Evimizi Döşerken Bunlara Dikkat Etmeliyiz
Evimizin nasıl göründüğü, bizim için önemlidir.Bu nedenle arzu edilen konseptin ne şekilde oluşturulabileceği konusunda fikir sahibi olmamız gerekir. Araştırma yapıp, ne istediğimize karar verdikten sonra, bilinçli bir şekilde aldığımız kararlara sadık kalmalıyız. Seçimlerimiz konusunda kendimizden emin olabilmenin iki yolu vardır:
Dergiler ve kitaplar satın alıp, konuya hakim olmak için araştırma yapmak.
Profesyonel yardım almak. (Profesyonel yardım alabileceğimiz tasarımcı, yaptıklarını beğendiğimiz, bize hitap eden, bizi dinleyebilecek ve anlayabilecek biri olmalıdır.)
Evimiz sadece, taş, tuğla, demir, çimento ve ahşabın oluşturduğu bir barınak değil... Duygusal ve fiziksel yaşamın bütünleştiği bir ortamdır. Burada uyuruz, besleniriz, yıkanırız, çalışırız, dostlarımızı ağırlarız... Yaşamımızın kabuğudur! Bu nedenle tasarımcı bizimle bütünleşebilmeli, buna karşılık biz de kendimizi ona teslim edebilmeliyiz...
Evimiz, bizleri yansıtabilmeli, pratik ve kolay yaşanan bir yuva haline getirilebilmeli, konforlu ve aynı zamanda şık olabilmelidir... Yaşadığımız mekana kendi yorumumuzu katmak ve kişiliğimizin bir yansıması haline getirebilmek için, kendimizi tanımak konusunda gayret sarfetmeliyiz... Gerçekten de hayatımızın en önemli yatırımını, yaşadığımız mekana yaparız!... Bundan dolayı, bize hitap eden, içinde yaşamaktan mutluluk duyacağımız evimiz, aynı zamanda, ileriye dönük, satmak gerektiğinde başkalarının da beğenebileceği bir mekan olmalıdır.
Bu nedenle evimizi oluştururken, araştırılmış bir proje ile çalışıyor olmamız çok önemli... Projemizi hazırlarken kafamızı karıştıracak yüzlerce alternatifle karşı karşıya kalabiliriz ve başlangıçta alınacak olan kararlar, tüm gidişatın temel taşını oluşturacaktır. Çok bilinçli bir araştırma yapmak ve doğru olanı seçmek durumundayız...
Burada, atacağımız en önemli adım tarzımızı belirlemektir.
Tasarımı oluşturan önemli katmanlar
Rölöve: Evin ölçekli çizimi. İlk yapmamız gereken iştir! Yıkma ve onarma kararları öncelikle pencere çerçeveleri konusunda alınmalı. Oda sayısını azaltılın veya çoğaltın. Odanın ölçülerine uygun kapı ve pencere çerçevesi siparişi verin. Gereken dolapları yerleştirmek için bazı duvarlardan vazgeçin. Kartonpiyer ve aydınlatma alçıpanları olup olmaması kararı alın. Elektrik projesini çıkarın. Akar su borularının ve radyatörlerin yenilenmesi ardı ardına gelen çalışmalardır.
Alt yapı: Tesisat boruları, su giderleri, ısıtma (radyatörlerin yenilenmesi), elektrik alt yapısı, ıslak alanların planlanması gibi konular, konforun temel taşları ve olmazsa olmazlarıdır.
Aydınlatma ve elektrik projesi: En doğru şekilde planlanması gereken projelerdir. Çünkü iş işten geçtikten sonra, ‘ben bu duvarada elektrik düğmesi istiyorum’ diyemeyiz. Ev içinde gerekli olan aydınlatmayı da direkt ve endirekt olarak kullanma nedenlerimize göre, yerlerini belirlemeli ve ona göre proje üzerinde belirtmeliyiz! Genel aydınlatma konusunda ray spot mu, gömme spot mu gibi seçimler yapmalıyız. Bunun dışında elektronik aletler, TV, telefon ve aplikler için doğru olan noktaları işaretleyip bunları da projemize dahil etmeliyiz. Abajurlar evimizin en hoş ışığını sağlayacak olan aksesuarlardır.
0 yorum:
Yorum Gönder