16 Mayıs 2011 Pazartesi

Mantar Parkeler ve Özellikleri

Mantar nedir?
Mantar, modern teknolojinin bile alternatifini üretemediği ekolojik bir malzemedir. Tamamıyla doğal olan bu ürün, tek bir ağaç kesilmeden elde edilir. Bu özelliği mantarı gerçek bir çevre dostu ürün haline getirir. Mantar milyonlarca mantar hücresinden oluşur.

Her hücre, birer ses ve termal yalıtıcı olarak görev yaptığı gibi küçük bir amortisör işlevi de görür. Yaya trafiği ne kadar yoğun ya da üzerine uygulanan basınç ne şekilde olursa olsun, mantar orjinal şeklini yeniden kazanarak esnekliğini daima korur.

Mantarın doğal özellikleri nelerdir?
Mantar, mantar meşesinin kabuklarından elde edilir. Yenilenebilir ve uzun ömürlü bir hammadde kaynağı olması, doğal kaynakların korunmasına yönelik talebin arttığı günümüzde mantarı daha da ideal bir malzeme haline getirmiştir. Mantar meşesinden elde edilecek ilk mantar kabuğu ancak 25-30 yıllık ağaçtan budanır. Çünkü ancak bu süreden sonra ağaç tamamıyla yetişkin olarak nitelendirilir.

Kabukların katmanlar halinde soyulma işlemi yüzyıllar öncesine dayanan bir gelenekle elle yapılır. Bu işlem esnasında budanan ağaç zarar görmediği gibi soyulan kabuklar her bir budama sonrasında tamamıyla yeniden büyüyerek çok daha pürüzsüz bir dokuya kavuşur. Budama işlemi her 9 yılda bir yapılırken, mantar meşesinin ömrü 150-200 yıldır.

Bu nedenle her bir mantar meşesi, yaşam süresi boyunca maksimum 20 defa güvenle budanabilir. Bu açıdan da gerçek bir tükenmez doğal kaynaktır. Mantarın yerini tutacak benzeri bir sentetik materyal yoktur. Mantarın yapısı petek dokusuna çok benzer ve her cm2’si 40 milyon hücreden oluşur. Hücreler gibi bu hücreler arasındaki boşluklar da havaya benzer gaz bir karışımla doludur

Mantar nasıl elde edilir?
Bu denli olumlu özelliğinden ötürü sıkça tercih edilen mantar parkelere ilişkin en marak edilen konu nasıl elde edildiği noktasında birleşir. Mantar kabuğu Akdeniz ormanlarında yetişen mantar meşesinden elde edilir. Mantar meşesi sadece Batı Akdeniz’de; İspanya (Basin), Portekiz, Fransa, İtalya, Moroko, Cezayir ve Tunus olmak üzere 7 ülkede bulunur.

İdeal yetişme ortamı deniz seviyesinden 100-300m yükseklikte, yıllık yağış miktarının 400/800mm olduğu ve sıcaklık değerlerinin 50 derecenin altına düşmediği yerlerdir. Dünya genelinde mantar ağaçlarının %30’u Portekiz’de bulunur.

Dünya genelindeki mantar meşesi üretiminin %51’den fazlasına sahip olan Portekiz, dünya üretiminin de %75’e yakınını işlemektedir. Bu açıdan Portekiz üretici olduğu kadar hammadde olarak da diğer ülkelerden mantar ithal etmektedir. Mantar, her on yılda bir kabuğun ağaçtan soyulmasıyla elde edilir. Bu özelliği mantar parkeleri çevre dostu ürünler haline getirir. Çünkü mantar elde ediliş şekliyle ormanların kesilmesini önler.

Neden mantar parke?
Mantarın sayılan bu eşsiz yapısal özellikleriyle zemin malzemesi olarak kullanımda birçok avantajı da beraberinde getirir:

Dayanıklılık
Mantarın eşsiz yapısal özelliklerinden ötürü dayanıklılığı oldukça yüksektir. İnce, yüksek topuk ve mobilya ayaklarından kaynaklanan yoğun basınca karşı dayanımı yüksek olup, ilk günkü görüntülerini de uzun yıllar korur.

Ses yalıtımı
Mantar iç yapısı gereği sesi kesen bir özelliğe sahiptir. Hücre içine hapsettiği sesi dışarı yansıtmazken, mekanlar arası ses geçişini de büyük ölçüde azaltır. Ses yalıtım özelliği açısından mantar parkenin evdeki huzur ortamına katkısı büyüktür.

Isı yalıtımı
Bu parkelerin benzerlerine üstünlük sağlayan bir diğer avantajı ise ısı yalıtım özelliğidir. Mantar parke doğal ısı yalıtım özelliği ile üzerinde çıplak ayak bile rahatlıkla yürüyebileceğiniz bir zemin sunar.

Konfor
Mantar parkenin benzersiz özelliklerinden bir diğeri ise sağladığı konfordur. Amortisör özelliğiyle basış rahatlığı sağladığı gibi şeklini de uzun yıllar koruyarak deforme olmaz.

Sağlık dostu
Mantar parkelerde kullanılan yüzey cilaları kir, mikrop ve mantar oluşumunu önleyen özelliktedir. Mekanlarda hijyenik ve sağlıklı bir ortam yaratır. Tamamıyla doğal bir ürün olmasınedeniyle mikrofiberleri ne dışarıya verir ne de içine hapseder. Bu açıdan iç mekan hava kalitesine olumlu katkı sağlar.

Bakım kolaylığı
Mantar parkelerin bakımı da oldukça kolaydır. Yüzey cilalarında uzmanlaşmış firmaların kaliteli ürünleriyle yapılacak düzenli bakım uygulamaları mantar parkelerin ilk günkü görünümlerini uzun yıllar korumasını sağlar.

Çevre dostu
Mantar parkeler ağaçların canlı kalmasını sağladıklarından çevre dostu ürünlerdir. Tamamıyla ekolojik olan bu materyaller zeminlerde çevre dostu çözümler sunar. Çevre duyarlılığının arttığı günümüzde doğal kaynakların korunması ve çevreye saygı kapsamında mantar parkeler gerçek bir çevre dostudur.

Mutfak ve banyolarda ideal kullanım
Tüm diğer özelliklerinin yanısıra mantar parkeler su geçirmez yapılarından ötürü mutfak ve banyo zeminlerinde de rahatlıkla kullanılabilir.

Özellikle mutfaklar evlerdeki belki de en sık kullanılan ve genellikle oldukça uzun süreler ayakta durarak çalıştığımız yerlerdir. Bu nedenle dayanıklı ve ergonomik bir zemin mutfak için önem kazanır. Bu nokta da mantar parkeler mutfakta yerine göre saatler boyunca çalışırken ayakta duran kişiye büyük bir konfor sağlar.

Mantar parke bakımı nasıl yapılmalı?
Uzun süreli güzel bir görünüm öncelikle kaliteli bir zemin kaplaması satın almakla başlar. Bundan sonraki aşama ise bu zeminlerin uygun ve sürekli bakımlarının yapılmasıdır.

Mantar parkelerin ömrünü bazı önlemler alarak daha da uzatabilirsiniz:
Adeta bir zımpara kağıdı gibi zeminin çizilmesine neden olan kir ve toz zerreciklerinin oluşumunu önlemek için düzenli vakumlama ve süpürme işlemi uygulanmalıdır.
Temizlik esnasında önerilen temizlik ve bakım malzemeleri kullanılmalıdır. Islak bakım tamamıyla yasaktır.
Dökülen sıvılar anında silinmelidir.
Kapı girişleri ve mutfak önlerinde paspas kullanılmalıdır. Kauçuk altlı veya hava geçirmeyen paspaslar kullanılmamalıdır.
Mutfakta ocak ya da evye önü gibi yoğun olarak çalışılan yerlerde kilim veya paspas kullanılmalıdır. Böylelikle bölgesel aşınmaların önüne geçilebilir.
Mobilya ayaklarına uygun koruyucular yerleştirilmelidir.
Özellikle ofislerde kullanılan tekerlekli koltukların altına koruyucu bir altlık yerleştirilmelidir.
Mekan içinde 50% oranında nem sağlanmalı, gerekli koşullarda nem oranı arttırılmalıdır.
Belli aralıklarla zemindeki aşınma izleri kontrol edilmelidir.
Ağırlık dağılımı oyuk ve zedelenmeleri önlemede ana unsurdur. Bu hususa dikkat edilmelidir.
Mantar organik pigmentler içerir. Diğer ahşap ürünlerde olduğu gibi mantarın da rengi solar. Bu nedenle direkt güneş ışığıyla temasından kaçınılması gerekir. Mümkün olan her yerde kumaş ya da benzeri sistemlerle yoğun güneş ışığının mantarla teması önlenmelidir. Mantar solduğunda sarımtrak bir renk alır.


Ahşap zemin sistemleri ısı ve nem oranlarındaki dalgalanmalara bağlı olarak çekme ve genişleme yapar. Mevcut çevreyi, 50% seviyelerindeki uygun ısı ve bağıl nem oranını koruyarak, zeminin normal daralma ve genişlemeden kaynaklanan görünür etkileri en az seviyeye indirebilir.
Mantarın estetik ve dayanıklılık özellikleri yüzyıllardan beri bilinmektedir. Bu özelliklerine istinaden eğer farklı veya aktif bir mekan yaratmak istiyorsanız. Zeminde mantar parke kullanımı uygun bir tercih olacaktır. Mantarın doğal güzelliği ve dikkat çeken zerafetinin yanısıra makul fiyat özellikleri kullanım oranını gün geçtikçe arttırmaktadır.

0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP