Aşkale Çimento sıcak gazdan enerji üretmeye başladı
Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, geçen yıl başladıkları ve yaklaşık bir yılda tamamlanan 13 milyon dolarlık yatırımla çimentonun üretim süreçlerinden biri olan fırın soğutmasındaki atık sıcak gazdan enerji üretmeye başladıklarını açıkladı.
Atık gazın miktarına bağlı olarak maksimum 6.82 megavat ile minimum 3.8 megavat saat elektrik enerjisi üretmeyi hedeflediklerini dile getiren Yücelik, halen fabrikanın kullandığı enerjinin 3’te birinin bu yolla karşılandığını söyledi. Türkiye’de ilk kez kendilerinin bu yöntemle enerji üretmeye başladığını, daha sonra başka şirketlerin de benzer yatırımlar yaptığını dile getiren Yücelik, “Boşa giden atık sıcak gazı atmosfere salmak yerine yenileyerek tekrar enerji olarak üretime katıyoruz. Yatırım, fabrikamızın enerji ihtiyacının bir kısmını karşılamakla beraber çevreye yönelik hassasiyetimizin önemli bir kilometre taşı olacak” dedi.
Özelleştirme kapsamında 1993 yılında Erzurum ve bölge girişimcilerinin olanaklarını birleştirerek satın aldıkları ve "özelleştirmede örnek kuruluş" olarak gösterilen Aşkale Çimento, bugün Türkiye çimentosunun yüzde 7’sini karşılar duruma geldi. 1993 yılında bin kişinin Aşkale’deki çimento fabrikası ile başladığı yolculuk, bugün Ağrı, Giresun, Van, Erzincan, Erzurum, Trabzon ve Gümüşhane’deki tesislerle geniş bir bölgeye ulaşırken, yüzlerce kişiye de istihdam kapısı açıldı. 1993 yılında 380 bin ton çimento satan şirketin 2010 yılında 3 milyon tonu aşan bir satış rakamı yakaladığını belirten Lütfü Yücelik, “Türkiye çimentosunun yüzde 7’sini biz karşılıyoruz. Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi’ni içine alan pazarda yüzde 32 payımız var. 18 yılda yaklaşık 344 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdik. Halen yatırımlarımız devam ediyor. Bütün bunları yaparken ortaklarımıza düzenli olarak kâr da dağıtıyoruz. Başta çalışanlarımız ve yöneticilerimiz olmak üzere, ortaklarımızın verdiği destek takdire şayan” diye konuştu.
Fabrika ve işletmelerin önemli biçimde hammaddesini bölgedeki maden kaynaklarından sağladığını hatırlatan Yücelik, bu şekliyle geniş bir yelpazede bölgeye katkıda bulunduklarını aktardı. Şirketin ürün ve satışları arasında çimento, klinker, hazır beton, agrega ve akaryakıtın yer aldığını dile getiren Yücelik, bölgedeki istihdam sorununun çözüm noktasında da önemli varlık sergilediklerini kaydetti. Kendi bünyelerinde binden fazla istihdam sağlarken, dolaylı yoldan bu rakamın 5 bini geçtiğini ifade eden Yücelik, “Etkili olduğumuz alanda 20 bine yakın insan iş ve girişim imkânı buluyor. Aşkale Çimento özellikle ülkemizde özelleştirme uygulamaları ile ilgili tartışmalara rağmen, yerel ve çok ortaklı yapısına rağmen başarılı bir grafik çizdi” ifadesini kullandı.
Aşkale, Trabzon ve Van fabrikalarının toplamı dikkate alındığında yıllık klinker üretim kapasitelerinin 2.3 milyon ton olduğunu söyleyen Lütfü Yücelik, “Yıllık çimento üretim kapasitesi yine toplam olarak 3 milyon tonu geçiyor. Bununla birlikte hazır beton üretim kapasitesi saatte 540 metreküp” dedi.
“Çimento ve hazır beton sektöründe altıncı sıradayız”
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO), araştırmasında çimento ve hazır beton sektöründe Aşkale Çimento’nun altıncı sırada yer aldığını hatırlatan Yücelik, yatırımların süratle devam ettiğini söyledi ve ekledi: “Zor bir sektörün içindeyiz. Ayakta durabilmek, bize güvenen insanları mahcup etmemek ve rekabet edebilmek noktasında uzun ve de kısa vadeli projelerimizi hayata geçiriyoruz. Ne kadar çok gencimize iş imkânı sağlar, bölgeye ve ülkeye ne kadar çok katkımız olursa o kadar mutlu oluyoruz. Sahip olduğumuz misyon ve ortaya koyduğumuz vizyon bizlere ağır sorumluluklar yüklüyor. Ama başarmaktan ve başarılı olmaktan başka alternatifimiz yok. Hepimiz bunun farkındayız” diye konuştu.
Şirketin özelleştikten sonra pazarlama ağını hızla büyüttüğü bilgisini de veren Yücelik, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerinin büyük bir kısmına ürün pazarlaması yapmaya başladıklarını aktardı. Öte yandan, çimento ihtiyacı olan her ülkenin şirket hedefleri arasında yer aldığını dile getiren Yücelik, halen İran, Azerbaycan, Gürcistan, Nahçivan, Irak ve Rusya’ya ihracatları olduğunu kaydetti.
0 yorum:
Yorum Gönder