15 Ağustos 2012 Çarşamba

Ataşehir’de kentsel dönüşüm tartışıldı


Toplumcu Mühendis Mimar ve Şehir Plancıları Meclisi’nin kentsel dönüşüm komisyonu, AKP’nin piyasacı dayatmalarına karşı toplumcu seçeneğin gösterilmesi ve bir mücadele başlığı olarak ortaya çıkarılması amacıyla hareket ediyor.

Kentsel dönüşüm kavramı uzun bir süredir toplumun gündemine yerleştirilen bir kavram olarak göz önünde. AKP kentsel dönüşüm başlığı altında kentleri tamamen sermayenin çıkarları doğrultusunda yeniden yapılandırırken, bir yandan yoksulların kent merkezlerindeki barınma alanlarını tasfiye ediyor, diğer yandan da yoksulları fiziksel olarak kent merkezlerindeki sosyal hayatın dışına itiyor.

Kentsel dönüşüm komisyonu AKP’nin yaptığı yasal düzenlemelerin toplum düşmanı karakterini göstermek, kentsel dönüşüm projelerinin gerçek yüzünü teşhir etmek ve tabi ki bu saldırılara direnmek konusunda gereken desteği vermek için harekete geçmiş durumda. Bu kapsamda İstanbul’daki kentsel dönüşümü anlatan ‘Ekümenopolis’ belgeselinin Nazım Hikmet Kültür Merkezi’ndeki gösteriminin ardından, Yenişehir Mahallesi Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin etkinliğinde de gösterimi gerçekleştirildi. Belgesel gösterimi sonrasında yapılan toplantıda ise mahalle sakinleri ile kentsel dönüşüm başlığı altında yapılmak istenenler tartışıldı.

Yenişehir Mahallesi Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Ataşehir Şerifali Çiftliği Kentsel Yenileme (Gecekondu Dönüşüm) Projesi adı altında kentsel dönüşüm projesinin hedefindeki mahalle sakinlerinin haklarını savunmak için bir araya gelmelerini sağlamış.

1980’lerde bir gecekondu önleme projesi olarak gerçekleştirilen Şerifali Çiftliği konutlarının da içinde bulunduğu alan bugün, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle bir rant kaynağı haline getirilmeye çalışılmakta. Hali hazırda 1250 konutun bulunduğu alan 6 bin, hatta 11 bin konutluk yeni lüks konut projeleriyle dönüştürülmeye çalışılıyor.

Toplumcu Mühendis Mimar ve Şehir Plancıları Meclisi Kentsel Dönüşüm Komisyonu, İstanbul’un ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki bu saldırıların takipçisi olmaya; emekçilerin, yoksulları hakları için mücadeleye katkı koymaya; mühendis, mimar, şehir plancıları bu başlıkta da toplumcu perspektifle harekete geçirmeye devam edeceğini açıkladı.

Yenişehir Mahallesi Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin internet sitesine şu adresten ulaşabilirsiniz: http://atasehir-yenisehir-mahder.org


0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP