10 Ağustos 2012 Cuma

Alçı Sıva Üzerine Seramik Karo Döşeme

Bazı durumlarda alçı sıva yapılmış yüzeyler üzerine seramik karo kaplama gerekebilir. Eğer böyle bir ihtiyaç ortaya çıkarsa, bunun uygunluğunu sorgulayabilirsiniz. Sizler için bu konuyu araştırdık ve elde ettiğimiz bilgileri aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.

Alçı sıva üzerine seramik karo kaplama yapmak çok ideal bir çözüm olmasa da, gerektiğinde başvurulabilecek ve doğru şekilde hareket edilirse çok fazla sorun çıkarmayacak bir çözüm olabilir.

Öncelikle alçı sıvanın sağlam olduğundan emin olunması önem arz etmektedir. Sağlam olmayan bir alçı sıva üzerine kaplama yapmak kesinlikle hatalı bir davranış olacaktır. Sıvanın sağlamlığını plastik bir tokmak ile, alçı sıva üzerinde belli aralıklarla hafifçe vurarak test edebilirsiniz. Duymak istediğiniz ses ince ve kısa süreli bir sestir. Tok ve uzun süren bir ses, sıvanın arkasında boşluk olduğuna işaret eder. Bu durumda sıvayı sökmekten başka çare yoktur. Ancak alçının sağlam olduğu test sonucu görmüş olmanıza rağmen şüpheniz varsa bir avuç taşlama ile sık bir şekilde sıva yüzeyine yaklaşık 45 derece açılı çizikler açabilirsiniz. Bu çizikleri ya da çentikleri kesinlikle çekiç ile yapmamak gerekir. Çekiç darbeleri sıvayı gözle görülmese de belli noktalardan zayıflatacaktır.

Eğer alçı sıvanızın sağlamlığından emin olursanız ikinci olarak duvarın terazisinde ve mastarında olup olmadığını bir su terazisi ve mastar ile test etmek gerekir. Eğer mastar ve terazide sorun varsa uygun bir sıva malzemesi ile duvarın sıvanması ve terazisi dengelenmelidir.

Dikkat edilmesi gereken bir nokta da, alçının yapısı gereği suya duyarlı olmasıdır. Ortamdaki fazla nemi emme ve atmosferdeki nem oranı düştüğünde de geri verme özelliğine sahip olan alçı sıvalar, çimento sıvalarda olduğu gibi uygulama öncesinde kesinlikle su ile ıslatılmamalıdır. Bunun yerine özel sıvı astarlar ile bu duvarlar astarlanmalıdır. Sıvı olan bu astar kolaylıkla bir fırça ile yüzeye uygulanabilir. Astarlama işleminde yaklaşık 40-60 dk sonrasında uygulamaya geçilebilir.

Uygulamada kullanacağınız yapıştırma harcı yüksek mukavemetli, esnek ve üst düzeyde bir yapıştırma harcı olmalıdır.

Son olarak belki de en önemli noktaya değinelim. Alçı sıvaların taşıma kapasitesi düşüktür. Bu nedenle alçı sıva üzerine seramik karo kaplanırken, kaplanacak karo ve altındaki yapıştırma harcı ağırlığı metrekare başına 25 kg’ı geçmemesi önemlidir. Bu da alçı sıva üzerine kalın ve ağır seramik karoların uygulanamayacağını gösterir. Eğer kaplama yapılacak seramik karo kalın, büyük ve ağır ise alçı sıva yüzeyden kazınmalı, yerine çimento harcı ile yeni bir sıva yapılmalı ve ardından seramik karo uygulaması gerçekleştirilmelidir.

0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP