Duble yollar durma noktasında
Kazaların azaltılmasında etkili olan duble yollara ödeneğin durdurulması nedeniyle çalışmalara ara verilmesi bayramda yaşanan trafik çilesinde rol oynadı.
10 yıldır ilk kez ödenek nedeniyle ‘duble’ çalışması bazı illerde dururken, bazı illerde de durma noktasına geldi. Eylülde borcun yarısı kadar ödenek bekleniyor Hükümetin en iddialı projesi olarak öne çıkan duble yollarda son 10 yılın en büyük ödenek krizi, Anadolu'nun birçok il ve ilçesinde şantiyeleri vurdu. Bazı illerde duble yol inşaat çalışmaları tamamen durdu, bazılarında da durma noktasına geldi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü, duble yollarda ödenek sorunuyla karşı karşıya kalınca çalışmaların durması geçen bayramda çileye dönüşen trafikte etkili oldu. Karayollarına, 2011 yılı başında 3-3.5 milyar TL yatırım ödeneği ayrıldı. Yıl içinde peş peşe alınan ek ödeneklerle yatırım tutarı 2011 yılı sonunda 12.1 milyar TL olarak gerçekleşti. Karayolları Genel Müdürlüğü, bu yıl ekonomiyi soğutmak ve cari açığı azaltmak amacıyla alınan önlemler nedeniyle zorunlu olarak frene bastı.
YPK'dan sonuç çıkmamıştı
Karayolları'na bu yıl başında 3.6 milyar TL'lik ödenek tahsis edildi. Karayolları, yol altyapısı için ağustos ayı itibarıyla kamulaştırmalar dahil 3.9 milyar TL kullandı. Aynı dönemde yatırımların bir bölümü de borçla yürütüldü. Müteahhitlere, 3 milyar TL borç birikti. Ulaştırma Bakanlığı, 3 milyar TL'lik ek ödenek için bir süre önce Yüksek Planlama Kurulu (YPK) nezdinde girişimde bulundu. Ancak, Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ek ödenek tahsis edilmedi. Bu nedenle bazı illerde duble yol yatırımları durdu, bazı illerde de durma noktasına kadar geldi. Karayolları Genel Müdürlüğü, köprü ve otoyollarda geçiş ücretlerine zam yapmak üzere hazırlıklara başladı. Karayolları’nın hesaplamalarına göre Türkiye’de köprü ve otoyol geçiş ücretleri, Avrupa ülkelerine göre 3 ile 5 kat daha ucuz. Karayolları kaynakları, Türkiye’de otoyol geçiş ücretlerinin kilometrede 0.1 dolar/sent olduğunu, buna karşılık bazı Avrupa ülkelerinde bu tutarın 0.3, hatta bazı ülkelerde 0.5 dolar/sent düzeyine kadar çıktığını söyledi. Karayolları, bu makasın belli ölçülerde kapanmasını sağlayacak biçimde, Ulaştırma Bakanlığı’ndan geçiş ücretlerine zam yapılmasını isteyecek. Bakan Binali Yıldırım’ın ‘olur’ vermesi halinde yeni tarifelerin yılbaşından itibaren uygulamaya girmesi öngörülüyor. Kaynaklar, zam talebinin somut gerekçeleriyle birlikte siyasi iradeye sunulacağını belirterek, "Öncelikle, bu çalışmaların ve hazırlıkların tamamlanması gerekiyor. Daha sonra talebimizi ileteceğiz. Kararı, elbette siyasi irade verecek" dedi.
3 bin 700 duble yol şantiyesi bekliyor
Karayolları Genel Müdürlüğü, 3 bin 700 şantiyede, 3 bin 327 kilometre uzunluğunda bölünmüş yolun inşaat çalışmalarına devam ediyor. Karayolları, 2015 yılında 26 bin 500 kilometre, 2023'te 7 bin 827 kilometresi otoyol olmak üzere 36 bin 500 kilometre duble yol hedefini yakalamak istiyor. Bu amaçla helen 175 bin kişi gece demeden gündüz demeden çalışıyor. Kuzey Marmara Otoyolu için gaza basılıyor Başbakan Tayyip Erdoğan, İstanbul’a inşa edilecek 3’üncü Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu’yla ilgili başta kamulaştırma olmak üzere inşaat öncesi çalışmaların hızla sonuçlandırılması için genelge yayımladı. Resmi Gazete’de yer alan talimatlardan bazıları şunlar: I Kamulaştırmalar için gerekli olacak ödeneklerin serbest bırakma işlemleri, işlerin gecikmesine meydan verilmeyecek biçimde yapılacak.
Kamulaştırma ödeneklerinin tamamı, yılın ilk 3 ayında serbest bırakılacak. Proje güzergâhında yapılması gereken imar değişiklikleri, en kısa sürede sonuçlandırılacak. Proje için çevre mevzuatı gereğince alınması gereken izinlere ilişkin talepler ile bu taleplere ilişkin verilecek görüşler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca ve ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca acele olarak sonuçlandırılacak.
0 yorum:
Yorum Gönder