GYO'ların belediye engeli kalktı!
12 Mayıs Cumartesi günü Resmi Gazete'de yayınlanan ve SPK'nın tebliğ ettiği maddeye göre, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarının yatırım yapacakları alanların genişletilmesi kanununun önü açıldı.
Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarının (GYO) yatırım yapabileceği alanların, belediye kanunları ile sınırlı kalması sorunu, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yeni bir düzenleme ile çözüldü. GYO'ların belediye mülkiyetinde olan projelere yatırım yapamıyor olması, projelerin taşınmaz olarak kaydedilme zorunluluğu tebliğ edilen madde ile ortadan kaldırıldı. Avukat Ömer Faruk Hansu, GYO'ların üst haklarını düzenleyen yeni madde ile, belediye arazileri üzerindeki AVM'ler, otel ve ticari gayrimenkul yatırımlarının ihalelerinin önünün GYO'lara açıldığını ve GYO'ların haklarının hukuken garanti altına alınmış olduğunu söyledi. “Ülkemizde belediyelere ait yap-işlet-devret projeleri kapsamında özel sektör girişimcileri tarafından gerçekleştirilen AVM, otel gibi yatırımlar nedeniyle özel sektör girişimcilerine genellikle otuz yıl altında sürelerle ve ancak belediyeden izin alınarak devredilebilir üst hakları bahşedildiğinden ve tapuya da bu şekilde tescil edilmesi sebebiyle GYO’ların Sermaye Piyasası Kurulu'nun yaptığı düzenleme oldukça önemli bir gelişmedir.”diyen Hansu, “Bu tebliğ değişikliği neticeside özellikle belediye-kamu arazileri üzerindeki yatırımların yapılabilmesinin önü açılmıştır.”dedi.
GYODER Başkanı Işık Gökkaya
“Yatırım alanları genişledi”
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı Işık Gökkaya, düzenlemenin en çekici noktasının GYO'ların yatırım yapabilecekleri alanların genişletilmesi olduğunu söyledi. “Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na, belediye arazileri üzerine proje yapabilme” istisnası tanıyan madde ile ilgili genel olarak bakıldığında büyük bir değişiklik yapılmamıştır.”diyen Gökkaya, “Genel anlamda zaten bu istisnaya sahip olan GYO’lar daha önceki prosedürlere göre 30 yıldan kısa sürede üst haklarının protföylerine alamıyorlardı. Yeni düzenleme ile GYO’lar 30 yıldan kısa süreli üst haklarını da portföylerine alabilecekler. Böylelikle GYO’ların yatırım yapabilecekleri alanlar genişletilmiş oldu.”diye konuştu.
İŞ GYO Genel Müdürü Turgay Tanes
“Teşvik sağlar, kayıtdışılığı ortadan kaldırır."
Yapılan tebliği çok olumlu bulduklarını belirten İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, “GYO'lar her nevi projeye yatırım yapmak için kurulmuş şirketler. Yap-işler-devret modeliyle aldığımız projeleri belediye kanunları nedeniyle 49 yıllığına alabiliyorduk. 28-29 yıllık tesisleri almaya kalktığımız zaman, herhangi bir tekstilci bile bu tesisi alabiliyordu, bize bu imkân tanınmıyordu. SPK eksikleri gördü. Sektörü rahatlattı. GYO'lar yatırım yapamadığı alanlara da yatırım yapma fırsatı buldu. Bu uygulama bizim gibi şeffaf olup, rekabet eden firmaların önünü açacak ve kayıtdışılığı ortadan kaldıracak ve GYO olmaya teşvik edecek”diye konuştu.
-Düzenlenen yeni maddeye göre: Ortaklığın edineceği gayrimenkullere ilişkin ayni haklar Medeni Kanun hükümlerine göre tesis edilir. İrtifak haklarından tapuya tescil edilmesi şartıyla yalnızca intifa hakkı, devre mülk irtifakı ve üst hakkı tesis ettirilebilir. Üst hakkı ve devre mülk hakkının devredilebilmesine ilişkin olarak bu hakları doğuran sözleşmelerde herhangi bir sınırlama getirilemez. Ancak özel kanun hükümleri saklıdır.” olarak değiştirildi.
0 yorum:
Yorum Gönder