18 Mayıs 2011 Çarşamba

Bahar Geldi Artık Balkona Çıkma Vakti

İlkbahar geldi. Artık evimizin dışarıya açılan yüzü balkonlara çıkma vakti. Küçük ya da büyük fark etmez, her balkon doğru seçimlerle evinizin yaşanan bir odası haline gelebilir.
Günümüzde balkonlar tasarımlarıyla büyük ve geniş bahçeleri aratmıyor. Üstelik güzel bir balkon için çok fazla masraf yapmaya da gerek yok. Balkonunuzu fonksiyonel kullanabilmek için doğru ürünleri ve ışığa uygun çiçekleri seçmeniz yeterli.

Balkonunuz küçükse, sevimli bir kareyi andırıyor diyebiliriz. Bu alanın düzenlemesinde; bize yer kazandıran, az yer kaplayan ve çok iş gören ürünleri seçmek gerekiyor. Balkonda en çok kullandığımız objelerin başında sandalyeler ve masa geliyor. Balkon sohbetlerinden sonra eve girerken sandalyelerinizi kaldırıp, alanı geniş tutmayı istiyorsanız, iç içe geçmeli ve kolsuz modelleri tercih edebilirsiniz. Bar sandalyeleri de uzun ince ayaklarıyla size daha fazla hareket alanı kazandırabilir.

Yaz yağmurlarında veya kısa süreli tatillerde balkonu hızlıca toparlamak için alınan ürünlerin hafif olmasına dikkat etmek lazım. Eğer hasır, alüminyum, rattan, plastik örgülü ve tik ağacı malzemelerden üretilen balkon mobilyalarını tercih ederseniz, bu senenin modası koyu renkler. Tercihiniz plastik modellerden yanaysa renkli olanları seçip, üstlerine yastıklar koyarak balkonunuzu canlandırabilirsiniz.

Eğer geniş bir balkona sahipseniz, iki veya üç kişilik banklardan istifade edebilirsiniz. Ayrıca şezlonglar da bahçeler kadar balkonlarda kullanılıyor. Özellikle yönetmen şenzlongları denilen ayakları tahta, sırt ve oturma bölmesi kumaş olanlar bu sene moda.

Sandalyelerin tamamlayıcısı olan masalarda da yer kazandıran, katlanabilir modeller ön planda. İstediğiniz zaman kaldırabilmeniz için hafif olmasına dikkat etmek gerekiyor. İç Mimar Mine Gül Öner, mobilyaların balkonda bir bütün oluşturduklarını belirterek “Her zaman aynı malzemelerden üretilen modelleri seçmek gibi bir şartımız yok. Önemli olan objelerin detaylarına dikkat ederek zevkinize uygun görüntüyü yakalayabilmek” diyor.

Beğendiğiniz modeller suya dayanıklı değilse özel boyalar yardımıyla dış etkenlere karşı koruyabilirsiniz. Masalarda alüminyum, rattan, tik ağacı ve hasır malzemeden yapılmış modeller tercih edilebilir. Masa ve sandalye seçimlerinde İngiliz stilini yakalamak isterseniz ferforje kullanabilirsiniz.

Alanınızı masa ve sandalyeyle daraltmak istemezseniz, onların yerine geniş minderler, duvara dayanan sedirler veya büyük puflar koyabilir, sosis yastıklarla süsleyebilirsiniz. Küçük balkonlarda masaların ortasındaki deliklere veya yanlarına konan küçük şemsiyeler tercih edilebilir. Bunlar size 50-70 cm’lik minik çözümler sunuyor.

Daha büyük boyutlardaki şemsiyeler geniş balkonlar için elverişli. Diğer bir alternatif tenteler. Özellikle dar mekanlar için motorlu ya da katlamalı olanları, duvara monte ettirilebilir. Yüksekliklerini balkon ölçülerine göre seçmelisiniz. Tente veya şemsiye alırken hava şartlarına dayanıklı ve su geçirmeyen kumaşlardan olmasına özen gösterin. Kullanılan malzeme paslanmaz çelikten olmalı.

Balkonlarınızı gece de yaşayın
Balkon keyfi yalnızca gündüz saatleriyle kısıtlamamalı. Bahar ve yaz gecelerinin sohbet ve dinlenme mekanları, çeşitli formlardaki ışıklarla daha renkli ve keyifli hale getirilebilir. Öner; özellikle fener, aplik, spot gibi aydınlatma elemanlarının balkonlar için ideal olduğunu söylüyor: “Denizci fenerleri duvarlara monte edilerek ve içlerine rüzgardan etkilemeyen mumlar konarak değerlendirilebilir. Ayrıca balkonunuzdaki bitkilerinizin etrafına ışıklar dolayabilir, ayaklı lambalar kullanabilirsiniz”.

Alanı geniş kullanmak için tavan yerine duvara monte edilen aydınlatmalar daha elverişli. Salondan ayaklı aydınlatma uzatarak ışıklandırma yapabilirsiniz. Kokulu ve renkli mumlarla da balkonların havası değişir.

Aydınlatmayı abartmadığınızdan da emin olun. Güçlü aydınlatma kullanılan balkonlar, çevreden hoş gözükmeyebilir. Eğer balkonda bitkileriniz varsa onlara zarar vermeyecek, soğuğa, yağmura ve aşırı sıcağa dayanıklı ürünler seçmeniz gerekiyor.

Zeminlere doğal taş veya seramik
Balkon duvarlarınızda kullanacağınız boyanın rengi ve cinsi de dekorasyonun tamamlayıcı öğelerinden biri. Boyanın suya, neme dayanıklı ve silinebilir olması uzun süreli kullanım kolaylığı sağlar. Renk seçiminde balkon bir bütün olarak ele alınmalı.

Eğer aksesuvarlarınızı canlı renklerden seçtiyseniz, sade renklerdeki boyalar mekandaki objeleri ve çiçekleri ön plana çıkartır. Ayrıca yine suya ve neme dayanıklı duvar kağıtlarının çiçekli veya çizgili modelleri balkonlar için uygun olabilir. Duvarları bordür yardımıyla ikiye bölüp farklı renklere de boyayabilirsiniz.

Zeminlerde seramik ve doğal taşlar rahat temizlik ve sıcak bir görüntü sağlıyor. Kum bazlı malzemelerle üretilenler ıslak zeminde ayaklarınızın kaymasını önlüyor. Mobilyalarla zemin uyumuna dikkat etmek gerekiyor. Açık tonlardaki zemin renkleri hem bahara uygun hem balkondaki objelerin daha rahat gözükmesini sağlar. İsterseniz suya dayanıklı zemin döşemelerini de deneyebilirsiniz.

Balkonu bahçeye çevirin
Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreter Yardımcısı Belgin Durgun, korkuluklara askı sistemiyle monte edilen çiçekliklerle hem sokağınızı güzelleştirip hem de yerden kazanmanın mümkün olduğunu, çiçek seçerken balkonun ne kadar güneş aldığına ve rüzgar yönüne dikkat etmek gerektiğini söylüyor.

Kuzey cepheli balkonlar için gölge yerleri seven açelya, balkon askılıkları veya cam içlerine menekşe, direkt güneşten zarar görmeyen sardunya, sabah güneşini güzel gören balkonlar için begonya ve üzerine direkt güneş ışığı gelse de sorun yaratmayan kadife çiçekleri bahar ve yaz ayları için uygun. Sulama sırasında komşuları rahatsız etmemek için altı delikli

0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP