25 Ekim 2011 Salı

Çok Yönlü Özelikleriyle Mozaik

Günümüzdeyse mozaikler mobilya dekorasyonundan yer kaplamalarına, bina kaplamalarından oda bölmelerine kadar birçok farklı yerde kullanılmaktalar.

Pazara sunulan yeni mozaik koleksiyonları dekorasyon uygulamaları için farklı ve yaratıcı fikirlere ortam hazırlıyor. Bir arada veya ayrı ayrı kullanılan parlak madenler, titrek ışıklı cam parçaları son dönemde dekorasyonun en gözde parçalarından oldu. Mimar ve tasarımcılar, mozaikler sayesinde mutfaktan banyoya çok şık görünümler yaratabiliyorlar.

Mozaik pazardaki en popüler zamanını yaşıyor. Şekillerinden, dokularına ve renklerine her yıl gelişim içinde olan mozaiklerin ürün kalitesi de imalatçılar tarafından yükseltilmeye devam ediyor. Yeni ürün gelişimi yaratıcı tasarımlar için ilham kaynağı olurken bu sayımızda çok yönlü özellikleriyle mozaik konusunda değinmek istedik.

Detaylı desenlerle yaratılan zemin ve duvarlar, ilgi uyandırdığı kadar tercih konusu da oluyorlar. Aslında bu çeşit uygulamalar yüzyıllar öncesine dayanıyor. Müze, kilise veya diğer tarihi binalarda sık sık rastlayabileceğimiz detaylı desenler bugün mutfak ve banyolarımızda kullandığımız bordürler de yer alıyor.

Pazara yeni çıkan mozaik koleksiyonları farklı uygulamalar için yaratıcılığı da arttırıyor. Bugünlerde tek renkli veya kat kat gölgeli mozaik seramikler yaşam alanlarımızdaki yer ve duvar yüzeylerinde kullanılıyor. Buna ek olarak, ticari alanlarda, özellikle de hastane, otel, restaurant veya spa alanlarında daha şık ve farklı ortamlar yaratmak amaçlı olarak sıklıkla tercih ediliyorlar.

Mozaik sözlük anlamıyla; küçük, birbirinden farklı, üç boyutlu parçaları bir yüzey üzerinde yan yana getirerek resim oluşturma tekniği ve ortaya çıkan eser olarak tanımlanıyor. İlk olarak 5000 yıl önce Sümerler tarafından ev duvarlarına batırdıkları çömlek parçalarıyla yaratılan bu tekniğin günümüzde iki biçimi uygulanıyor:

Genelde çimentodan oluşan zemin malzeme üzerine parçacıkları batırmak. Tutkalla yapıştırılmış parçaların aralarına sıva döşemek. Parçacık olarak ise seramikten metale, ahşaptan cama kadar çok çeşitte, şekilde ve büyüklükte malzeme bir arada kullanılabiliyor.

Mozaik deyince çoğumuzun aklına Roma İmparatorluğu zamanında yaratılan eserler gelir. Daha çok şehir kaldırımlarında, meydanlarda, ev avlularında kullanılan, sırlı seramikten yapılmış bu mozaiklerin parçaları birkaç milimetre kadar küçük olabilmektedir. Gaziantep Arkeoloji Müzesinde bulunan ve Zeugma antik şehrindeki villalardan çıkarılan mozaikler de bu dönem eserlerinin en güzel örnekleri arasındadır.

Duvar ve tavan mozaikleri konusunda uzmanlaşan Bizanslılar ise parçacık olarak İtalya\'da üretilen ve kalın, renkli camdan oluşan plakalar Smalti (henüz yazılmamış)” Smalti) kullanmakla ünlüdürler. Bu dönemde, camlar, ışığı daha iyi yönlendirebilmek için farklı açılarda ve sıvasız olarak yerleştirilirdi. Bu nedenle bazı desenlerde, camların arkasına gümüş ya da altın yapraklar yapıştırılıyordu.

0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP