27 Ekim 2011 Perşembe

Evinizi Doğru Aydınlatıyor Musunuz?

Eviniz için en güzel eşyaları seçiyorsunuz, en güzel renklerde ve şekillerle döşüyorsunuz ama bunları doğru bi şekilde yansıtmak ve bitin hatlarıyla ortaya çıkarmak için ışığa muhtacız. Bir çoğumuz evlerimizi sadece tavana astığımız bir avize yardımıyla aydınlatıyoruz. Bu da her zaman doğru aydınlatmayı sağlamıyor. İşte doğru aydınlatma için dikkat etmeniz gereken 5 kural.

Aydınlatma sisteminizi test edin
Doğru aydınlatma sisteminin nasıl kurulacağını öğrenmeden önce, yanlış aydınlatma sisteminin nelere mal olacağımı bilmek gerek. Evinizdeki aydınlatmanını iyi mi yoksa kötü mü olduğunu ayırt etmek aslında hiç te zor değil.

Baş ağrısı, gözlerde acı, mutfakta ne yaptığını tam olarak görememekten kaynaklanan başarısız yemekler ve yatakodasında ışığı kimin kapatacağına yönelik sonu gelmez tartışmalar yaşıyorsnız, aydınlatmanız yetersiz demektir.

Evinizde günışığını kullanın
Doğru bir aydınlatmanın yolu, günün farklı saatlerinde ve farklı odalarda rahat etmenizi sağlayacak esnek aydınlatma sistemlerini kullanmaktan geçiyor. Böyle bir sisteme sahip olmak için de evinizin ne kadar güneş aldığını tespit etmelisiniz. Eviniz sürekli ışık alsa bile bu ışık her yerde her zaman istenilen şeklde olmayabilir. Gün ışığının kalitesi de odanızın konumuna göre değişir.

Kuzeye bakan evler gün ışığından yararlanamadıkları için genellikle soğuk ve loştur, doğuya bakan evlerde sabah saatlerinde büyük gölgeler oluşur ve bu evler günün diğer saatlerinde gün ışığını almaz. Bu nedenle doğu ve kuzey cephelerinde aydınlatmanın daha yoğun kullanılması ve dekorasyonda da ışığı içeri daha çok alacak düzenlemeler yapılması gerekmektedir.

Evin güney cephesi ise gün boyu ışık alır ve özellikle öğlen güneşi tüm detayları dümdür gösterir. Evin güney cephesinde olabilecek en iyi yerler, banyo, mutfak ve yatak odalarıdır. Batı cephesi ise günün en sıcak ışığını alır ve bu da patlamalara neden olur. Akşam üzerleri batı cephesinde uzun gölgeler olur.

Kendi aydınlatma planınızı yapın
Aslında ideal bir aydınlatma sistemi kablosuz ve prizsiz evde herşeye sıfırdan başlayarak elde edilir. Fakat çoğumuz yerleştiğimiz evlerde varolan elektrik sistemini kullanmak zorunda kalıyoruz. Ancak biraz stratejik bir yaklaşımla halihazırdaki elektrik sistemini işe yarar hale getirebilmek mümkün. Hangi odayı kimin kullandığını belirleyip bir plan çizin.

Örneğin çocukların ödevlerini yaptığı oda, salondan daha fazla ışığa ihtiyaç duyacaktır. Ya da 60 yaşında bir kadır, 10 yaşında bir çocuktan daha fazla ışığa ihtiyaç duyar. Planınızda kirişler, kapılar gibi hareker ettirilemeyen öğeleri işaretleyin. Daha sonra prizleri işaretleyin.

Her odayı birbirinden ayrı görmek yerine evin geneline hitab eden bir aydınlatma planı yapmak gereklidir. Yaptığınız plan çok karmaşık olmasın. Çok farklı fonksiyonlar için ışık ihtiyacınızı, yönü ve şiddeti ayarlanabilir tek bir aydınlatmayla da çözebiliresiniz.

Işık kaynağınızı seçin
Yaşadığınız mekanda başarılı bir aydınlatma şeması yaratabilmek için 3 farklı ışık kaynağından yaralanabilrsiniz.

Ortama yönelik aydınlatmalar
Bu aydınlatmalar kısmen güneş ışığı etkisi yaratır ve genellikle merkezi sarkıt bir üniteden elde edilir. Hafif ve düz bir etki yaratır, bu yüzden yanlış seçilmesi aydınlatma sorunlarına neden olabilir. Bu tavana asılı sarkıtlar diğer aydınlatma seçenekleriyle desteklendiğinde daha konforlu bir aydınlatma elde edilir.

Vurgulu aydınlatmalar
Vurguşu aydınlatmalar ışığa doku, biçim ve odaklanma etkis kazandırır, mekanın kimi köşelerinde ışık ve gölge havuzşarı oluşturarak dekorasyona derinlik verir. Halojen spotlar, aşağı ve yukarı yönlü lambaderler, zemin aydınlatmaları, abajurlar ve masa lambaları vurgu ışıklarıdır.

Fonksiyonel aydınlatmalar
Kitap okumak, bilgisayarda çalışmak, çizim yapmak gibi özel bir iş duyarken bu lambalara ihtiyaç duyarız. Bu aydınlatmalarda halojen, tungsten ve ya floresan lambalar kullanılmalı ve ışığın yansıma yaparak gözünüze gelmesini engelleyecek bir yere koymalısınız.

Özellikle açısı ve yüksekliği ayarlanabilen akrobat lambaları tercih etmelisiniz. Akrobat lamba en az 60 watt ampülle çalışmalı ki odanın genel ışığından daha yüksek bir aydınlatma yapabilsin.

Detayları atlamayın
Aydınlatma sisteminde tercih ettiğiniz ürüne bağlı olarak odanızı daha geniş, daha yüksek tavanlı ve ya daha sıcak gösterebileceğinizi biliyor muydunuz? Bunu yapma için ille odanızın boyutlarını değiştirmek zorunda değilsiniz. Sadece şu önerilere kulak verin.

Mekanın daha geniş görünmesi için, yukarıya yönlendirilmiş aydınlatmalar kullanabilirsiniz. Mümkün olduğunca sarkıt değil, tavana yakın aydınlatmalar kullanın. Böylece odanız ferah bir görünüme kavuşur. Odanın bitimine doğru ışık panelleri yaratmaya çalışın, böylece ışık o yöne baktığınızda gözünüzü alır ve odanız daha uzun görünür.

Mekanın daha yüksek tavanlı algılanması için, dikey ışık kolonları kullanın. Avizeleri ya da sarkıt aydınlatmaları alçak asın.

Daha sıcak ve konforlu bir atmosfer için, geniş ve yüksek tavanlı odalarda pek çok ışık havuzu yaratmalısınız. Çok sayıda abajur ve ya lambader kullanabilirsiniz. Asla ışığı tavana doğru yansıtmayın.

0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP