25 Nisan 2011 Pazartesi

Duvarların Sıva'ile Süslenme Uygulaması

Astarlama
Her sıvanın alt zeminin temiz, çatlaksız ve kuru olması gerekir. Sıvamak istediğiniz duvarları, tebeşirlenen veya kumlanan alt zeminleri sıvanın iyi yapışması için derinlik astarıyla bir fırça ya da bir boyacı fırçasıyla duvara sürün ve iyice kurumasını bekleyin en az 3 saat. Alt zeminin kartonpiyer ya da ahşap olması halinde bir mineral sıva astarı ile astarlayın. Mineral veya rustik yapı sıvası bir ovma tahtasıyla sürülür ve yayılır. Rulo sıvası çok farklı aletlerle daha sonra işlenebilir. Ham sıvaya şekil vermek için çok çeşitli takımlar kullanabilirsiniz, örneğin bir mala, bir delikli rulo, farklı büyüklüklerde fırçalar, spatul veya yapı ruloları. Piyasada satılan sıvalar sürülmeye hazırdır.

Sıvanın karıştırılması
Hazırlama basittir : Toz malzemeyi ambalajda yazılı talimata göre temiz suya dökün ve bir karıştırıcıyla karıştırın. Karıştırıcı matkabınızın önüne takılacak şekilde de olabilmektedir. Önemli: Karıştırılmış sıvının içinde topaklar bulunmamalıdır. Kısa bir olgunlaşma süresinden ve bir kez daha karıştırdıktan sonra sıvayı kullanabilirsiniz. Sıvayı yalnızca gerektiği kadar hazırlayın. Sıva çok uzun süre beklerse kusursuz olarak kullanılabilme özelliğini kaybeder.

Sıvanın sürülmesi ve işlenmesi
Tüm sıvalar bir ovma tahtasıyla duvara sürülür, homojen olarak dağıtılır ve düzeltilir. Ovma sıvalar sürüldükten sonra tane büyüklüğüne çekerler. Bundan sonra ovma sıvaya istediğiniz şekli ve yapıyı verebilirsiniz. Mineral yapı sıvasını bir malayla sürebilirsiniz. Ondan sonra plastik bir düzleştirici veya bir ovma tahtasıyla üzerinde çalışabilirsiniz. Böylece, zevkinize göre çapraz, istavroz veya yuvarlak yapılar elde edebilirsiniz.

Dekor sıvasıyla şekillendirme olanakları
Dekor sıvasıyla çalışırken duvarlarınızı ayrı ayrı ve yaratıcı bir şekilde şekillendirme olanağına sahip olursunuz. Dalgalar, daireler, üçgenler, çizgiler, zikzaklarla, ya da yalnızca parmak izlerinizle (tüm aile bireylerinizin katılması ve böylece duvarda ölümsüzleşmesi güzel bir fikir değil mi?) vurgular oluşturun. Parmaklarınızla, süngerlerle, kızartma kepçeleriyle, fırçalarla, kalın dişli bir tarakla ya da bir hamur raspasıyla çalışın. Bir süngerle, benekli bir duvar elde edersiniz; bir kabartma merdanesiyle ön plana çizgiler çıkarabilirsiniz, eski bir sünger rulo ince bir yapı, büyük bir tavan fırçası ise rustik bir yapı kazandırır. İyi bir oda iklimi için sıva yalnızca güzel görünmez, kolay işlenmesi yanında da daha birçok avantajı vardır : Doğal bileşenlerin yüksek oranda olması ve yüksek difüzyon yeteneği sayesinde sıva inşaat biyolojisi açısından kusursuz bir oda iklimi sağlar.

Duvarlarda renk
Renkli mi seversiniz? O halde sıvayı sürmeden önce dispersiyon bazında (azami %5) tam tonlu boyalarla renklendirebilirsiniz. Daha güçlü renkleri, sıvanmış duvarları rulo veya fırça kullanarak dispersiyon boyasıyla boyayarak elde edersiniz. Önemli : Rulo veya fırça ile boyamaya, sıva yapılan duvar tamamen kurumadan başlamayın.

Kafes yapının sıvayla kombinasyonu
Kafes yapının görünür şekilde açıkta bulunduğu eski odalarda sıva özellikle ilginç görünür Burada sıva işlemine başlamadan önce tüm köşe, kenar, kiriş, eşi çıtası ve pencere doğramalarını dikkatle kapatın. Böylece daha sonra sıva lekeleri nedeniyle canınız sıkılmaz. Kafes yapının sıva işlemi sırasında şunu unutmayın : Çalışacağınız parça için gerekenden daha fazla sıva hazırlamayın, zira fazla miktar kurur ve kullanılamaz hale gelir. Sıvadan sonra yapıştırma şeritlerini yüzeyle dar açı yapacak şekilde çekerseniz zahmetsizce sökülürler. Bu işlem sırasında tane tane ilerleyin. Zemini de yeterli miktarda folyoyla örtün sıva lekelerinin döşemeden temizlenmesi çok zahmetlidir.

Sıvayla çalışanlara yararlı bilgiler
Çalışma ve kuruma süreçlerinde ortamda daima iyi bir havalandırma sağlayın. Temiz hava yeni sıvanmış duvarınızın kuruma süresini kısaltır. Daha sonra yapacağınız işlere ancak sıva tamamen kuruduktan sonra geçin. Çimento içeren sıvalar higroskopiktir : su tutarlar. Bu arada cildinizin nemini de emerler. Bu nedenle, çalışırken daima eldiven takın. Sıva gözünüze kaçarsa derhal bol suyla yıkayın ve bir doktora başvurun. Daha iyisi: Koruyucu gözlük kullanın.

0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP