17 Temmuz 2012 Salı

İnşaat Alanında Yatırımlarlın Ötelenirken, İhracat Arttı


İnşaat alanında ilk 3 ayda yatırımlar ertelenirken, tüketim geriledi. Buna mukabil ihracat ivme yakaladı. Alanın toplam ihracat içinde payı yüzde 13 oldu, ithalatın ihracatı karşılama oranı da yüzde 260'a dayandı.

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD)'nin İnşaat Sektörü Değerlendirme Raporu açıklandı. Raporda yer alan bulgulara göre ilk 3 ayda Türkiye'nin büyüme oranı yüzde 3,2'de kaldı. Bu oran, inşaat sektöründe yüzde 2,8 oldu. Bunda, ekonomide dolanan kara bulutlara bağlı olarak yatırımların ötelenmesi etkili oldu. Gayri Safi Milli Hasıla'nın harcamalar ayağına bakıldığında kamu sektörünün inşaat yatırımları artmadı. Özel sektörün inşaat yatırımlarında da artış yüzde 3,1'de kaldı. 2011'de ilk 6 ayında yüzde 20'den fazla artan özel sektör yatırımlarında 2012 ilk 3 ayında ciddi bir daralma meydana geldi. Anılan dönemde içeride yatırım ve tüketimde meydana gelen durulmanın ihracatta etkili olmadığı anlaşıldı.

Mal ve hizmet ihracatında ilerleme ilk 3 ayda yüzde 13,2 oldu. Bu rakama paralel olarak inşaat sektörünün ihracat verileri de olumlu bir tablo ortaya koyuyor. Buna göre 2011 ilk 3 ayında 4,2 milyar dolar, bu senenin ilk 3 ayında ise 4,78 milyar dolar değerinde ihracat oluştu. 2011'in aynı dönemi ile karşılaştırıldığında ihracatta yüzde 13,8 artış kaydedildi. Aynı dönemde sektörün ithalat rakamı 1,82 milyar dolar ile geçen senenin aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yüzde 8,5 geriledi. Buna bağlı olarak sektörün cari dengeye olumlu katkısı devam ediyor. Öte yandan inşaat sektörünün cari dengeye olumlu katkısı 2,96 milyar doları buldu.

İhracatta yakalanan bu başarıda yeni ülke ve kıtalara açılma etkili oldu. Euro Bölgesi'nin ağırlığı daralırken, çevre ülkelerin ağırlığı arttı. Burada Irak'a yapılan ihracat önemli pay tutuyor. Ülkeye yapılan ihracatın ivmesine paralel olarak inşaat sektörünün toplam ihracat içinde payı yüzde 13'e dayandı. İnşaat sektörünün dış ticaret rakamlarında dikkat çekici bir diğer unsur ise ihracatın ithalatı karşılama oranı. Sektörde bu oran son senelerde yüzde 230 ile yüzde 260 arasında seyrederek Türkiye'nin cari açığını indirmede önemli rol oynuyor.

Gelecekte sektörün ihracat odaklı büyümesine ek olarak içeride arka arkaya çıkan 2B, kentsel dönüşüm ve yabancılara gayrimenkul yasalarının ardından oluşacak talebe bağlı olarak daha olumlu bir seyrin etkili olduğu görülebilecek.

0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP