26 Nisan 2011 Salı

Duvara Nasıl Karo Döşenir?

Alt zeminde duvar kağıdı bulunuyorsa bunların mutlaka sökülmesi gerekir. Diğer engebeler spatula ile düzeltilebilirler. Derinlik astarını ya da yapıştırma emülsiyonunu uyguladıktan sonra en az üç saat süreyle kurumalarını bekleyin.

Ana Çizginin Belirlenmesi
Bir düşey ve bir yatay ana çizgi çizin. Bu çizgilerin kurşunkalem, hizalama ipi ve suterazisi yardımıyla doğru şekilde işaretlenmesi, çalışmanızın özellikle daha sonraki adımları için önemlidir. Bu işaretlere göre daha sonra ilk karo sıranızı yerleştirmeye başlayın. Karoları bu çizgiler üzerine önce yatay ve ardından düşey olarak, başaşağı duran bir T biçimi elde edecek şekilde yerleştirmelisiniz.

Karo Yapıştırıcısı
Yapıştırıcının seçiminde, karolarınızın hangi alt zemine yerleştirilmek istendiğine dikkat edin : Alçı sıvalar veya kartonpiyer levhaları, tugla duvarlar ve beton üzerine karolar, duvar karoları için satılan normal yapıştırıcılarla yapışırlar. Yeni karoları eski karoların üzerine veya suya dayanıklı çalışma tezgahlarının üzerine yapıştırmak istiyorsanız, yüksek zorlamalı ortamlar için üretilen bir yapıştırıcıyı seçmelisiniz. Piyasadaki normal yapıştırıcılar kullanıma hazır halde satılırlar. Bunları suylla veya bir katkı maddesiyle karıştırın. Birkaç dakikalık kısa bir olgunlaşma süresinden ve bir kez daha karıştırıldıktan sonra yapıştırıcınız hazırdır. Karo yapıştırıcısını bir dişli spatül yardımıyla iyice karıştırın. Seansa kuru astar üzerine şimdi yeni karıştırdığınız karo yapıştırıcınızı sürerek başlayın. Yapıştırıcıyı bir mala yardımıyla alt zeminin üzerine yayın. Bu işlem sırasında, yapıştırıcıyı sürerken homojen ve her şeyden önemlisi pürüzsüz bir yüzeyin oluştugundan emin olmalısınız. Karo yapıştırıcınızın çalışılma süresinin oda sıcaklığına bağlı olduğunu unutmayın Başlamadan önce karolarınızın arka yüzünü kontrol edin. Bu yüzey yoğun şekilde profiliyse büyük dişli spatül seçin. Spatül dişlerin, karoların yapıştırıcının üzerine döşenmesi sırasında karo arka yüzeyinin en az %80 ini yapıştırıcıyla ıslanabilecek şekilde seçilmesi gerekir.

Karoların Döşenmesi
Şimdi karoları döşemeye başlayabilirsiniz. Karoları yapıştırıcıya yatağının içine itin. Döşerken ara sıra (karo kerpeteni) kenarlarını açın. Boru bir karonun ortasından karoların arka yüzeylerinin %80 ini ıslanıp ıslanmadığını konrol edin. Bunu, yeni yerleştirilmiş karolardan rasgele birini kaldırarak yapın. Derz istavrozları kullanırsanız karo kaplamanız homojen derz aralıklarına sahip olur. Boruların çevrelerine karo yerleştirilmesi : Boru bir derz içinden geçiyorsa papağan gagasıyla (karo kerpeteni) kenarlarını açın. Boru bir karonun ortasından geçiyorsa, karoyu iki eşit parçaya ayırın ve parçanın kenarından boruya dikkatle yer açın. Kauçuk ip ve suterazisi yanında köşe ipi de karoların hizalanması için pratik bir araçtır. Karoları döşerken karolarınızın yatay yerleşip yerleşmediğini ve arkalarının yapıştırıcıyla ıslanıp ıslanmadığını sürekli olarak kontrol edin.

Küçük bir kusur keşfederseniz, yapıştırılan malzemede düzeltme süresinin, alt zeminin ve karoların emme kapasitesine bağlı olduğunu düşünün. Yani hemen düzeltmeniz en iyisidir. Döşeme ya da tavan yakınında ve pencerelerle kapıların çevresinde karoları kesmeniz gerekecektir; bu işi, yapıştırıcıyı sürmeden önce yapın.

Derzleme
Şimdi banyonuzdaki tüm duvar yüzeylerini yeni döşediniz. Yapıştırıcı sertleşinceye kadar bekleyin; sertleşme süresini paketin üzerinden okuyun. Sonra derz harcını suyla, koyu bir şerbet haline gelecek şekilde karıştırın. Derz harcını bir derz lastiği veya süngerli tahta ile derzlerin içine bastırın. Taşan malzemeyi özenle diyagonal, yani derzlere çapraz olarak sıyırın. Derzler mat bir şekilde kuruyana kadar bekleyin. Sonra karo yüzeylerini nemli, ama çok ıslak olmayan bir süngerle çapraz şekilde ilerleyerek temizleyebilirsiniz. Süngeri bu temizleme işlemi sırasında çok sık yıkayın. Daha sonra, yeni döşediğiniz karolarınızı bir kez daha kuru ve temiz bir bezle silin.

0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP