12 Temmuz 2012 Perşembe

Zemin Kayması Araştırmasında Sona Gelindi


Zonguldak'ın zemininin kayması nedeniyle 14 gün önce bilim adamları tarafından başlatılan yer altı sismik ölçüm çalışmaları son aşamaya geldi. Yerin 500-600 metre derininden jeofon cihazlarıyla bilgisayar ortamına aktarılan veriler, Bahçelievler Mahallesi'ndeki boşlukların neden kaynaklandığının belirlenmesinde kullanılacak.

Anadolu Üniversitesi, Bülent Ecevit Üniversitesi ve Zonguldak Valiliği işbirliği ile gerçekleştirilen yer altı ölçüm çalışmalarında son aşamaya gelinirken, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir çalışmaları yerinde inceleyerek son durum hakkında bilgi aldı.

Kentin Bahçelievler Mahallesi'nde 15 ayrı noktada sismik araştırma yapan 12 kişilik ekibin başında Anadolu Üniversitesi Jeofizik Profesörü Berkay Ecevitoğlu ve Jeodezi alanında Bülent Ecevit Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hakan Kutoğlu ile Anadolu Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Güney bulunuyor.

"YER ALTININ RÖNTGENİNİ ÇEKİYORUZ"

Yapılan çalışmaları "yeraltının röntgenini çekiyoruz" ifadesiyle dile getiren Prof. Dr. Berkay Ecevitoğlu, "Biz bu çalışmayı iki üniversitemizin ve valiliğimizin ortak protokolüyle yürütüyoruz. Bugün bu çalışmada son günümüz. Nasıl ki tıpta röntgenle kırık olan bölge ortaya çıkıyorsa, bizler de burada yerin altının röntgenini çekiyoruz. Buradaki çalışma da yerin altındaki kırıklar, boşluklar açık bir şekilde görülüyor. Burada yaptığımız işlem işin ham hali. Çalışmaları gerçek sismik kesit haline getirince burada ki veriler daha anlaşılır hale gelecektir. Bu tür bilimsel çalışmalarda koordinasyon çok önemlidir. Bugünkü son çalışmayla birlikte çalışmalarımızı nihayete erdiriyoruz." dedi.

Çalışmaları yerinde inceleyerek bilim adamlarından bilgi alan Belediye Başkanı Muharrem Akdemir de, şunları söyledi: "Akademisyen arkadaşlarımız, Bahçelievler Mahallemizde bu boşlukların neden kaynaklandığını ve ne olduğunu bizlere bilimsel olarak ortaya koyacaklar. Gördüğümüz kadarıyla bu çalışmalar çok ince ayrıntılarıyla yapılıyor. Her ne konuda olursa olsun bütün çalışmaların bilinçli bir şekilde yapılması çok önemlidir. İnşallah buradaki araştırmalar sonucunda, zeminin durumu ortaya çıkacaktır. Çalışmaların sonucunu halkımızla paylaşacağız."

0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP