3 Ağustos 2012 Cuma

Kaçak yapılaşma ve martılar

Bir yanda yaylalardaki kaçak yapılaşma bir yanda martılar... Karadeniz'in yeşil doğası tehdit altında...

Doğu Karadeniz yaylaları ciddi bir tehlikeyle de karşı karşıya... "Plansız, kaçak yapılaşma" ve beraberinde getirdiği "betonlaşma..." Bu durum, Karadeniz insanının sadece kültürel değil ekonomik yaşamını da olumsuz etkiliyor... Doğaya zarar veren yeni yapılaşma eğilimi, yaylalarda besicilikten turizme kadar birçok alanı tehdit ediyor.

Bu konuda özel çalışmaların başlatılması gerektiğine dikkat çeken Giresun Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Uğur Karaibrahimoğlu şunları söyledi: "Çok yakından ilgilenilmeli ve halkı düzgün ev yapması için icab ediyorsa bir proje yardımıyla nasıl ev yapacağını öğretmesi lazım. yapılmadığı takdirde siz mani olsanız bile vatandaş bildiğini yapıyor. Ve şu andaki yaylalarımızın çirkin hali ortaya çıkıyor."

Trabzon, Giresun, Ordu, Rize, Artvin ve Gümüşhane yaylalarında 100 bini aşkın kaçak yapı olduğu tahmin ediliyor...

Bu arada bir başka sorun da Giresun'da bölgenin tek adasını da tehdit ediyor.. "Çöp" sorunu giderek artıyor. Giresun Adası, Karadeniz'de insan ve yabani hayvanların yaşamına olanak tanıyan tek ada... Kıyıdan 1 mil açıktaki ada, 40 bin metrekarelik alana sahip...

Zengin bitki örtüsünün yanı sıra bu küçük ada tarihi açıdan da önemli kalıntılara ev sahipliği yapıyor..

Defne ağaçlarıyla kaplı bu küçük ada, mitolojik açıdan da önemli. Efsaneye göre altın postu aramak için yola çıkan herkül'e verilen görevlerden biri bu adayı canavar kuşların istilasından kurtarmaktı..

Giresun Adası'nda efsaneyi doğrulayacak nitelikte bir sorun yaşanıyor bugünlerde...

Ada, uzun zamandır martı ve karabataklar tarafından üreme alanı olarak kullanılıyor. Hatta kuşların üreme döneminde üç ay boyunca adaya ziyaretçi girişi yasaklanıyor.

Ancak martı ve karabataklar, son zamanlarda adaya zarar vermeye başladı...

Giresun Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Uğur Karaibrahimoğlu bu konuda şunları söylüyor: "Son 5-6 yıldan beri yumurtlama döneminde adaya çıkma yasağı uygulanıyor. Martılar da orayı artık kendilerine mesken tuttular. Çok da ürüyorlar ve dışkıları inanılmaz derecede asit dolu. Bütün bitki örtüsünü bembeyaz yaptılar dışkılarıyla. Ve asit artık ağaçları da bitirme noktasına getirdi."

0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP