26 Temmuz 2012 Perşembe

Dikkat! Evinize ortak çıkabilir!


İstanbul Kemerburgaz halkı film gibi bir olayla karşı karşıya. Öyle ki bu bölgede oturan vatandaşların yıllardır yüzde 100 sahibi oldukları evlere artık Maliye Hazinesi veya başka kişiler ortak. Tüm sorun 1997 yılında yapılan eski imar planının adaletsiz olduğu gerekçesiyle mahkemeye götürülmesi ile başladı. Buna göre imar planı hazırlanırkan belediyenin “Herkes arsa ve arazisinin yüzde 35'ini yol, okul, hastane, yeşil alan yapılması için kamuya bırakacak” kuralına uygun olarak her 100 metrekaresi olan vatandaş arazisinin yüzde 35'ini belediyeye bırakmıştı. Bu hak imar planları yapılırken tüm belediyelere veriliyor ve adına da Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) deniliyor. Ancak Kemerburgaz'ın imar planını mahkemeye götüren bir kişi “Bazı arazilerden kamu payı (DOP) istenmemiş” iddasındaydı. Mahkeme de bu kişiyi haklı buldu ve imar planı iptal edildi.

"Fırsat bildiler"
İmar planı iptal olunca bölgenin bağlı olduğu Eyüp Belediyesi'ne yeni imar planı yapma şansı doğdu. Ancak Kemerburgazlıların iddiasına göre sadece DOP payı kesilmedi, arazilerden bu payı keseceğine belediye iptali bir fırsat olarak kullandı. Peki ne yaptı? Düzenleme Ortaklık Payı'nı yüzde 39.4'e çıkardı. Yani daha önce arsa ve arazilerinin yüzde 35'ini belediyeye terk eden vatandaşlardan yüzde 4.4 daha istedi. Belediye boş ve müsait olan ve çoğunluğu da Hazine’ye ait olan arazileri yeşil alan olarak ayırınca, Maliye'nin istimlak edilen payını da arsalarının üstüne ev yapmış vatandaşlardan istedi. Böylece Kemerburgazlıların yıllardır sahibi oldukları evlerin bir bölümüne, örneğin 200 metrekarelik bir evin 30 metrekaresine Hazine hissedar oldu.

Rayiç bedelsen alacaklar
Bazı evlerde sadece Hazine değil arazisi DOP olarak istimlak edilmiş kişiler de pay sahibi oldu. Evlerine durup dururken hissedar çıkan vatandaşlar ise şaşkın. Peki şimdi Kemerburgaz sakinleri ne yapacak? Vatandaşların rayiç fiyattan Hazine'ye veya ikinci kişilere geçen hisseleri alma şansı var. Ancak bölgede arsa fiyatlarının çok yüksek olduğunu belirten vatandaşlar kendi evleri için bu kadar yüksek miktarda parayı nereden bulacaklarını kara kara düşünüyor. Belediye yetkilileriyle bu düzenlemeyi İmar Kanunu'nun 18'inci maddesine dayanarak yaptıklarını ifade ediyor. Kanunun 18'inci maddesi gerçekten de belediyeye arsa ve arazileri birleştirmeayrıştırma gibi birçok hakkı tanıyor. Kanun maddesi belediyenin düzenlemeyi yaparken vatandaşların rızasını almasını şart koşmuyor. Ancak vatandaşların mahkemeye gitmelerini engellemiyor.

Belediye ne diyor?
Eyüp Belediyesi'nden imar planıyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, "Mevcut 1/1000'lik meri imar planı ve 3194/5006 sayılı İmar Kanunu 18'inci madde ve 18'inci madde uygulama yönetmeliği hükümlerine uygun olarak tekrar imar uygulaması işlemi yapılmıştır. Yasal sınırlar içerisinde DOP (ilköğretim, orta, lise) kesintisi değişmiştir. İleriki süreçte kamulaştırılmak üzere sağlık tesisi, belediye hizmet alanı, kapalı spor tesisi gibi plan fonksiyonlarında kullanılmak üzere hisselendirilmiştir. Şu an düzenleme askıdadır. 8 Ağustos 2012 tarihine itirazlar alınıp önce ilçe belediye encümenine sonra da onay için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilecek” denildi.

Kemerburgaz ayaklandı
Eyüp Belediyesi'nin askıya çıkarılan imar uygulama planı Kemerburgaz’daki hemen herkesi ilgilendiriyor. Belediyenin imar değişikliğine karşı mağdur olduklarını ifade eden Kemerburgazlılar, Eyüp Belediyesi’nin önünde eylem yaparak yeni plandan vazgeçilmesini istedi.

0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP