara oranla çok daha kolay olmasıdır.
kullanılan bu malzeme, dayanıklılığı nedeniyle kaldırım ve döşeme taşı olarak da kamusal alanlarda kullanılmaktadır.
0 yorum:
Yorum Gönder