Çimento Yapıştırma Harçları ve Ortam Şartları
Çimento bazlı yapıştırma harçları genel olarak yer ve duvar karoları vb yapı malzemelerinin uygulamasında ihtiyaç duyulabilen malzemelerdir. Ancak zaman zaman bu alanda uzun süre çalışan ustaların bile, belki biraz dikkatsizlik ve belki de bilgisizlikten dolayı bazı hatalar yaparlar. Bu hataların oluşması ise çok can sıkıcı sonuçlara yol açmaktadır. Özelikle ev sahipleri açısından yeniden masraf, yeniden sağın solun kırılıp dökülmesi ve oldukça zor bir işlem olan inşaat sonrası temizliğin tekrar yapılması demektir. Bu nedenle uygulama sırasında çeşitli noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir.
ÇİMENTO YAPIŞTIRMA HARCI
Çimento yapıştırma harçları uygulanırken ilk dikkat edilmesi gereken husus ortam atmosferidir. Mevsim, coğrafi özellikler ve günün saatlerine göre ortam koşulları değişiklik gösterebilir. Hava sıcaklığı yükselip düşebilir, uygulama yapılacak yüzey rüzgara ya da güneşe maruz kalabilir. Tüm bunlar göz önünde bulundurulmalıdır.
Öncelikle +5°C’nin altında sıcaklıklarda çimento yapıştırma harcı ile uygulama yapmak sakıncalıdır. Ya havanın ısınması beklenilmelidir ya da kapalı mekan ise ortam bir şekilde ısıtılmalıdır. +5°C’nin altındaki sıcaklıklarda çimento yapıştırma harçları priz alamamaktadır.
Soğuk havada olduğu gibi sıcak havada da çimento yapıştırma harçları ile uygulama yapmak sakıncalıdır. +35°C değerinin üzerinde uygulama yapılması da istenmeyen sonuçlara yol açabilmektedir. Sıcaklığın düşmesi beklenmeli ya da mümkün ise düşmesi sağlanmalıdır.
Yukarıdaki açıklamalarımızdan da anlaşılacağı üzere, çimento yapıştırma harçlarının uygulanması için en ideal hava koşulları +5-35 derece aralığıdır. Ancak düşük sıcaklıklarda ısıtma, yüksek sıcaklıklarda ise soğutma yapılabileceğini de ifade ettik. Burada sadece ortam havasının sıcaklığını değiştirmek de yeterli değildir. Uygulama yapılacak yüzey ve malzemenin sıcaklığı da uygun sıcaklığa getirilmelidir. Eğer uygulama yapılacak yüzey sıcaklığı istenilen değerlerin dışında ise istenmeyen durumlar ortaya çıkabilecektir.
Rüzgara ve güneşe maruz kalan çalışma ortamlarında malzemenin kimyasal reaksiyon süreci kısalacaktır ve bu da ustalar için uygulama süresinin kısalması demektir. Hatta bazı durumlar çimento yapıştırma harçları uygulanamaz hale gelir ve malzeme kaybı olur. Rüzgar ve güneş çeşitli yöntemlerle kesilebilir. Aynı şekilde bu tür koşullarda uygulama yüzeylerini ıslatmak suretiyle rüzgar ve güneşin olumsuz etkileri azaltılabilir. Yine benzer şekilde bu amaçla astar kullanımı ve yağlama yöntemi uygulanabilir.
Konu ile ilgili daha fazla bilgi almak için Zemin ve Duvar Kaplamalarının Sırları ve Granit Seramik Karo Döşerken Dikkat Edilmesi Gerekenler başlıklı yazılarımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz. Yine İnşaat Malzemeleri kategorimizde yer alan konulara da dilerseniz göz atabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder