25 Nisan 2011 Pazartesi

Gelenekselliğin Parlak Yansıması Mermer

Klasik dekorasyon anlayışı ile bire bir örtüşen ve tarihi yaşatan dokusu ile geometrik formlar halinde kesilerek üretilen mermer eski çağlardan günümüze kadar gelebilmiş ve hala büyük rağbet gören bir zemin döşeme malzemesidir. Yapıların döşeme ve kaplamalarında genellikle hijyenik özelliği, dayanıklılığı ve çevre dostlu olması nedeniyle başta mermer, traverten, granit, andezit, bazalt ve tüf olmak üzere doğal taş ürünlerinin kullanımı oldukça yaygındır.

Mermer, sert bir yapı malzemesi olduğundan iklim koşullarından ve ısı değişikliklerinden aşırı derecede etkilenmez. Ayrıca uygulandığı yapıyı dış etkenlerden koruyan bir malzeme olduğu için hijyenik yapılarıyla mikrop barındırmama özelliğine de sahiptir. Klasik tarzda döşenmiş bir mekânda tam parlak olmayan yarı parlak görünümdeki karo veya eskitme olarak tabir edilen antik döşemelerdeki yarı mat parlaklık, modern döşenmiş bir mekânda yerini tam parlak olarak hazırlanmış döşeme ve karo türü malzemelere bırakır. Cilalı ürünler uzun yıllar parlaklığını koruyabilen bir yapıya sahip oldukları için herhangi bir bakım gerektirmezler ve temizlikleri oldukça kolay uygulanır.

Döşeme ve kaplama dışında binaların iç ve dış mekânlarında gerçekleştirilecek uygulamalar için de uygunluk gösteren bu malzeme; cila, çekiçleme ve eskitme gibi çok çeşitli yüzey şekillendirme uygulamaları sayesinde hiçbir malzemenin sağlayamayacağı dayanıklılık ile zengin bir tasarım seçeneği oluşturur. Özellikle hamam mimarisi denildiği zaman akla gelen mermer, iç ve dış mekânlarda uygulama sonucu elde edilen görüntü ve renk çeşidi ile oldukça dekoratiftir. Antik çağların modern anlayışla birleştiği temizliği hayli kolay olan bu malzemenin deterjanlı bir bezle silinmesi ve yılda bir kez olmak üzere özel taş cilasıyla cilalanması yöntemi ile bakımı hayli kolaydır.

Cila işlemi, kristalize olmuş kalsiyum karbonattan oluşan mermerin yapısındaki renk ve damarları ortaya çıkarır. Çeşitli üretim ve uygulama aşamalarından geçerek üretilen mermer hem iç, hem de dış mekânda rahatlıkla kullanılan cilalı mermer karolar, özellikle kuru ortamlarda tercih edilir bir uygunluk sağlamakta

0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP