26 Nisan 2011 Salı

Esnek Zemin Kaplamaları Garajlarda Beton Zemine Son

Genelde mobilyaları cilalamak, pencereleri parlatmakla saatlerce uğraşırız, ancak iç kısımlarıyla bu denli ilgilendiğimiz evimizin dışıyla da aynı ölçüde ilgileniyor muyuz? Örneğin garajıyla? Garaj zeminleri dekor anlamında insanın aklına en son gelen konudur. Garaj zemininde gri beton zemin alışık olunan zemindir ve çok da farklı bir başka şeye gerek duyulmaz.

Genelde araçların park edildiği bir alanın dışında herhangi bir işlevi olduğu da düşünülmez. Ancak bazıları garajlarını ardiye olarak kullanır. Değişiklik için birkaç eşyanın yerini değiştirmek, alanı daha işlevsel kullanmak ve ya duvarlarını boyamak yeterli olacaktır. Ancak zemine yönelik fikirler çoğu zaman kimsenin aklına gelmez.

Garaj zeminlerine yönelik en temel değişim boyama işlemiyle gerçekleştirilir. Bunun için hem dayanıklı hem de pul pul dökülmeyen bir epoksi boya tercihi önemlidir. Epoksi içeren ürünler, beton zemin üzerine düzgün bir yapışma işlemi için tasarlanmış olup gözenekli yüzey içerisine sızmayacaktır. Bu tip bir uygulama zemini hem daha temiz hem de çok daha göze hoş görünür kılar.

Bunun yanı sıra zemin paspasları da garaj zeminlerine yönelik bir diğer alternatiftir. PVC’den üretilmiş geniş renk ve desen alternatiflerine sahip bu paspasların kurulumu da kolaydır. Profesyonel bir yardımı gerektirmeden çok az araç kullanılarak yerleştirilebilir.

Zemini yağ ve antifriz dökülmelerine karşı korur. Böylelikle düşme ve kaymaları önler. Ayrıca üzerinde daha rahat yürünebilir ve çalışılabilir bir zemin sunar. PVC paspasların en önemli avantajlarından biri istenildiğinde yerlerinden kolayca sökülerek değiştirilebilir olmalarıdır. Öyle ki siz evinizi taşırken bile beraberinizde götürebileceğiniz bir pratikliğe sahiptir.

Birçokları için evlerinin garajı yalnızca araçlarını koydukları bir yer olmanın ötesinde çoğu zaman bir ardiye görevi görür. Garajlarda kullanım amaçlarına göre değişiklik gösteren zemin tercihleri yaratılabilir. Vinil veya linolyum bir kaplama ile hem sağlam hem de garajın tüm diğer dekoruyla uyum sağlayan bir hava yaratılabilir.

Garaj zemin karoları

Vinil karoların çok çeşitli renk ve desen alternatifleriyle farklı görünümler elde edilebilir. Garaj zemin karoları her türlü düz yüzeyde kullanılabilir ve birçok faydayı bir arada sunar.

Hatta öyle faydalar ki boya veya epoksi kullanarak diğer kaplamalarla elde edemeyeceğiniz türden. Bu karolar son derece sert ve ağır plastikten üretilmiştir. Leke tutmaz yapıda olup birbirine kolayca geçebilen şekilde dizayn edilmişlerdir. Bu gibi avantajlarla artık beton zeminlerde oluşan çirkin çatlaklar tarihe karışacak.

Sızıntıyı önler
Araç lastiklerinin üzerine yerleşen kimyasallar, yağ, gres yağı, antifriz ve petrol garajda kullanılacak zemin karolar yardımıyla betona sızamayacak ve lekelenmeler önlenecektir. Zemin yüzeyindeki herhangi bir leke süpürge, temizlik ajanları ve bir miktar su yardımıyla temizlenebilir. Bu seramik karolarda mümkün değildir. Elbette karoları temizleyebilirsiniz ancak kullanılan sıva uzun müddet leke bırakacaktır.

Kolay kurulum özelliği
Garaj zemin karoları profesyonel bir kurulum gerektirmez. Birbirine geçme tekniğiyle üretildiklerinden profesyonel olmayan kişiler tarafından bile birkaç saat içerisinde monte edilebilir.

Desen çeşitliliği
Daha önce de belirttiğimiz gibi garaj zemin karolarında kendi istediğiniz deseni yaratabilirsiniz. Örneğin beyaz ve siyah kombinasyonu dramatik bir görünüm yaratır. Ya da zeminin esas bölümünde belli bir renk kullanırken kenarlarda farklı renklerde karolar kullanarak değişik bir görünüm elde edebilirsiniz. Örneğin kiremit kırmızısı ile bej kombinasyonuna oldukça estetik bir görünüm sergiler.

Günümüzde zemin kaplamaları konusunda o denli geniş bir seçenek yelpazesine sahip olduğumuz için çok şanslıyız. Granitin egzotik parlaklığından, ev hissi yaratan laminat kaplamalara kadar her mekana yönelik bir çözüm söz konusu. Zemin karoları garajları evin diğer alanlarıyla uyumlu hale getirirken, onları da evin diğer alanları gibi göz alıcı kılıyor.

Günümüzde bu denli çok çeşidin sunulduğu ürün gruplarında, üretici firmaların sitelerini ziyaret ederek de gerekli bilgi edinilebilir. Elbette her ürünü bizzat görmek, dokunmak satın alma kararını büyük ölçüde etkiler. Hatta yerine göre bazı renk örneklerini kullanılacak mekanın zemininde nasıl duracağını görebilmek adına yanınıza alabilirsiniz. Böylelikle son kararı vermeden önce ürünün kullanılacağı ortamda nasıl bir etki yaratacağını da önceden görülmüş olur.

Zemin kaplama epoksileri

Zemininiz uygun mu?
Her ne kadar ürünün uygulanması oldukça kolay olsa da, öncelikle zeminin epoksi kaplamaya uygun olup olmadığı saptanmalıdır. Eğer uygun değilse zemini bu şekilde kaplayamazsınız.

En etkili yöntem, plastik bir torbayı beton zemine bantlamak ve 24 saat süreyle beklemektir.Plastik torbayı bulunduğu yerden kaldırdığınızda, zemindeki nemlilik belirginse, söz konusu zeminde herhangi bir epoksi kaplama kullanamazsınız.

Hazırlık aşaması
Diğer boya işlerinde olduğu gibi, epoksi uygulaması da belli bir hazırlık gerektirir. Tüm bir günü bu hazırlık için ayırın. Zemini yağ veya kir kalıntılarını yok edecek şekilde uygun bir temizlik malzemesiyle temizleyin. Sitrik veya fosfor gibi güçlü bir asitle hakketme işleminin uygulanmasından önce zemin yüzeyinde herhangi bir su birikintisi olmamasına özen gösterin.

Sert kıllı bir fırçayla ovmadan önce asit solüsyonun iki ya da üç dakika kadar zeminde kalmasına izin verin. Katı madde kalıntılarından arındırıldığından emin olmak adına zeminin tamamı en azından iki defa durulanmalıdır.

Daha sonra tamamen kurumaya bırakılır. Eğer nemli beton üzerine epoksi uygulanırsa, bu uygulama renk ve parlaklığı etkileneceği gibi para, zaman ve emek kaybına da neden olacaktır. İnşası bitmiş yeni bir evin garaj zemini üzerine epoksi uygulayacaksanız, daha az bir hazırlık gerekir. Beton zeminin yeterli derecede iyileşmesi için beton döküldükten sonra 28 gün beklenmelidir.

Satın alma aşaması
Öncelikle ürüne yönelik yeterli bilgi sahibi olmak önemlidir. Bu açıdan satın almayı düşündüğünüz ürüne yönelik kapsamlı bir araştırma yapmak ve ihtiyacınız doğrultusunda hareket etmek doğru bir adım olacaktır. Bir sonraki aşamada ise kaliteli ve güvenilir bir marka tercihi yapmak önemlidir. Son aşamada ise ürünün ne şekilde uygulanacağı konusunda bilgi edinmek gerekir.

Uygulama
Satın alınan ürünle birlikte sunulan kullanım talimatlarına mutlaka uyulmalıdır. Bunun yanında ürünün satın alındığı firmayla sürekli bağlantıda olunarak ürüne yönelik her türlü husus öğrenilmelidir.

Uygulama esnasında muntazam ve doğru şekilde çalışılmalıdır, çünkü epoksinin etkin sonuç verebilmesi için birkaç aşamadan oluşan bir uygulama gerçekleştirilir. İki bileşeni birbirine eklediğinizde, aktive oldukça ısı bazında da artış yaşanır. Eğer bu süreç olması gerekenden çok daha uzun sürerse, karışım sertleşerek ürünü etkisiz kılacaktır.

Elveda sert beton, hoşgeldin rahat zeminler

70’leri bir hatırlayın. Garajlar mat, gri beton zeminlerle kaplıydı. O günden bugüne garaj zeminlerinde çok şey değişti. Seçenekler fazlasıyla arttı ve bugün soğuk betonlar yerini rahat zeminlere bıraktı. Garajlar mutfak ve banyo kadar evin bir parçasıdır. Ve aynı şekilde muamele görmelidir.

Sonuç olarak garajlar da işlevselliklerinin yanı sıra estetik açıdan daha gelişmiş bir görselliği fazlasıyla hak ediyor. Eğer garajda herhangi bir değişiklik yapılması düşünülüyorsa, bu anlamda yapılacak ilk şey işe en baştan yani zeminden başlamak olacaktır. Son yıllarda en popüler olan PVC zemin kaplamaları birçok avantajı da beraberinde getiriyor.

Bu kaplamalar özellikle beton zeminde oluşan çatlak ve lekeleri kolaylıkla gizlerken, termal ve ses izolasyonu sağlıyor. Orijinal zemin üzerine yerleştirilen bu kaplamalar aynı zamanda oldukça dayanıklı ve uzun ömürlü. Hijyen de sağlayan bu ürünler, yalnızca dış mekanlarda değil aynı zamanda ticari ve bireysel iç mekan kullanımlarında da tavsiye ediliyor. Farklı renk alternatifleri sunan bu ürünler, gelişmiş teknoloji ürünü olmalarından ötürü farklı kullanım amaçlarına yönelik çok çeşitli desen alternatiflerine de sahip. Örneğin;

Nervür desenler yağ ve kaygan maddelerin kontrolü açısından uygun
Baskı desenler daha estetik görünüm sergiler
Yol yol desenliler ise silme ve yıkamada kolaylık sağlar.

PVC kaplamalarıyla garaj zeminleri büyük ölçüde konfora kavuşuyor. Bu tip bazı ürünler birbirine geçecek şekilde tasarlanmış. Diğerleri daha önce de belirtildiği gibi zemin üzerine yapıştırılarak sabitleniyor.

Mükemmel biçimde yerleştirmek amacıyla kurulum esnasında yalnızca bir bıçak ve zemine uygun şekilde oturmasını sağlamak için de bir düzleştiriciye ihtiyaç duyuluyor. Doğru tipte bir garaj zemin kaplamasıyla, garaj zeminleri kirli, izbe ve soluk görünümünden işlevsel ve göze hitap eden bir görünüme kavuşur. Temizlik ve bakımı da eskisinden çok daha kolay ve rahat olacaktır. Zeminin daha pürüzsüz ve gözeneksiz bir hal almasından ötürü temizlik işlemi bile daha eğlenceli bir hal alabilir.

Bu tip garaj zemin kaplamalarının en önemli avantajlarından biri de zamanı geldiğinde bu tip zeminleri alıp beraberinizde taşıyabilmenizdir. Bu portatif yapıdaki zeminler hem işlevsellik hem de maddi açıdan size önemli katkı sağlar. 10-20 yıl arasında değişen garanti süreleri bulunduğundan evinizi taşımaya karar verdiğinizde bu zemin kaplamalarını da beraberinizde götürmemenizin herhangi bir mahsuru olmayacaktır.

Garaj zeminleri tüm evlerinin görüntüsünü daha güzelleştirmek isteyen müşteriler arasında çok popülerdir. Evlerin içi halı, parke ve karolarla kaplandıktan sonra, bu tip bir uygulamanın ardından garajlar da kendi paylarına düşeni alacaktır.

Beton zeminden öte
Garaj zemin kaplamalarının kurulumları oldukça kolaydır. Söz konusu işlem yaklaşık birkaç dakika sürer, ancak uzun yıllar dayanır. Sıcak görünümlerinin yanında önemli faydaları da bulunur. Artık garajlar dört duvarla çevrili kare bir alan ile çatlak ve lekeleriyle beton bir zeminden ibaret değil. Garajlar bu yeni görünümleriyle adeta ev içi mekanlara dönmüş durumda.

Birçok garaj hayatına beton zeminle başlar. Dört duvar ve bir çatıyla çevrilmiş sade bir alan olarak. Zaman geçtikçe beton zeminde çatlak ve türlü lekeler oluşmaya başlar. Hal böyle olunca garaj zemin koruyucularına ihtiyaç duyulmaya başlar. Bir garaja zemin koruyucu eklemek inanılmaz kolay bir işlemdir. Hatta öyle ki özellikle de bu denli uygun fiyata garajınızda yarattığı değişikliği gördüğünüzde bunu neden daha önce akıl edemediğinizi merak edebilirsiniz. Uygun fiyatlara türlü renk ve desen alternatiflerine sahiptir.

Estetik yaratmanın dışında sunduğu diğer faydalar şöyle sıralanabilir:

Dayanıklı
Dayanıklı PVC’den yapıldığı için garaj zemin koruyucusu güzel bir şekilde eskiyecektir. Bir arabanın ağırlığını kaldırabilecek güce sahip olduğu göz önünde tutulursa, ne denli dayanıklı olduğu ve uzun yıllara meydan okuyacağı görülebilir.

Koruyucu
Garaj zeminlerine yerleştirilen koruyucular gözenekli değildir bu nedenler yağ ve gres yağı lekeleri ile lastik izlerinin oluşumunu önler. Tuz ve antifrizden kaynaklanan zararlara karşı da korur. Soğuk ve sert beton zemine nazaran hem üzerinde yürürken hem de çalışırken daha fazla konfor sağlar.

Ses ve ısı izolasyonu
Aynı halıda olduğu gibi sesi belirgin şekilde azaltır yüksek kalitede özel olarak formüle edilmiş PVC yüksek ve düşük sıcaklıkları izole eder.

Portatif özellik
Bir sonraki sefer evinizi değiştirmek zorunda kaldığınızda , garaj zemin koruyucunuzu kucakladığınız gibi beraberinizde yeni evinize götürebilir ve uzun yıllar kullanabilirsiniz.

Kolay kurulum
Kurulum esnasında herhangi bir döşemeciye ihtiyaç duymazsınız. Kendi başınıza kolayca zemin üzerine yerleştirip gerekli yerlerden kırparsınız.

Kaymazlık
Özellikle arabaların yıkanmasının ardından dökülme ve çamurlaşmalara sıklıkla rastlandığından, kaymama özelliği garaj zeminleri için son derece önemli bir özelliktir.

Hem antistatik hem yalıtkan
Antistatik ve yalıtkandırlar.

Bakım Kolaylığı
Garaj zemin koruyucusunun yerini kolaylıkla değiştirebilir ve yıkamak için dışarıya taşıyabilirsiniz. Yıkama esnasında su, deterjan ve fırça kullanılır. Zorlu lekeler için endüstriyel sınıf temizleme ürünleri kullanılır. Ancak leke denemesi için ilk etapta daha az dikkat çeken bir alanda leke testi uygulamak daha doğru olacaktır.

0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP