17 Temmuz 2012 Salı

Türkiye'nin Büyüyen Çimento Üreticisinden 150 Milyon Dolarlık Dev Yatırım


SANÇİM Çimento, Adana Yumurtalık TAYSEP Serbest Bölgesi'nde "Sönmez Çimento" markası altında, 150 milyon dolar tutarında yeni bir entegre çimento fabrikası yapacak.

SANÇİM Çimento, Adana Yumurtalık TAYSEP Serbest Bölgesi'nde "Sönmez Çimento" markası altında, 150 milyon dolar tutarında yeni bir entegre çimento fabrikası yapacak. Yatırım kararı kurucu Ortaklar Sönmez Holding, Kutlucan Şirketler Grubu ve Aunde Teknik A.Ş. Grubu tarafından alındı.

Firmadan yapılan yazılı açıklamada, 2011 yılında dünyadaki toplam çimento üretiminin yaklaşık 3.6 milyar ton şeklinde gerçekleştiği, bunun yüzde 56'sını ise Çin'in temsil ettiği belirtildi. Yıllık 68 milyon ton çimento üretimi ile Türk çimento sektörünün, Avrupa'da birinci, dünyada Çin, Hindistan ve ABD'den sonra dördüncü olarak yer aldığı vurgulandı. Sektörün, 2011 yılında üretilen çimentonun yaklaşık yüzde 18'i ile 12 milyon ton ihracat gerçekleştirdiği dile getirildi.

Sönmez Çimento'nun, artan talebi karşılamak adına Türkiye ve bölge ekonomisi için önemli bir değer oluşturacağına dikkat çekilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi: "Yatırımın tamamlanmasıyla yıllık 1.7 milyon ton klinker, 2 milyon ton çimento üretimi gerçekleştirecek, SANÇİM Çimento ile birlikte grubun toplam üretim kapasitesi 2.7 milyon ton klinker, 3.5 milyon ton çimento olacak, toplam üretimdeki payı yüzde5 seviyesine ulaşacaktır. Sönmez Çimento, avantajlı konumu ile ihracatta önemli bir paya sahip olacak, 1.2 milyon ton ihracat hedefi ile Türkiye çimento ihracatının yüzde 10'unu gerçekleştirecek, böylece ülke sınırlarının ötesinde faaliyetlerini sürdürecektir. Yıllık 85 milyon dolarlık ihracat rakamı ile Sönmez Çimento, Türkiye'nin 2023 yılı ihracat hedeflerine olumlu katkı sağlayacaktır."

"2 BİN 500 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK"

İnşaat sektörünün de değerlendirildiği açıklama şöyle devam etti: "Türkiye inşaat sektörü, 2011 yıl sonu itibariyle yüzde 11,2'lik bir büyüme gösterirken, GSYH içindeki payının 2011 yıl sonu itibariyle yüzde 6 seviyelerine çıkmıştır. 1,9 milyon kişinin istihdam edildiği sektörün toplam istihdamdaki payı da yüzde8 seviyelerindedir. Sönmez Çimento, yaratacağı ekonomik değer ile sektörün büyümesine destek olacaktır. SÖNMEZ Çimento Yatırımı, yapım aşamasında bölge halkına bin kişilik direk, projenin faaliyete geçmesinden sonra ise yaklaşık 300 direk, 2 bin 500 dolaylı olmak üzere Türkiye ve bölge ekonomisine ek istihdam sağlayacaktır. Ayrıca, dünya ölçeğinde yüksek ve çevreye duyarlı teknolojilerin kullanılacağına işaret edildi. Yatırımın devreye girmesiyle üretilecek çimentonun, Türkiye'nin toplam çimento üretim ve ihracat kapasitesine önemli ölçüde katkı sağlayacağı kaydedildi."

0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP