1 Ağustos 2012 Çarşamba

Belarus’a Cet’ten üç santral yatırımı


CET İnşaat Mühendislik Genel Müdürü Erhan Aydıner, bir senedir süren temaslarının ardından Belarus’ta toplam değeri yaklaşık 300 milyon doları bulacak üç HES yatırımı yapacaklarını söyledi.

Belarus Enerji Bakanlığı ile toplam kurulu gücü 46 megawatt (MW) olan iki hidro elektrik santralının (HES) inşası ve işletilmesi için anlaşan Cet İnşaat Mühendislik firmasının Genel Müdürü Erhan Aydıner, “Bir yıldır görüşmelerimiz sürüyordu. 33 MW’lık Beshenkovihi santrali ile 13 MW kurulu güce sahip olacak Verkhedvinsk santrali için anlaşma imzaladık. 20 MW’lık diğer bir HES projesi için bir ay içinde yeni bir anlaşma imzalayacağız” diye konuştu.

Alım garantisi veriyor
Belarus Enerji Bakanlığı ile toplam kurulu gücü 46 MW olan iki HES’in inşası ve işletilmesi için anlaşma imzalayan Cet İnşaat’ın Genel Müdürü Aydıner, “Bir senedir görüşmelerimiz sürüyordu. HES’ler için ilk etapta proje çalışması yapılacak ve 2013’te inşaatına başlanacak. Bu, 30 yıllık bir yap işlet devret projesi. Belarus, elektrik alım garantisi veriyor. Üretilen enerjiyi kilowatt başına 0.06 dolardan Belarus devletine satacağız. 0.06 dolar çok yüksek bir fiyat değil ancak uzun vadede garantisi olduğu için bize yararlı oluyor” diye konuştu.

Toplamda 66 MW
Belarus medyasında çıkan haberlerde iki HES yatırımının 300 milyon dolara karşılık geldiğinin yazıldığını sorduğumuzda ise Aydıner, şunu söyledi: “20 MW’lık diğer bir HES projesi ile birlikte 300 milyon dolar olacak. Toplam yatırımımız aslında 66 MW olacak. Ayrıca yeni türbin teknolojisi kullanarak, barajların yüksekliğini değiştireceğiz ve üç santral için toplamda 10 MW daha fazla enerji üreteceğiz. Baraj olarak ilk projemiz olacak.”

Konut projesi düşünüyoruz
Daha çok Ukrayna’da faaliyet gösterdiklerini anlatan Aydıner, Belarus’ta yatırım yapma kararlarına yönelik şöyle konuştu: “Belarus şu anda gelişmekte olan bir ülke, biz bunu gördük. Bu kararı vermek için epey düşündük. Enerjiyle başladık, diğer projeleri de düşünüyoruz. İş merkezi, lüks konutlar gibi bazı projeler düşünüyoruz.”


0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP