29 Kasım 2011 Salı

Doğru Aydınlatma Nasıl Olmalı

Şık mekanların giysisi, ruhudur. Mekanın kullanım amacına göre aydınlatma tasarımı yapılmış bir ortamda bulunmak dinlendirir, mutlu eder, konsantrasyonu artırır.

Elips Mimarlık, tasarımının detaylarda ortaya çıktığı bilinciyle, yaptığı çalışmalarda duvardan tavana her türlü detayla ilgilenmesi sonucunda özel çalışmalara imza atıyor. Aydınlatma elemanı tasarlamaya başlayan Elips Mimarlık’ın kurucu ortaklarından Feza Ökten Koca, mimari çalışmaların önemli bir konusu olan aydınlatma hakkında yaptığı açıklamalarda;

“Işığın şiddeti, rengi ve konumlandırılması, mekanda yaratılmak istenen ambiansı şekillendirmekte büyük rol oynar. Mekanda vurgulamak istediğimiz nokta ve detayları aydınlatma yardımı ile ortaya çıkarabiliriz. Aydınlatma, mekan kullanıcılarının ruhsal yapısının istenildiği noktaya çekilmesini sağlar.

Artık mimaride ‘’mekanın ortasına tavana bir lamba asayım, bütün alan aydınlansın’’ anlayışı gerilerde kaldı. Dramatik aydınlatma ile farklı karakterde aydınlatmaların bir arada kullanıldığı özel mekanlar yaratılıyor.

Doğru aydınlatma nedir diye sorusuna, duvar, tavan ve mobilyalara gizlenmiş gizli aydınlatmalar kullanarak ışık kaynağının gizlendiği sistemler kullanılarak, özel olarak vurgu yapmak istenen bölümleri de yönlendirmeli elemanlar kullanarak noktasal olarak aydınlatmak ışığı etkin ve dramatik kurguda kullanmaktır diyebiliriz. Bu arada, aydınlatma elemanları aynı zamanda mekanda bir obje olarak da kullanılmakta olduğundan mekanın kimliğine uygun tasarımlar da ön planda tutulmalıdır.

0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP